Bolile la vinete: soluții de tratament și prevenție

Cultura de vinete poate fi compromisă de numeroși agenți patogeni. Află care sunt soluțiile smart pentru a ține la distanță bolile la vinete.

Cunoscute sub denumirea de Solanum melongena, vinetele sunt plante erbacee care fac parte din familia Solanaceae, alături de tomate, ardei și cartof. Culturile de vinete pot fi plantate atât în câmp și grădini, cât și în sere și solarii, ținând cont de particularitățile soiului și hibrizilor. Indiferent de tipul de cultură, agenții patogeni se pot dezvolta la nivelul ei, afectând în mod semnificativ recolta. Din fericire, metodele moderne ne ajută să ținem sub control aceste microorganisme păgubitoare. Descoperă în continuare care sunt bolile care îți pot compromite cultura de vinete, dar și ce soluții inovatoare ai la dispoziție pentru a trata și preveni bolile la vinete.

Cum ții sub control bolile la vinete - soluții smart

Rezistența la fungicide și infecțiile dificil de ținut sub control sunt factori care afectează calitatea legumelor și care favorizează, implicit, pierderile de producție. Tehnologiile de protecție fitosanitară reprezintă cele mai eficiente soluții pentru a obține o recoltă de succes.

Tehnologii smart pentru bolile la vinete

Tehnologiile smart BASF au la bază metode moderne și actualizate de protecție a culturilor, fiind create în urma unor analize complexe. Acestea presupun alternarea inteligentă a produselor omologate, pentru a optimiza tratamentul și prevenția bolilor la culturile legumicole. Folosirea alternativă a unor fungicide cu spectru larg și cu mod de acțiune diferit (cum ar fi sistemic sau local) contribuie în mod eficient la managementul rezistenței. Astfel, sunt evitate pierderile, iar calitatea recoltei este maximizată.

Printre cele mai moderne tratamente la vinetele de câmp, sere și solarii, se numără următoarele fungicide:

  • Dagonis®: Acesta este un fungicid polivalent cu acțiune de lungă durată, omologat pentru o gamă variată de culturi. Produsul conține o combinație de două substanțe active complementare, fluxapiroxad și difenoconazol, care asigură combaterea unui spectru larg de agenți patogeni. Pentru tratamentul făinării și alternariozei, acesta se aplică doar în sere și solarii.

Descoperă mai multe informații despre substanța activă fluxapiroxad din materialul video

  • Scala®: Acesta este un fungicid marca BASF, pe bază de pirimetanil, care are un mod de acțiune complex (de contact, translaminar și sub formă de vapori). Acționează atât preventiv, cât și curativ. Acesta poate fi utilizat ca tratament la ardei și vinete împotriva putregaiului cenușiu, precum și în cazul altor culturi de fructe și legume. De asemenea, este indicat și pentru a combate rapănul la pomi și alternarioza la morcovi.

  • Signum®: Acesta este un produs cu selectivitate ridicată din gama AgCelence®, care combină două substanțe active, boscalid și piraclostrobin, cu acțiune diferită (translaminară și acropetală, sistemic local). Este eficient în prevenirea și combaterea putregaiului cenușiu la culturile de vinete și alte legumicole.

Schema de tratament la vinete

Următorul tabel pentru tratamentul vinetelor, conform conceptului Smart Technology, îți va permite să obții un control eficient al bolilor la vinete:

Boli/dăunători țintăProdus fitosanitarDozaMomentul aplicăriiNr. maxim de tratamenteInterval de timp între tratamenteTimp de pauză
Buruieni monocotiledonate și unele dicotiledonateStomp® Aqua2-3 l/ha1-3 zile înaintea transplantării1--
FăinareaDagonis®
Signum®
0,6 l/ha
1,5 kg/ha
BBCH 14-89
BBCH 50-85
2
3
7 zile
7 zile
3 zile
3 zile
AlternariozaDagonis®1 l/haBBCH 14-8927 zile3 zile
Putregaiul cenușiuScala®
Signum®
2 l/ha
1,5 kg/ha
BBCH 50-89
BBCH 50-85
2
3
10 zile
7 zile
3 zile
3 zile
Gândacul din ColoradoAlverde®0,25 l/haLa începutul infestării (preferabil)27-10 zile3 zile

Managementul integrat pentru prevenirea bolilor la vinete

Nu doar folosirea de fungicide este importantă pentru a ține la distanță bolile la vinete. Pentru o prevenție eficientă a infestațiilor cu fungi și bacterii, este importantă adoptarea măsurilor de management integrat. Acestea trebuie să cuprindă metode de combatere a dăunătorilor și plantelor parazite (buruienile), precum și lucrări corecte de îngrijire.

Combaterea dăunătorilor la vinete

Dăunătorii pot compromite în mod direct cultura, dar și în mod indirect, prin producerea unor leziuni care favorizează dezvoltarea infecțiilor și bolilor la vinete.

Conform lucrării „Tratat de legumicultură” (Prof. univ. Dr, Roxana Ciofu, 2004) și „GHID pentru determinarea rezistenței la boli și dăunători” (Antonia Ivașcu, 2009), principalii dăunători care pot afecta cultura de vinete sunt:

  • Păianjenul roșu (Tetranychus uritcae);
  • Păianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus);
  • Păduchele verde al solanaceelor (Macrosiphon euphorbiae);
  • Musculița albă (Trialeurodes vaporarorium);
  • Tripsul comun (Thrips tabaci);
  • Gândacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata);
  • Omida fructelor (Helicoverpa armigera);
  • Coropișnița (Gryllotalpa gryllotalpa);
  • Musca minieră (Liriomyza solani).

Anumiți dăunători, cum ar fi gândacul din Colorado, pot provoca pagube foarte mari, atacând plantele în toate fazele de dezvoltare (Nistor T. Stan, Teodor N. Stan și Neculai C. Munteanu, 2003).

Folosirea unui insecticid la vinete este cea mai bună soluție pentru a scăpa de dăunători. Spre exemplu, un produs eficient este Alverde®, care acționează împotriva larvelor și adulților gândacului din Colorado. Acesta combate dăunătorii prin inhibarea impulsurilor nervoase (paralizie), urmată de moartea acestora la interval de câteva ore sau zile in functie de gradul de atac. Produsul acționează atât ca agent de hrănire, cât și prin contact cu insectele. În cazul vinetelor, se recomandă maximum 2 tratamente pe sezon, în doză de 0,25 l/ha. De obicei, acesta este eficace de la o singură aplicare, al doilea tratament fiind necesar doar în cazul infestațiilor severe.

Prevenirea și combaterea îmburuienării

Culturile legumicole pot fi afectate de buruieni din genul Echinocloa, Setaria, Sinapsis, Ranunculus, Polygonum, Amaranthus, Chenopodium și multe altele. Creșterea acestora are loc deoarece culturile de legume sunt un mediu propice dezvoltării lor (Ioan Oancea, 2005). Totuși, plantele parazite cauzează pierderi mari, deoarece concurează cu plantele de cultură pentru condițiile de mediu favorabile (nutrienți, apă, lumină), reducând astfel calitatea recoltei. În plus, acestea reprezintă o gazdă bună pentru diverși dăunători și agenți patogeni care produc boli la vinete.

O soluție eficientă este folosirea erbicidelor, cum ar fi Stomp® Aqua, care conține substanța activă pendimetalin, din clasa dinitroaniline. La vinete, combate buruieni monocotiledonate și unele dicotiledonate. Acesta se aplică la sol, eliminând buruienile încă din stadiul de debut (după germinare sau răsărire). Astfel, acestea sunt eliminate din competiția pentru condițiile de mediu dinainte să producă pagube. În cazul vinetelor, erbicidul se aplică cu 1-3 zile înainte de transplantarea răsadurilor, fiind recomandată utilizarea în doză de 2-3 l/ha. Pentru o eficacitate ridicată a produsului, solul trebuie să fie umed, fiind ideale precipitațiile în următoarele 7 zile după aplicare.

Lucrări agrotehnice pentru prevenirea bolilor la vinete

Așa cum este prezentat în lucrarea „Legumicultură” (Nistor T. Stan, Teodor N. Stan și Neculai C. Munteanu, 2003), principalele lucrări agrotehnice pentru prevenirea bolilor la vinete sunt:

  • Completarea golurilor – se recomandă la 5-7 zile de la plantare, prin răsad asemănător celui folosit la plantare sau chiar călit suplimentar.
  • Prășitul – se realizează în prima etapă manual, apoi mecanic, după completarea golurilor și prima udare. Se recomandă încă 1-2 prașile manuale și 2-3 prașile mecanice, în perioada de vegetație.
  • Irigarea – este indicată în prima perioadă de vegetație, doar în timpul zilei, până după-amiază, pentru a nu răci solul. Este de preferat irigarea prin rigole sau, în lipsa posibilităților, cea prin aspersiune. Pe întreaga perioadă de vegetație, se realizează 8-12 udări. În prima parte (până la ramificare și legarea primelor fructe), se recomandă irigarea cu o normă de 300 m3/ha, iar în a doua parte, cu 400 m3/ha.
  • Fertilizarea fazială – se recomandă 1-2 fertilizări faziale, pentru a completa necesarul de elemente nutritive. Este indicată o doză de 100-150 kg/ha azotat de amoniu și 150-200 kg/ha sulfat de potasiu.
  • Rotația culturilor – practicarea cultivării prin rotație este obligatorie pentru evitarea îmburuienării și obținerea unei recolte de succes.

Bolile vinetelor - de ce sunt o provocare

O mare varietate de agenți patogeni se pot dezvolta la nivelul culturii de vinete, mai ales dacă aceasta nu este îngrijită în mod corespunzător. Odată apărute, bolile la vinete sunt greu de controlat și păgubitoare, iar aplicarea incorectă a tratamentului favorizează rezistența la substanțele active din produsele fitosanitare. Toate acestea afectează calitatea culturii, reducând producția și vandabilitatea.

Cele mai întâlnite boli la vinete sunt:

  • Pătarea brună a frunzelor și fructelor (Didymella lycopersici) – cauzează pete brun-cenușii, de 2-5 cm, în zona coletului, care se extind la nivelul tulpiniței. Țesuturile atacate dezvoltă puncte mici și negre. Pe frunze apar pete verzi-măslinii la început, care apoi devin brune-deschis, bine conturate, dispuse concentric. Acestea pot apărea izolat sau pot conflua;
  • Verticilioza sau veștejirea vinetelor (Verticillium dahliae) – produce ofilirea plantei din faza de fructificare, începând cu o frunză sau un lăstar. În etapa de debut a verticiliozei la vinete, are loc îngălbenirea frunzelor, urmate de necroză, cu excepția nervurilor principale, care rămân verzi. Acest lucru produce răsucirea frunzei spre partea superioară și defolierea de la bază;
  • Cercosporioza (Cercospora solani-melongenae) – produce apariția unor pete clorotice (palide), inițial de mici dimensiuni, circulare sau ovale, cu centrul brun deschis sau închis, la nivelul frunzelor, pețiolului și tulpinii. Deși nu produce leziuni la nivelul fructului, îi afectează creșterea (Srivastava and Nelson, 2012);
  • Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) – tulpinile dezvoltă zone cu mucegai albicios. Țesuturile afectate se înmoaie, se brunifică și putrezesc, iar apoi apar corpușoare negre, tari (scleroții);
  • Antracnoza (Colletotrichum melongena) – la nivelul părților aeriene, apar pete bine delimitate și închise la culoare sau leziuni adâncite, înconjurate de o margine ruginie sau neagră;
  • Făinarea (Leveillula solanacearum f. melongenae) – la nivelul părții superioare a frunzelor se dezvoltă pete gălbui, cu contur neregulat. În condiții favorabile, apar peste 30 de pete care confluează, acoperind zone extinse. Acestea formează, apoi, o eflorescență cenușie-albicioasă;
  • Mana de sol (Phytophthora parasitica) – mana la vinete produce pete gălbui la nivelul frunzelor, acoperite de un puf albicios, care se extind și confluează. La nivelul fructelor, se dezvoltă pete maronii extinse;
  • Fusarioza (Fusarium oxysporurm d.sp. melongenae) – cauzează îngălbeniri unilaterale ale frunzelor și clarifierea nervurilor secundare, în timp ce nervurile principale rămân verzi, ceea ce produce ofilirea. Partea bazală a tulpinii prezintă o brunificare intensă, la nivelul vaselor conductoare;
  • Alternarioza (Alternaria dauci f. sp. solani) – apar pete brune, dispuse concentric, la nivelul frunzelor, având un diametru de 10 mm sau mai mult. Pe suprafața acestora apare un puf catifelat, de culoare brun-închisă;
  • Ofilirea bacteriană (Corynebacterium michiganensis) – se dezvoltă pete albicioase pe frunze și fructe, striuri sau ulcerații pe pețioli, pedunculi, tulpini și nervuri. Boala produce ofilirea parțială sau totală a frunzelor și lăstarilor;
  • Căderea plăntuțelor (Phytium debarjanum) – boala apare la răsaduri, manifestându-se prin pete brun-negricioase de jur-împrejurul tulpiniței, care se subțiază și se descompune. În condiții de umiditate, planta dezvoltă un mucegai fin albicios. Boala cauzează ofilirea, căderea și putrezirea plăntuței;
  • Putregaiul cenușiu (Botryris cinerea) – produce pete bine delimitate, gălbui, care în timp se brunifică și rămân înconjurate de o margine galbenă. Pe țesuturile putrezite se dezvoltă un mucegai cenușiu (Antonia Ivașcu, 2009; Ruxandra Ciofu și colab., 2004).

Prin urmare, bolile la vinete pot fi tratate și prevenite eficient, utilizând fungicidele potrivite în dozele recomandate și măsurile de management integrat. Citește întotdeauna cu atenție instrucțiunile de pe eticheta produselor fitosanitare și simbolurile de avertizare, pentru a te asigura că le utilizezi în mod corespunzător.

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Acest produs este disponibil sub formă de microambalaj

Poate fi achiziționat în fitofarmacii sau prin intermediul distribuitorilor autorizați

Vezi detalii și de unde poți cumpăra

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus