Canalul Siret-Bărăgan a devenit funcțional după 32 de ani. Vom reuși să irigăm cu el 700.000 de hectare?

Editorial: Cât de fezabil este obiectivul de a iriga 2 milioane de hectare peste doi ani

Se spune că trebuie să ai răbdare pentru a obține rezultate, că succesul nu vine niciodată ușor și repede. După 32 de ani, un canal esențial pentru agricultura românească, Siret-Bărăgan, a devenit funcțional. Un canal prin care s-ar putea iriga aproape 700.000 de hectare din Câmpia Română, o zonă cu un mare potențial agricol, dar des afectată de secetă. Autoritățile promit că vom avea o suprafață totală, la nivel național, de 2 milioane de hectare irigate în 2020, performanță așteptată de toată lumea.

Proiectul aprobat de Ceaușescu în 1986

Anul 1986 a fost unul bogat în evenimente. Steaua a câștiga Cupa Campionilor Europeni, un reactor al centralei de la Cernobîl a cedat, iar Nicolae Ceaușescu a aprobat unul dintre cele mai mari proiecte din agricultura românească a secolului XX: canalul Siret-Bărăgan. Canalul de aproape 200 de kilometri lungime a fost gândit să irige aproape 700.000 de hectare din terenurile fertile ale Câmpiei Române, deseori afectate de secetă. Până la începutul anilor 1990, s-au realizat și primii kilometri de infrastructură. Canalul ar trebui să aibă traseul Călimănești-Focșani-Buzău-Urziceni-Dridu. Primul tronson, cu o lungime de aproape 50 de kilometri, este amplasat în județul Vrancea, dar deocamdată sunt funcționali mai puțin de 6 kilometri.

3.000 de hectare din 700.000

Odată finalizat, acest canal ar asigura practic irigarea a aproape 10% din terenul arabil al României, ar aduce o reducere de aproape 50% a facturii de energie printr-un transport mult mai facil al apei (gravitațional, nu prin pompare) și ar avea o contribuție majoră la reducerea riscului producerii de inundații.

Însă, abia în luna mai a acestui an, la 32 de ani de la proiectare, acest canal a început să funcționeze. Astfel, o stație de pompare a apei, care va asigura irigarea unei suprafețe de circa 3.000 de hectare, a fost pusă în funcțiune în localitatea Haret, județul Vrancea.

Două milioane de hectare irigate peste doi ani?

La inaugurarea stației de pompare din Vrancea, autoritățile au vorbit despre planul ca România să aibă o suprafață de 2 milioane de hectare irigate în 2020. Adică peste doi ani. Părerile sunt împărțite. Unii cred că este un plan optimist, având în vedere viteza cu care s-au desfășurat, până în prezent, lucrările în acest sector.

Alții sunt de părere că este un plan realist, în contextul în care România va prelua, de la 1 ianuarie 2019, președinția Consiliului Uniunii Europene, atracția de fonduri europene va accelera, iar guvernul va fi mai eficient în implementarea strategiilor pe termen lung.

Doar 4,3% din terenurile agricole arabile sunt irigate

România are în jur de 14 milioane de hectare de terenuri agricole, din care circa 9 milioane sunt terenuri agricole arabile, potrivit datelor oficiale. Din acestea, doar puțin peste 610.000 de hectare sunt irigate, adică 4,3% din suprafața arabilă.

Mai mult de atât, potențialul este atât de mare, încât suprafața agricolă irigată a României poate fi mărită la peste 1,8 milioane de hectare fără a exista un impact negativ asupra resurselor de apă, potrivit unui studiu elaborat de Ministerul Apelor și Pădurilor, la solicitarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Cifrele nu sunt surprinzătoare, dacă ne gândim că, înainte de 1990, România avea peste 3 milioane de hectare irigate. Performanță pe care sperăm că o va atinge din nou.

Dinu Boboc

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 14 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Mergi sus