BASF în vizită la ferme: Cum ajungi un fermier apreciat de ceilalți

Interviu cu Gheorghe Matei, aflat de 50 de ani în slujba agriculturii și unul dintre cei mai experimentați fermieri din Călărași

Gheorghe Matei are aproape 80 de ani. Va ieși la pensie anul acesta, dar tot nu se îndură să lase ferma din mână. Domnul Matei este unul dintre cei mai respectați agronomi din Călărași. Și-a câștigat statutul după aproape jumătate de secol de agricultură. Acum va lăsă locul său de la ferma SC GUT SRL celor mai tineri.

Gheorghe Matei: ”Am lucrat la ferma legumicolă după ce am terminat facultatea. S-a instituit un concurs de către șeful departamentului pentru fermierii care pot realiza producții mari și l-am câștigat. Locul 1 pe țară, la legumicultura de stat. Asta se întâmpla în urmă cu mai mult de 50 de ani. Azi mă aflu foarte aproape de vârsta de 80 de ani.”

”Avem doi ingineri tineri …sunt băieți foarte bine pregătiți teoretic, dar le mai lipsește din aspectele practice, care nu se învață într-o zi, două, se învață în ani de zile. Eu le tot învăț din 1955 de când am terminat liceul agricol de specialitate.”

Sperăm să rămânem în relații normale cu cei care am lucrat… O să mai dau sfaturi când vor avea nevoie și între timp vor câștiga și ei experiență, să ducă producția de unde am adus-o la ora actuală. Înainte, nu trebuie să o ducă niciodată înapoi, e loc să mai crească!

În toți acești ani am avut provocarea să cunoaștem necesitatea fiecărei parcele de pământ după o cartare făcută de oameni cu aplicații pentru așa ceva. S-au luat probele aici, dar au fost analizate la București și acolo s-a făcut lucrarea. Pe calculator.


Fără să aplici toate produsele de protecție, erbicidul să omoare buruienile, regulatorul de creștere să tempereze creșterea, să dea un pai mai gros, spicul mai mare și să ajungă la producția aia pe care o tot visăm noi, 10.000 kg grâu la hectar.

Da, îi considerăm parteneri de încredere, în primul rând uzina constructoare și partenerii care vin și ne aduc documentație, facem încercări împreună cu ei, pe variante experimentale.

Secretul unei producții mari e să fii la curent în permanență cu ce e nou, să alegi soiurile și hibrizii cei mai buni, să faci cartarea, să știi ce nevoi au plantele după cantitățile de elemente nutritive din sol. Cartarea iți dă noțiuni clare. Vezi ce are fiecare parcelă în parte ca să poți face o fertilizare diferențiată pe culturi. Poți să primești un soi bun, dar dacă nu îi asiguri condiții de dezvoltare, îngrășăminte date pe faze de vegetație, tratamentele care sunt prinse în tehnologie, dacă nu le respecți, nu își arată talentul, se oprește undeva mai jos. Numai dacă faci tot ce scrie în tehnologie, doar atunci obții producția cea mai mare.


Așa e, fermierul toată viața lui trebuie să învețe, să cerceteze noi soiuri, noi hibrizi, metode de cultură, substanțe de tratament, tot ce se aplică în agrotehnică. El nu are cum să dea înapoi. Dai înapoi, nu îți mai atingi nivelul economic, nu mai poți relua producția, să obții randament. La sfârșitul anului trebuie să rămână ceva din diferența valorii producției și a cheltuielilor făcute, să rămână ceva, că dacă nu rămâne, intri în pagubă, dai faliment.

Mergi sus