BASF a prezentat avantajele tehnologiei Clearfield® Plus la Simpozionul Internațional pentru Lupoaie la floarea-soarelui

Evenimentul desfășurat la începutul lunii iulie a adunat participanți din 10 țări

România a fost gazda celui de-al 4-lea Simpozion Internațional pentru Lupoaie la floarea-soarelui, desfășurat în perioada 2-4 iulie. Compania BASF a avut onoarea de a fi sponsor platinum, grație eforturilor și investițiilor considerabile în cercetarea și combaterea acestei buruieni parazite extrem de păgubitoare pentru cultura de floarea-soarelui: Orobanche cumana .

Nu mai puțin de 10 state au trimis reprezentanți la acest simpozion. Participanții au venit atât din țările consacrate pentru cultivarea florii-soarelui precum Spania, Franța, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Ucraina, Rusia, dar și din țări care se află la început în cultivarea florii-soarelui dar cu un potențial ridicat de cultivare cum ar fi China, Mongolia sau SUA.

Primele două zile ale simpozionului s-au desfășurat în noua clădire a Facultății de Biotehnologii din cadrul USAMV București. Speakerii au prezentat situația infestării cu lupoaie la nivel internațional, rezistența genetică a hibrizilor de floarea-soarelui la diferitele rase de lupoaie și nu în ultimul rând modalitățile prin care se poate asigura controlul chimic al buruienii parazite Orobanche cumana. Tot aici a fost evidențiat cel mai nou și mai performant sistem dezvoltat de BASF pentru combaterea buruienilor și a Orobanche cumana la floarea-soarelui: sistemul de producție Clearfield® Plus .

Cea de-a treia zi a Simpozionului Internațional pentru Lupoaie la floarea-soarelui a fost și cea mai așteptată de către participanți. Aceștia au mers la Brăila pentru o vizită în câmp, unde au putut vedea atât loturile martor, netratate și implicit afectate puternic de buruiana-parazit, dar și cum au fost puse în aplicare, respectiv ce rezultate au avut tehnologiile prezentate în cadrul primelor două zile. Gazda loturilor demonstrative și a vizitei în câmp a fost SCDA Brăila.

Compania BASF a organizat două loturi demonstrative în cadrul platformei puse la dispoziție pentru simpozion în cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Agricultură Brăila. Compania a prezentat atât noul sistem de producție Clearfield® Plus, cât și mai multe variante de hibrizi de tip Clearfield® Plus , respectiv variante de erbicidare pentru acest sistem.

Primul lot demonstrativ organizat de BASF a prezentat avantajele Clearfield® Plus

Sistemul de producție Clearfield<sup>®</sup> Plus , prezentat în cadrul primului câmp demonstrativ, este compus din hibrizi de floarea-soarelui omologați Clearfield® Plus și Pulsar® Plus. În cadrul acestei expoziții de hibrizi au fost prezente 6 companii de semințe partenere, care au expus 11 hibrizi Clearfield® Plus, foarte performanți.

BASF a aplicat în acest lot demonstrativ o tehnologie bazată pe erbicidul preemergent Wing® P, erbicidul Pulsar® Plus , specific sistemului de producție, respectiv fungicidul Pictor . Iată și detaliile tehnologiei BASF:

  • În preemergență a fost aplicat Wing® P în doză de 3.5 l/ha
  • În postemergență, în faza de 6-8 frunze a florii-soarelui, a fost aplicat noul erbicid Pulsar® Plus în doză de 2 l/ha
  • În faza de buton floral a fost aplicat Pictor® pentru combaterea întregului spectru de boli la floarea-soarelui și în special pentru combaterea Sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb)

Totodată, vizitatorii din cadrul Simpozionului Internațional pentru lupoaie au putut vedea și lotul martor, netratat, unde s-a observat clar prezența buruienilor și în special prezenta buruienii-parazite Orobanche cumana, care au afectat semnificativ cultura și potențialul de producție.

Al doilea lot demonstrativ organizat de BASF a prezentat diferite variante de erbicidare

În cel de-al doilea câmp demonstrativ, echipa BASF a organizat o serie de 8 variante diferite de erbicidare pentru floarea-soarelui de tip Clearfield® Plus, cu produse și doze diferite. S-au folosit erbicidele Frontier® Forte , Wing® P și, bineînțeles, erbicidul Pulsar® Plus. Acesta a fost aplicat atât în variantele cu erbicidare preemergentă, cât și în variantele cu aplicarea erbicidului doar în postemergență. Dozele utilizate au fost de 1,6, 1,8 și 2 litri/hectar.

Aplicat în diferitele variante, produsul Pulsar® Plus și-a dovedit eficacitatea, inclusiv în varianta de erbicidare fără trecere în preemergență. Momentul aplicării erbicidului Pulsar® Plus a fost faza de 6-8 frunze a florii-soarelui.

Și aici, loturile martor netratate au fost infestate rapid de buruieni, în special de lupoaie, așa cum se poate vedea foarte clar în imagini.

Bineînțeles, nu au lipsit întrebările și informațiile suplimentare cerute de participanți, în privința diferitelor variante utilizate. La finalul vizitei în câmp, experții BASF Florina Cojocaru, Liviu Chira și Silviu Roșca au răspuns tuturor întrebărilor sau nelămuririlor venite din partea participanților și a fermierilor prezenți la eveniment.

În concluzie, vă reamintim cele 4 mari beneficii de care vă veți bucura atunci când alegeți să cultivați floarea-soarelui Clearfield® Plus:

1. Control robust și de încredere al buruienilor - erbicidul Pulsar® Plus are un control îmbunătățit asupra buruienilor mono și dicotiledonate anuale, combătând de asemenea și toate rasele de Orobanche cumana cunoscute

2. Toleranță excelentă la erbicid – hibrizii de floarea-soarelui de tip Cleafield® Plus au o toleranță considerabil mai mare comparativ cu hibrizii de floarea-soarelui Clearfield®

3. Folosiți cei mai buni hibrizi cu producții mari de floarea-soarelui

4. Flexibilitate – sistemul de producție Clearfield® Plus oferă o flexibilitate excelentă deoarece erbicidul Pulsar® Plus poate fi aplicat începând cu faza de 2 frunze și până la 8 frunze a florii-soarelui, iar în funcție de condițiile întâlnite în câmp doza de Pulsar® Plus poate fi adaptată de la 1.2 l/ha până la 2 l/ha.

Silviu Roșca
Key Account Manager

Seed Companies, Crop Protection Romania

Culturi similare

Mergi sus