Avantajele utilizării Retengo® la porumb

Porumbul este planta care răspunde cel mai bine la produsele cu efecte fiziologice

Orice cultivator de porumb și-ar dori să maximizeze cantitatea și calitatea producției. Pentru aceasta sunt folosite practici agronomice variate, precum fertilizarea solului, utilizarea unor hibrizi adecvați zonei de cultivare, respectarea epocii optime de însămânțare și a lucrărilor agrotehnice necesare, respectiv aplicarea unei tehnologii optime de protecție.

Chiar și așa, cultura poate să nu dea randamentul estimat inițial din cauza acțiunii factorilor de stres abiotic. Seceta, temperaturile caniculare sau alternanțele mari de temperatură sunt printre cei mai des întâlniți factori de stres care influențează negativ producția de porumb.

Pentru a diminua efectul negativ al factorilor de stres, anumite produse de protecție beneficiază de tehnologii speciale, de vitalizare, ce oferă o serie de efecte fiziologice suplimentare, benefice pentru cultură. Iar porumbul este planta de cultură care răspunde cel mai bine la produsele cu efecte fiziologice. Unul dintre aceste produse este fungicidul Retengo®, cu efecte fiziologice AgCelence® .

Unul dintre cele mai inovatoare produse din portofoliul nostru, Retengo® conține 200 g/l piraclostrobin, fiind omologat pentru prevenirea și combaterea helmintosporiozei (pătarea cenușie a frunzelor de porumb), pătării în ochi a frunzelor, ruginii sau a pătării cărbunoase. Se poate efectua un singur tratament pe sezon, în doza recomandată de 0,7 – 1 litru/hectar.

Plantele de porumb vor rezista mai bine factorilor de stres grație efectelor AgCelence®

Utilizarea Retengo® la cultura de porumb poate aduce sporuri de producție de până la 15%, grație efectului de diminuare a îmbătrânirii premature, ce duce la o ameliorare a calității boabelor și la umplerea lor mai bună. Acest lucru este posibil deoarece plantele de porumb vor tolera mai bine factorii de stres, având un nivel mai redus de etilenă, hormonul care duce la maturarea fructelor și degradarea clorofilei.

Ce este etilena

Etilena este un fito-hormon care, atunci când este prezent în plante în cantități normale, este esențial dezvoltării acestora. Etilena mai este numită însă “hormon de îmbătrânire”, deoarece induce maturarea fructelor și degradarea clorofilei, ducând, în final, la maturitatea plantelor. În cazul în care planta suferă în timpul sezonului de stres biotic (dăunători, boli) sau abiotic (secetă, îngheț sau grindină), etilena este produsă excesiv. Aceste producții în exces conduc la îmbătrânire prematură, moartea celulelor și deteriorarea plantelor.

În special în perioadele lungi, fără ploaie, plantele încep să prezinte primele “simptome de stres”. Frunzele inferioare încep să devină galbene, ceea ce duce la o reducere a biomasei fotosintetic active. Acest lucru poate provoca pierderi mari de producție, mai ales imediat după înflorit.

Retengo® crește toleranța la stres a porumbului

Lipsa apei este cel mai des întâlnit motiv pentru care numeroase culturi nu își pot atinge potențialul de producție. În general, lipsa de precipitații în timpul creșterii și umplerii boabelor cauzează cele mai mari pierderi de producție. Studiile efectuate au arătat că tratamentul cu Retengo® ajută la reducerea impactului secetei ușoare asupra producției.

În cadrul testelor BASF au fost folosite niveluri diferite de irigare: standard, 75% și 50% din standard. Retengo® a fost aplicat la începutul apariției știuletelui la porumb. În special în parcelele cu irigare de 75%, producția a crescut cu 20%. Acest lucru indică faptul că, în condiții de stres moderat, aplicat preventiv, Retengo® poate contribui la menținerea producțiilor.

După aplicarea fungicidului Retengo®, testele BASF au arătat că plantele de porumb produc cu mult mai puțină etilenă. Astfel, planta rămâne verde mai mult timp, perioada de vegetație se prelungește, având efecte benefice directe ce se traduc în sporuri semnificative de producție. De exemplu, testele BASF au arătat creșteri de producție chiar și de 20%, comparativ cu loturile martor, netratate.

Un alt efect benefic ce ține de calitatea recoltei, se poate observa în cazul porumbului pentru siloz. Acțiunea factorilor de stres precum seceta, temperaturile prea mari sau alternanțele mari de temperaturi pot duce la creșterea cantității de fibră, ceea ce scade calitatea unei recolte, prin reducerea gradului de digestibilitate. Fenomenul apare atunci când biomasa verde începe să scadă prea devreme, fiind perturbată acumularea de amidon.Însă prin aplicarea fungicidului Retengo®, conținutul de fibră măsurat în teste a fost mult mai mic, grație tehnologiei AgCelence®. De asemenea, s-au observat un conținut mai mare de amidon, un conținut redus de lignină, o digestibilitate mai mare, respectiv o creștere medie a MMB la porumb de 4%.

Beneficiile fungicidului Retengo® la porumb pot fi astfel rezumate simplu:

  • Control excelent al principalelor boli la porumb
  • Eficiență crescută a fotosintezei
  • Creșterea toleranței la factorii de stres
  • Reducerea pierderilor prin diminuarea gradului de îmbătrânire prematură, asigurarea unor rădăcini mai puternice și reducerea fenomenului de cădere a plantelor
  • Recoltă mai bună, atât cantitativ, cât și calitativ, prin creșterea producției la hectar, creșterea conținutului de proteină și amidon, calitate mai bună a silozului și o MMB mai mare.

Produse BASF recomandate

Culturi similare

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus