Bolile verzei: metode inovative de tratament și prevenție

Bolile verzei sunt o provocare, deoarece pot compromite producția. Măsurile smart de protecție reprezintă, însă, o soluție eficientă pentru obținerea unei recolte sănătoase.

Culturile de varză albă pentru căpățână generează producții de succes, atât timp cât sunt întreținute prin tehnici corecte de îngrijire și prin metode eficiente de combatere a bolilor și dăunătorilor. Cunoscută sub denumirea științifică de Brassica oleracea, var. capitata alba, această plantă legumicolă este susceptibilă la dezvoltarea unor boli, precum putregaiul cenușiu și alternarioza, care distrug calitatea și cantitatea recoltei. Descoperă, în continuare, cele mai inovative tehnologii de prevenție și tratament a bolilor verzei, dar și cum eviți dezvoltarea rezistenței la boli, pentru a maximiza producția.

Tehnologii eficiente de protecție a culturii de varză

Bolile verzei reprezintă o adevărată provocare pentru fermieri. În ciuda eforturilor depuse în procesul de producție, de la înființare până la îngrijire și recoltare, cultura de varză poate fi compromisă de agenți patogeni și dăunători. Lipsa utilizării produselor fitosanitare și folosirea incorectă a acestora sunt factori care favorizează scăderea calității producției.

Conceptul Smart Technology este o soluție eficientă caracterizată de o schemă completă și eficientă de protecție a culturilor, dezvoltate în urma unor analize complexe.

Schema de tratament pentru varză

Schema de tratament pentru cultura de varză de toamnă, de vară sau timpurie, conform soluțiilor Smart Technology:

Boli țintăProdus fitosanitarDoza de aplicarePerioada de aplicareTimp de pauză până la recoltareNumăr maxim de tratamenteInterval de timp între tratamente
Alternarioza (Alternaria spp.)Dagonis®1 l/haBBCH 41-9114 zile37 zile
Signum®1 kg/haBBCH 41-4914 zile37 zile
Pătarea albă (Mycosphaerella brassicicola)Dagonis®1 l/haBBCH 41-9114 zile37 zile
Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea)Signum®1 kg/haBBCH 41-4914 zile37 zile

Tehnologii inteligente de tratament pentru varză

Tehnologiile eficiente de tratament la varză presupun utilizarea unor produse fitosanitare cu spectru larg de acțiune, care acționează în mod diferit (atât sistemic, cât și prin contact), precum și aplicarea lor alternativă, cu scopul de a preveni dezvoltarea rezistenței la substanțele active. Fungicidele Dagonis® și Signum® sunt produse de ultimă generație recomandate pentru cultura de varză și au acțiune preventivă și curativă, oferind un control de lungă durată.

Fungicidul polivalent Dagonis® are la bază două substanțe active complementare: fluxapiroxad (din grupa inhibitorilor ai succinat dehidrogenazei) și difenoconazol (din grupa triazolilor sistemici). Fluxapiroxadul inhibă creșterea fungilor în toate stadiile lor de dezvoltare, de la germinarea sporilor până la sporulare. Difenoconazolul protejează împotriva bolilor foliare și a celor transmise prin sol, la semințe.

Prin acțiunea sa de contact și sistemică de lungă durată, Dagonis® este o soluție excelentă pentru managementul rezistenței. Pe lângă faptul că este omologat pentru o gamă largă de culturi horticole, acest fungicid combate eficient un spectru larg de boli și are un timp de pauză favorabil. Se recomandă, însă, aplicarea preventivă a acestuia, pentru a evita infestarea ireversibilă a culturii.

Un alt produs fungicid pentru varză, ce are la bază două substanțe active cu moduri de acțiune diferite, este Signum®. Acesta conține boscalid (din grupa carboxamide) și piraclostrobin (din grupa strobilurinelor), care tratează eficient un spectru larg de agenți patogeni, datorită efectului combinat. Acționează printr-o mișcare translaminară şi acropetală, sistemic local, inhibând creșterea ciupercii în toate stadiile de dezvoltare. Atunci când se folosește ca tratament la varza de toamnă, de vară sau timpurie, produsul se adresează combaterii alternariozei (Alternaria spp.) și pătării albe (Mycosphaerella brassicicola).

Un lucru important de știut este faptul că fungicidul Signum® are o acțiune puternic preventivă, fiind indicată aplicarea sa timpurie. De asemenea, datorită tehnologiei AgCelence®, care asigură efecte fiziologice (cum ar fi uniformizarea mărimii și sporirea consistenței), acest produs garantează recolte bogate și de calitate.

Prevenirea rezistenței la tratament a bolilor verzei

Folosirea fungicidelor de ultimă generație reprezintă soluția principală pentru combaterea bolilor la legumicole și pentru prevenirea rezistenței la tratamente, însă nu doar această măsură este importantă. Strategiile de management integrat sunt, de asemenea, esențiale pentru obținerea unei producții de succes.

Importanța managementului integrat la cultura de varză

Măsurile de management integrat au o importanță deosebită pentru protecția eficientă pe termen lung și presupun:

  • Evitarea și combaterea îmburuienării: buruienile concurează cu legumele pentru nutrienți, lumină și apă, afectându-le creșterea. În plus, acestea creează un mediu favorabil pentru infestațiile cu fungi și dăunători.
  • Prevenirea și eliminarea dăunătorilor: aceștia nu doar că afectează cultura de varză, dar pot favoriza și dezvoltarea bolilor, prin modificările aduse asupra structurii plantei.
  • Adoptarea unor tehnici corecte de îngrijire: lucrările de îngrijire susțin creșterea corespunzătoare a culturii, dar promovează și menținerea sănătății acesteia.

Combaterea buruienilor și dăunătorilor verzei

Folosirea unui erbicid pentru varza de toamnă, de vară sau timpurie te poate ajuta să ții sub control plantele parazite, fiind un element cheie al managementului integrat. De asemenea, pe lângă metodele chimice, poți preveni îmburuienarea prin lucrări corecte de îngrijire, cum ar fi prășitul și plivitul.

Așa cum sunt prezentați în lucrarea „GHID pentru determinarea rezistenţei la boli şi dăunători” (Antonia Ivașcu, 2009), printre dăunătorii verzei se numără:

  • Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae);
  • Buha-verzei (Mamestra brassicae);
  • Ploșnița roșie a verzei (Eurydema ornatum);
  • Musca verzei (Chortophila brassicae);
  • Păduchele cenușiu al verzei (Brevicoryne brassicae);
  • Puricii cruciferelor (Phyllotreta sp.);
  • Coropişniţa (Gryllotalpa grylotalpa);
  • Gărgăriţa albastră a verzei (Baris chlorizans);
  • Gărgăriţa galicolă a verzei (Ceuthorrbyncbus pleurostigma);
  • Molia verzei (Plutella maculipennis).

Având în vedere riscul de infestare cu acești paraziți, managementul integrat presupune utilizarea unor produse insecticide pentru varză. Respectă instrucțiunile și dozele recomandate pe ambalaj, pentru a ține sub control dăunătorii în mod eficient!

Lucrări agrofitotehnice care țin la distanță bolile verzei

Conform lucrării „Tratat de legumicultură” (Ruxandra Ciofu și colab., 2004), câteva dintre lucrările agrofitotehnice esențiale la cultura de varză sunt:

  • Rotația culturii: se recomandă cultivarea verzei după leguminoase anuale sau perene, solano-fructoase, bostănoase, rădăcinoase sau bulboase. Pe același teren sau după alte crucifere, varza poate fi plantată după 3-4 ani.
  • Irigarea culturii: pentru că varza este o specie de plantă cu cerințe mari de umiditate în sol, irigarea trebuie realizată eficient. În perioadele secetoase, norma de udare la această cultură este de 300-400 de metri cubi/ha, fiind recomandat un număr de 3-4 udări.
  • Prășitul: în cazul culturii timpurii, sunt indicate 2 prașile mecanice și 1-2 prașile manuale pe rând. În cazul culturii de toamnă și al celei de vară, se recomandă 2-3 prașile mecanice și 2 prașile manuale pe rând.

Boli la cultura de varză de toamnă, de vară și timpurie

Bolile verzei produc pagube însemnate, afectând atât calitatea, cât și cantitatea culturii, ceea ce scade vandabilitatea producției. Odată instalate, aceste infestații sunt greu de controlat, motiv pentru care măsurile preventive sunt esențiale. De asemenea, este important să utilizezi produsele fitosanitare în mod corect, deoarece aplicările necorespunzătoare favorizează dezvoltarea rezistenței la tratament.

Cele mai întâlnite boli la cultura de varză sunt:

Mana la cultura de varză

Mana la cultura de varză este cauzată de agentul patogen Peronospora brassicae, o ciupercă ce cauzează apariția unor pete inițial galbene pe frunze, care apoi se brunifică. Pe fața inferioară, petele sunt acoperite cu o inflorescență albă-cenușie.

Hernia rădăcinilor la cultura de varză

Plasmodiophora brassicae cauzează hernia rădăcinilor de varză, care poate apărea în orice fază de dezvoltare a culturii. Plantele atacate în stadiul de debut rămân mici, nedezvoltate, iar frunzele se înroșesc. În cazul celor atacate în faza de maturitate, frunzele capătă o nuanță de albastru-verzui. Cu timpul, rădăcina se înmoaie și putrezește.

Alternarioza sau pătarea neagră la cultura de varză

Cauzată de agentul patogen Alternaria brassicae și favorizată de condițiile de umiditate ridicată, alternarioza produce dezvoltarea unor pete brune-violacee, circulare, mari, la nivelul frunzelor. Pe silicve, atacul se manifestă prin pete mici, punctiforme și negricioase, care, cu timpul, confluează.

Putregaiul cenușiu la cultura de varză

Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) cauzează îngălbenirea și ofilirea plantelor. Porțiunea atacată dezvoltă un mucegai cenușiu, iar în interiorul tulpinii se formează scleroți de mici dimensiuni.

Rugina albă la cultura de varză

Rugina albă este cauzată de ciuperca Albugo candida, fiind caracterizată de apariția unor cruste lucioase, albe, pe frunze și tulpini. Petele au un diametru de 1-5 mm și sunt înconjurate de o margine galbenă sau verde.

Putregaiul alb la cultura de varză

Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) cauzează apariția unor pete alb-gălbui, care, în timp, se brunifică și dezvoltă o pâslă albă. La acest nivel, se dezvoltă scleroți negri, de formă neregulată, cu dimensiuni de până la 10 mm. Plantele afectate se îngălbenesc, apoi se ofilesc.

Putregaiul uscat la cultura de varză

Putregaiul uscat, cauzat de agentul patogen Phoma lingam, atacă plantele în toate fazele de dezvoltare. La cele tinere, provoacă înnegrirea și subțierea tulpinii. În timp, țesutul atacat devine cenușiu, cu excepția zonei de întâlnire cu țesutul sănătos, care rămâne neagră. Pe frunze, pot fi observate pete circulare, de culoare verde-gălbui, care, mai târziu, devin cenușii și care prezintă puncte negre. Infecția severă produce uscarea plantelor.

Prin urmare, alege să-ți protejezi cultura de varză, cu ajutorul celor mai moderne soluții curative și preventive! Citește cu atenție simbolurile și frazele de avertizare de pe eticheta produselor, pentru a te asigura că le folosești în mod corespunzător, și nu ezita să ceri sfatul specialiștilor!

Produse BASF recomandate

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus