Alimentația și lumea post Covid 19

Editorial: Cât de ambițioși vor fi liderii lumii pentru a asigura siguranța alimentelor către umanitate?

Încă din perioada de început al pandemiei COVID 19, specialiștii își puneau problema evoluției lumii, sub influența schimbărilor economico-sociale și politice majore, determinate de răspândirea la nivel mondial a virusului SARS COV 2.

Josep Borrell Fontelles, din anul 2019 înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a atras atenția asupra faptului că ”lumea post-COVID va fi mai digitală, mai asiatică şi mai inegală şi, în consecinţă, mai instabilă”, subliniind că ”în timp ce, înainte de COVID 19, occidentalii erau stăpânii tehnologiilor, în lumea post-COVID, alţii vor fi noii stăpâni, dacă Europa rămâne în urmă în ceea ce priveşte tehnologiile secolului 21”.

Unul dintre cele mai importante elemente, care poate influența în mod decisiv stabilitatea oricărei societăți umane, este cel referitor la capacitatea de a asigura populației alimente suficiente, sigure și accesibile.

Până în prezent, mai ales în regiunile în care produsele agricole se obțin preponderent prin muncă manuală, din cauza pandemiei COVID 19, s-a redus dramatic posibilitatea de a asigura mâna de lucru necesară, efectele economico-financiare fiind resimțite în toată lumea. De exemplu, în India și în Asia de Sud-Est, producția de ulei de palmier a scăzut semnificativ în ultimul an, deoarece condițiile sanitare pandemice nu au mai permis utilizarea masivă în procesul de producție a forței de muncă manuale. ”În contextul restricțiilor pandemice, forța de muncă a devenit tot mai greu de găsit și mai scumpă. Efectele noilor condiții sanitare au condus la slăbirea concurenței uleiului de palmier, în fața uleiurilor de rapiță și de floarea soarelui, ceea ce a făcut ca prețurile recoltelor la ultimele două culturi oleaginoase să cunoască o creștere spectaculoasă pe burse, în anul 2021. Trendul ascendent al prețurilor la burse ale recoltei de rapiță se va observa și în cazul culturii de floarea soarelui”, susținea Alina Crețu, Director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Modificările nedorite, determinate de pandemia COVID 19, în privința sistemelor alimentare globale, survin pe fondul unei deja existente situații alarmante legate de malnutriție, foamete și insecuritate alimentară la nivel mondial, regional și național. În Europa, ”cheia” gestionării tranziției către un sistem alimentar mai durabil este reprezentată de Acordul verde, care încearcă să consolideze eforturile fermierilor de a combate schimbările climatice, de a proteja mediul și de a conserva biodiversitatea.

Numai că impactul amplu al pandemiei COVID-19 asupra economiei, sănătății oamenilor și a sistemelor alimentare a determinat noi provocări pentru fermieri și pentru comunitatea europeană, în ansamblul său. Desigur, răspunsul UE în fața acestor provocări este cuprins în planul de redresare făcut public recent și de noul cadru financiar multianual. Numai că, aplicarea acordului verde european și a planului comunitar de redresare post pandemie trebuie să țină seama inclusiv de evoluția sistemului agro-alimentar mondial, la care UE este conectată și de care poate fi influențată.

În tot acest context, comunități internaționale de experți pentru agricultură și alimentație cooperează și depun eforturi majore pentru a crea sinergii și pentru a încuraja dialogul în materie de securitate alimentară și nutrițională, pe baza deblocării potențialului inovației agricole de a susține creșterea socio-economică și de a îmbunătăți rezistența la medii aflate în schimbare, atingând obiectivele de dezvoltare durabilă.

De exemplu, în luna septembrie 2021, este programat ca, la New York (SUA), să aibă loc Summit-ul ONU privind transformarea sistemelor alimentare globale. Înainte de acest summit, însă, în urma consultărilor dintre cele trei agenții ale Organizației Națiunilor Unite din Roma (Italia) - Organizația pentru Alimentație și Agricultură, Fondul Internațional pentru dezvoltare agricolă și Programul alimentar Mondial - s-a stabilit să aibă loc un pre-summit, la Roma, în organizarea Guvernului Italiei, în perioada 26-28 iulie 2021, tocmai pentru a analiza actualele probleme și pentru a contura viitoarele orientări post-pandemice ale sistemelor alimentare globale, urmând ca acestea să fie cristalizate la evenimentul de la New York, din luna septembrie 2021.

În cadrul pre-summit-ului de la Roma, au fost analizate îndeaproape provocările cu care se confruntă sistemele alimentare globale, fiind evidențiați factorii cheie ai schimbării și soluțiile potențiale pentru adaptarea la realitățile post pandemice ale sistemului alimentar și nutrițional mondial. Raportul final al evenimentului urmează a fi făcut public în luna septembrie 2021, cu ocazia summit-ului ONU de la New York.

Pe baza rezultatelor Pre-summit-ului de la Roma și sub spectrul necesității de a fi lansat un set adaptat de noi angajamente prin coaliții de acțiune și de a se mobiliza noi finanțări și parteneriate, pentru a le asigura fermierilor capacitatea de a se adapta la tehnologiile secolului 21 și de a face față efectelor negative ale pandemiei COVID 19, rămâne de văzut cât de ambițios și de productiv va fi summit-ul ONU, alături de Adunarea Generală a ONU, din luna septembrie 2021, de la New York.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 24 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar, din fiecare duminică la Radio România Iași, al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus