Buruienile crucifere din rapiță: metode de combatere

Care sunt principalele buruieni crucifere și cum se identifică

Cu un nume ce trimite la forma de crucifix a florilor lor, aceste buruieni fac parte din familia plantelor Brassicaceae, familie din care face parte si rapita. Controlul buruienilor crucifere în cultura de rapiță depinde de utilizarea unui sistem de management bazat pe practici tehnologice precise și pe produse inovatoare, prin care sa se prevină pierderile de producție provocate de acestea. Practicile culturale și rotația culturilor, urmate de aplicarea erbicidelor postemergente specifice cu o combinație eficace de substanțe active pot combate cu succes buruienile crucifere pe langă o largă gamă de buruieni monocotiledonate, respectiv dicotiledonate, ce afectează anual cultura de rapiță.

Care sunt principalele buruieni crucifere și cum se identifică

Fiind din grupa dicotiledonatelor, buruienile crucifere care afectează culturile de rapiță sunt iubitoare de căldură și de lumină. Acestea se pot înmulți foarte rapid și concurează culturile agricole în privința cantității de nutrienți ce sunt absorbiți din sol sau a luminii obținute de la soare. Descoperite și identificate la timp și prin folosirea de soluții eficace, acestea nu vor afecta recoltele, mai ales dacă fermierii optează pentru hibrizi de calitate.

Iată care sunt cele mai frecvente buruieni crucifere:

Muștarul sălbatic (Sinapis arvensis)

Această buruiană dicotiledonată din genul Sinapis, familia Brassicaceae, este plantă anuală, iar înmulțirea ei se face prin semințe. Cu o rădăcină pivotantă scurtă, muștarul sălbatic se înmulțește cu rapiditate, în solurile cele mai bogate în substanțe nutritive și cu depozite mari de calciu. Întâlnit cel mai frecvent în Europa, în Asia și în Africa de Nord, muștarul sălbatic atinge o înălțime cuprinsă între 20 și 80 de centimetri. Tulpina plantei este ramificată și striată, în special în partea superioară, cu fire grosiere, mai ales către bază. Frunzele muștarului sălbatic sunt de două tipuri: cele superioare, alungite, nepețiolate (sesile), cu un aspect dințat, și cele inferioare, pețiolate, lobate și ovoidal alungite. Florile plantei au culoarea galbenă, iar sepalele acestora sunt situate orizontal. Epoca principală de germinare a muștarului sălbatic este anotimpul primăverii dar poate germina si toamna, iar adâncimea de germinare este de 2 cm. Florile sunt numeroase, grupate în ciorchini umbeliformi, de culoare galben-aurie.

Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris)

Cu o apariție anuală sau anual-hibernantă, Capsella bursa-pastoris afectează culturile de rapiță de pe toate tipurile de sol, dar mai ales de pe cele permeabile. Traista-ciobanului are o tulpină verticală, simplă sau deschis ramificată, care se înalță la aproximativ 50 de centimetri deasupra pământului. Cotiledoanele lung-ovale sunt foarte mici, întinse la nivelul solului, și sunt scurt pețiolate. Frunzele plantei au, la început, o formă ligulată, iar prima frunză are marginile întregi. Următoarele frunze sunt alungite, dantelate, cu margini lobate, puternic divizate și pețiolate, iar frunzele caulinare lanceolate sunt întregi și sagitate. Florile plantei sunt mici, albe, cu o inflorescență terminală, serate și umbeliforme, iar perioada lor de înflorire se întinde pe tot parcursul anului. Perioada de germinare a plantei se întinde, de asemenea, pe perioada întregului an, dar epoca principală este pe perioada toamnei. Traista-ciobanului germinează, de obicei, în stratul superficial al solului.

Ridichea sălbatică (Raphanus raphanistrum)

Această buruiană cu frecvență anuală se înmulțește prin semințe, iar rădăcina ei fusiformă o face asemănătoare cu muștarul sălbatic. Ridichea sălbatică se acomodează în solurile puțin acide, cu un conținut scăzut de calciu. Germinarea plantei se petrece, în principal, pe perioada primăverii, la o adâncime de 1-2 cm. Cotiledoanele buruienii sunt puternice, late și au o conformație cordiformă, cu un vârf puternic, pețiolat, cu suprafață concavă. Cu o tulpină verticală, ramificată, ai cărei perișori sunt deschiși sau îndreptați în jos, Raphanus raphanistrum se înalță până la 60 de centimetri, iar perioada sa de înflorire este cuprinsă între luna mai și toamnă. Florile ridichii sălbatice sunt de culoare galben-pal sau albe, cu nervuri violet și galben-închis, în ciorchini cu un număr redus de flori și cu sepale verticale, concrescute cu petalele.

Pungulița (Thlaspi arvense)

Pungulița este o buruiană anuală sau anual-hibernantă, care preferă îndeosebi solurile bogate în elemente nutritive, cu textură lutoasă și cu o aciditate ușor ridicată. O trăsătură mai puțin obișnuită, prin care această plantă se remarcă printre buruienile crucifere care acționează în culturile de rapiță, este mirosul de usturoi. Planta germinează superficial, la o adâncime cuprinsă între 0,5 și 1 centimetru, iar cotiledoanele oval-rotunde scurt pețiolate, cu margini întregi, sunt întinse pe sol. Primele dintre frunzele plantei sunt ovale, până la alungite, cu margini întregi sau ușor dantelate, de tip pețiolat, dispuse în rozete plate, la nivelul solului. Frunzele următoare sunt alungite, plate și curbate la bază, iar acestea înconjoară tulpina cu urechiușele. Tulpina Punguliței este muchiată și ramificată, cu înălțimi cuprinse între 10 și 30 de centimetri. Floarea Punguliței este mică, albă, dispusă în inflorescențe compacte, sub forma unui ciorchine, și alungite. Perioada de înflorire a plantei este cuprinsă între luna mai și începutul toamnei. Această buruiană poate rezista peste iarnă.

Ce pagube produc acestea

Cu potențial de a produce daune mari, buruienile crucifere concurează cu rapița pentru rezervele de apă din sol, pentru cantitatea de lumină ce poate fi absorbită de-a lungul zilei, precum și pentru căldură, respectiv pentru potențialul nutritiv al solului. Condițiile de creștere ale culturii sunt înrăutățite considerabil, prin întârzierea etapelor de dezvoltare și prin deprecierea condițiilor de viață.

Înrăutățirea regimului termic al solului și reducerea efectelor pe care ar trebui să le aibă îngrășămintele se alătură la creșterea pericolului de apariție a bolilor, ceea ce generează pierderi de productie si mai mari. În final, valorile productiei de rapita, din punctul de vedere al cantităților obținute și al calității rapiței, sunt puternic afectate de acțiunea buruienilor. Pierderile de producție semnificative, pe care le pot înregistra fermierii care se confruntă cu apariția buruienilor crucifere, fac mai mult decât vitală utilizarea soluțiilor moderne de combatere, cu acțiune precisă.

De ce sunt greu de combătut buruienile crucifere din cultura de rapiță

Spre deosebire de plantele de rapiță, atât buruienile monocotiledonate, cât și cele dicotiledonate manifestă o mai mare robustețe si o mai bună adaptare la condițiile climatice, precum și la caracteristicile solului. Buruienile crucifere facând parte din aceeași familie cu rapița sunt cu atât mai greu de combatut deoarece sunt relativ puține erbicide care să aibă în spectrul lor de combatere marea majoritate a buruienilor crucifere și să aibă în același timp o selectivitate foarte bună pentru rapiță.

Superioritatea buruienilor crucifere începe cu modul eficace în care rădăcinile lor penetrează solul și cu rapiditatea cu care înaintează în adâncime. Odată ce și-au înfipt bine rădăcinile, buruienile absorb foarte eficient substanțele nutritive, cum ar fi azotul, fosforul, potasiul, iar odată ce ajung într-un stadiu viabil, împiedică dezvoltarea culturii. O soluție optimă pentru combaterea cu succes a tuturor buruienilor crucifere din cultura de rapiță o reprezintă folosirea sistemului Clearfield.

Care sunt avantajele sistemului Clearfield®

Pentru ca importantele pierderi de producție de rapiță, care diminuează drastic profitul fermierilor, să fie prevenite, este nevoie de utilizarea unui sistem de producție bazat pe un erbicid eficace. Sistemul Clearfield® reprezintă o combinație de genetică superioară, alcătuită din hibrizi adaptați condițiilor locale de mediu si erbicide postemergente specifice cu spectru larg de combatere a buruienilor. Hibrizii Clearfield sunt toleraranți la erbicidele Clearfield. Sistemul Clearfield® răspunde celor mai importante cerințe pe care le-ar putea avea fermierii, iar printre motivele pentru care această soluție este aleasă frecvent se numără:

  • Hibrizi de ultimă generație cu potențial ridicat de producție;
  • Soluție de erbicidare cu spectrul larg de combatere a numeroase buruieni dicotiledonate inclusiv crucifere și monocotiledonate anuale inclusiv samulastra de cereale păioase în stadii timpurii;
  • Eficacitate maximă în condiții meteo variabile și independența față de sistemul de lucrări ale solului;
  • Selectivitate foarte bună pentru cultura de rapiță Clearfield;
  • Oportunitatea obținerii unor producții mari la hectar.

Cum acționează erbicidele

Element crucial al sistemului de producție Clearfield®, erbicidul este unul de tip selectiv, cu aplicare postemergență cu spectru larg de control al buruienilor, prin care se combate o gamă variată de buruieni, atât dicotiledonate, cât și monocotiledonate. Modul de acţiune al erbicidului asociat tehnologiei Clearfield® aduce beneficii majore fermierilor, legate în mod special de combaterea buruienilor dificile din cultura de rapiţă, inclusiv a buruienilor crucifere.

Erbicid ce combină acţiunea a două substanţe active cu moduri diferite de acţiune, Cleranda® are în componență două substanțe active imazamoxul, din grupa imidazolinonelor, respectiv metazaclorul, din grupa cloracetamide, cu o activitate reziduală. În cazul plantelor monocotiledonate, metazaclorul se absoarbe predominant prin intermediul coleoptilului, iar în cazul celor dicotiledonate, acesta pătrunde în special prin rădăcini și prin hipocotil. Absorbit prin frunze, dar și prin rădăcini, imazamoxul este translocat, ulterior, prin plantă, până la nivelul zonelor de creștere, unde blochează sinteza aminoacizilor esenţiali, precum valina, leucina și isoleucina, responsabili de creșterea și diviziunea celulară. Aminoacizii sunt vitali pentru sinteza proteinelor, proces care generează creșterea plantei.

Cleravo® este un alt erbicid asociat sistemului de producție Clearfield®, cu acțiune foliară, bazat pe două substanțe active: imazamox și quinmerac. Poate fi folosti în toamnă sau în primavară, produsul este absorbit prin rădăcinile, tulpinile și frunzele plantelor. Pătrunderea sa către zonele de creștere se face prin intermediul rădăcinii și frunzelor, iar procesul inhibă sinteza aminoacizilor, pentru ca buruienile sensibile să fie suprimate. Cleravo® este preluat atât de frunzele plantelor cât și prin rădăcini, în același timp cu apa care se absoarbe din sol.

Informațiile de mai sus pot avea rolul de ghid pentru îmbunătățirea combaterii buruienilor crucifere, dar și a altor buruieni din cultura de rapiță în condiții meteo variablle. Cu aplicarea unui program integrat de management al buruienilor, maximizarea producției devine un obiectiv tangibil.

Surse:

Ghidul buruienilor monocotiledonate, www.agricultura-romania.ro;

Ghidul buruienilor dicotiledonate, www.agricultura-romania.ro

Produse BASF recomandate

Culturi similare

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus