Caramba® Turbo – ce beneficii îți aduce aplicarea celui mai utilizat fungicid și regulator de creștere la cultura de rapiță

Peste 200.000 de hectare cu rapiță sunt tratate în toamnă cu produsul Caramba® Turbo. De ce este folosit de tot mai mulți fermieri

Mai mult de jumătate din potențialul culturii de rapiță depinde de lucrările efectuate toamna. De aceea, toate lucrările din aceasta perioadă trebuie urmărite cu strictețe. În special două dintre acestea, care au o importanță majoră în dezvoltarea optimă a culturii: combaterea bolilor și creșterea rezistenței la iernare.

De la un an la altul, combaterea bolilor rapiței devine o lucrare tehnologică din ce în ce mai importanta. Creșterea accelerată a suprafețelor cultivate cu rapiță duce și la mărirea rezervei biologice, respectiv la creșterea intensității atacurilor și a presiunii de infecție a bolilor culturii de rapiță.

Este, de asemenea, foarte importantă pregătirea plantelor pentru a trece peste perioada de iarnă. În toamnă, alungirea tulpinii poate duce la o creștere a sensibilității la îngheț, cu importante pierderi de plante pe timpul iernii. De aceea, a devenit o practică obișnuită aplicarea unui regulator de creștere în toamnă, tocmai pentru a preveni alungirea tulpinii plantei și pentru a fortifica sistemul radicular al rapiței.

Caracteristicile Caramba® Turbo – cel mai folosit fungicid și regulator de creștere pentru rapiță

Fermierii care vor să aibă o iarnă liniștită folosesc fungicidul Caramba® Turbo . Acesta este soluția ideală pentru aplicarea în toamnă, datorită celor două substanțe active complementare: una cu efect de regulator de creștere (mepiquat clorură), iar cea de-a doua cu efect fungicid (metconazol).

Aplicând fungicidul Caramba® Turbo în toamnă, poți îndeplini un dublu scop: vei preveni atacul de boli pe de o parte și vei îmbunătăți rezistența la iernare, prin reducerea alungirii tulpinii și dezvoltarea rădăcinii rapiței, de cealaltă parte. Diferența dintre planta de rapiță netratată și cea tratată în toamnă cu Caramba® Turbo se poate vedea clar în imaginea de mai jos.

Cum se folosește Caramba® Turbo

Perioada optimă de aplicare a produsului este în stadiul de 4-6 frunze ale culturii de rapiță. Caramba® Turbo se poate aplica, însă, chiar și până la stadiul de 8 frunze ale rapiței. După acest stadiu, efectul de reducere a alungirii tulpinii este diminuat, deoarece regulatorul de creștere trebuie aplicat preventiv, înainte ca procesul de alungire să aibă loc. Odată cultura tratată cu fungicidul Caramba® Turbo, vei constata cu bucurie în primăvară că acesta a contribuit și la îmbunătățirea arhitecturii tufei.

Produsul acționează și ca fungicid, împotriva celor mai importante boli ale rapiței, precum: Phoma, Sclerotinia, Botrytis, alternarioza sau făinarea. În acest caz se vor aplica 1-2 tratamente cu produsul Caramba® Turbo, în doza omologată de 1,0 l/ha. Dacă vrei să aplici Caramba® Turbo pentru rolul de regulator de creștere, poți aplica maximum un tratament, în doza omologată de 0,7 l/ha.

Care sunt beneficiile Caramba® Turbo

Loturile demonstrative arată că rezistența la iernare a rapiței tratate cu Caramba® Turbo a fost mult mai mare comparativ cu loturile netratate sau chiar cu culturile de rapiță tratate cu alte produse. Acesta este rezultatul reducerii creșterii părții aeriene a plantei, produsul având totodată un impact pozitiv asupra dezvoltării rădăcinilor.

Astfel, coletul va fi aproape de sol și va fi mult mai bine protejat împotriva înghețului. Planta nu va mai crește excesiv de mult, evitând astfel una dintre principalele cauze ale pierderii culturii pe perioada iernii. Îmbunătățirea procesului de creștere și dezvoltarea puternică a rădăcinilor, ajută, de asemenea, la depășirea cu succes a sezonului rece. Apa și nutrienții absorbiți vor fi folosiți cu precădere pentru creșterea și fortificarea rădăcinilor. În plus, nutrienții vor fi depozitați sub formă de rezerve în rădăcini.

Vezi ce spun fermierii despre Caramba® Turbo

Acest lucru este extrem de important în primăvară, când solul se încălzește suficient de mult pentru a activa nutrienții și a-i face disponibili pentru plantă. Între timp, planta poate folosi nutrienții stocați. Rezultatul este un start mult mai puternic și mai rapid în primăvară comparativ cu suprafețele netratate sau tratate cu alte produse similare.

În plus, Caramba® Turbo și-a dovedit eficacitatea fiind, conform studiilor de piață, cel mai folosit produs în toamnă pentru combaterea bolilor și îmbunătățirea rezistenței la iernare a culturii de rapiță .

Fii și tu unul dintre fermierii care tratează peste 200.000 ha de rapiță cu Caramba® Turbo în toamnă! Află mai multe despre Caramba® Turbo


Rezultatele obținute pot varia in funcție de condițiile meteorologice, temperatura la care sunt aplicate tratamentele de protecție a plantelor si utilajele de aplicare a acestor tratamente.

Liviu Chira, Crop Manager culturi oleaginoase, BASF

Mergi sus