Alimente tot mai scumpe din cauza secetei și inflației

EDITORIAL Recolta de porumb, sub așteptări. Petrolul, de două ori mai scump decât anul trecut

Inflația nu a afectat până acum în mod serios prețurile alimentelor, dar situația este pe cale să se schimbe din cauza unui cumul de factori care nu poate fi evitat. Seceta din iulie și august este de așteptat să afecteze recolta de porumb, și asta nu doar în România, dar și în SUA, cel mai mare producător la nivel global. Carburanții continuă să se scumpească, în condițiile în care petrolul este de două ori mai scump decât era acum un an.

La nivel global, prețurile materiilor prime și ale energiei rămân pe un puternic trend ascendent, iar iarna se apropie rapid. Dacă mai adăugăm și problemele de logistică și transport existente la nivel global, putem ghici că vom privi cu jind, în viitor, la prețurile produselor alimentare din prezent.

O scumpire mai mică a produselor alimentare. Până acum

Potrivit datelor oficiale, publicate de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației, în cazul mărfurilor alimentare, este de 2,33%, pentru iulie 2021, comparat cu iulie 2020. Rata este sub cea trecută în drepturilor mărfurilor nealimentare, 7,64%, și cea a serviciilor, 2,74%.

Rata medie a inflației a crescut brusc în iulie, de la aproape 4% la aproape 5%, iar trendul este de așteptat să rămână ascendent. Practic, până acum am avut alimente nu tocmai scumpe, pe fondul unui an agricol excelent și a importurilor ieftine. Însă, principalul motiv este că, la raft nu se vede încă un cost mărit al materiilor prime și al carburanților. Dar asta nu va mai dura mult.

Petrol mai scump = nu scapă nimeni de inflație

Petrolul și gazele naturale se afla la baza sistemului energetic și industrial global. În afară de carburanți, esențiali pentru transport, pentru orice produs care presupune folosirea de vopsele, îngrășăminte chimice, fertilizatori, plastic, cauciuc etc. este nevoie de petrol. Scumpirea lui și a gazelor naturale, care a prins viteză în această vară, duce inevitabil la scumpirea tuturor produselor. Practic, nu scapă nimeni.

Deocamdată, nu am văzut încă toate efectele unui petrol mai scump, dar acestea vor apărea tot mai clar fără îndoială, mai ales că ne apropiem de sezonul rece. Iar facturile la energie nici măcar nu au nevoie de iarnă: au început deja să crească vertiginos.

Secetă în iulie și august

Recolta la porumb ar putea fi afectată în acest an, după unele estimări, cu 10-15%, din cauza secetei din iulie și august. În SUA, datele oficiale recente au arătat rezultate sub așteptări, ceea ce a dus la o scumpire bruscă a porumbului pe bursa de la Chicago.

Nici alte culturi nu sunt ferite de fenomene meteo extreme, la nivel global, deși se anunța inițial un an agricol excelent, per ansamblu. Scumpirea cerealelor va duce la o scumpire în lanț, a multor produse alimentare, inclusiv la cele din carne.

România, lovită din mai multe părți

În România, toate acestea se adaugă peste o problemă structurală veche, la care nu se întrevede o soluție în viitorul apropiat: prea puține unități de procesare. Exportăm cereale și importăm pâine, cu alte cuvinte. Într-un an agricol mai slab, în care nu exportăm suficiente cereale, pentru a mai micșora deficitul comercial, problema capătă dimensiuni serioase, cu efecte directe asupra creșterii datoriei publice, a slăbirii monedei naționale și a scăderii puterii de cumpărare.

În contextul în care țări precum SUA se confruntă acum cu o inflație de peste 5%, este de așteptat ca aici prețurile să crească și mai mult de atât. Altfel spus, degeaba ne lăudăm cu creșteri nominale de salarii, cât timp avem atât un deficit comercial masiv, cât și un deficit bugetar important, care obligă statul să se împrumute tot mai mult. Și, să nu uităm: toate astea se întâmplă în 2021, un an agricol foarte bun. Ce va fi la anul? Depinde cât va ploua. Că sisteme de irigații și unități de procesare suficiente nu par să apară prea curând.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Mergi sus