Care sunt cele mai importante lucrări horticole în luna august

Vezi ce ai de făcut pentru a menține livada și vița de vie în formă maximă

Pentru unii viticultori, luna august a adus temperaturi mai ridicate decât normal, mult soare și implicit o recoltare înainte de vreme a strugurilor. Există zone precum Tohani unde fermierii au trecut deja la recoltare din cauza vremii toride, chiar dacă perioada normală pentru recoltarea viței de vie ar fi septembrie-octombrie.


În această perioadă tratamentele pentru combaterea putregaiului cenușiu au fost printre cele mai importante. Recomandarea BASF pentru protecția împotriva Botrytis cinerea este fungicidul Cantus®. Acesta trebuie aplicat în cadrul unui program integrat de protecție a culturii de viță de vie împotriva putregaiului. Prin substanța activă boscalid, fungicidul Cantus® inhibă germinația sporilor și creșterea tubului germinativ, oferind nu doar flexibilitate în aplicare, ci și un nivel ridicat de eficacitate împotriva putregaiului cenușiu. Totodată, fungicidul Cantus® păstrează calitatea vinului , deoarece nu interferează cu procesul de maturare a strugurilor, cu fermentarea mustului și nu afectează caracteristicile organoleptice ale vinurilor.


Care sunt tratamente la vița de vie înainte de recoltare


Viticultorii mai pot face în această perioadă și un tratament cu sulf pentru prevenirea infestării cu alte tipuri de fungi. Tot înainte de recoltare este bine să se aplice și un tratament cu fungicid împotriva făinării la vița de vie. Experții BASF recomandă Kumulus® DF , fungicidul de contact pe bază de sulf cu acțiune multi-site împotriva făinării. Acesta poate fi aplicat pe toată durata perioadei de vegetație a viței de vie. De asemenea, fungicidul Kumulus® DF beneficiază de o aderență excelentă pe frunză, grației formulării sale.


Pe lângă aplicarea ultimelor tratamente la vița de vie, fermierii mai pot executa în această lună și ultima prașilă sau ultima legare. Viile aflate pe rod se pot cârni în această perioadă. Pentru plantațiile tinere de viță de vie se recomandă efectuarea celui de-al doilea sau al treilea copcit, dar de data asta copcile trebuie lăsate deschise. Având în vedere faptul că în multe zone viticole ale țării sezonul este destul de timpuriu, viticultorii trebuie să se asigure că au toate mijloacele și utilajele pregătite pentru recoltarea și prelucrarea strugurilor.

Principala activitate din august în pomicultură este începerea recoltării fructelor de sezon, în special a merelor și perelor. Înainte de aceasta, se mai pot efectua o prașilă, dacă este cazul, precum și o ultimă udare a pomilor.


Cum se pot preveni bolile de depozit la mere și pere


Pentru Se apropie recoltarea merelor și perelor. Cum trebuie depozitate pomicultorii trebuie să asigure condițiile necesare pentru păstrare. În acest sens, se recomandă tratamentul cu fungicidul Bellis® pentru mere și pere .


Substanțele active ale fungicidului de la BASF, boscalid și piraclostrobin, oferă o fereastră flexibilă de aplicare, de la stadiul BBCH 54 până la coacerea avansată (BBCH85). Bellis® combate cu succes însă și boli precum Venturia spp. (rapănul), Podosphaera leucotricha (făinarea), dar mai ales bolile de depozit, precum Gloesporium spp. (putregaiul amar), Alternaria (putrezirea amară), Peniciulium (putrezirea umedă) sau Botrytis (putregaiul cenușiu). În cadrul testelor BASF, loturile de mere și pere tratate cu fungicid Bellis® au avut o incidență de infestare cu agenți patogeni specifici depozitării, precum Alternaria, Botrytis sau Penicilium de sub 5% și de sub 3% în cazul făinării. Spre deosebire de loturile tratate, cele care nu au beneficiat de tratamente prevenitive au cunoscut o incidență a bolilor de depozit de peste 30%.


După recoltare, în livadă urmează o perioadă de curățare. Pomicultorii pot începe să desfunde terenurile sau să sape gropile pentru a completa golurile. Prunii, merii sau perii care au nevoie de suport vor fi sprijiniți cu proptele.


Totodată, se mai pot recolta în această perioadă prunele, piersicile, dar și arbuștii fructiferi, zmeura, coacăzele sau murele. După recoltarea căpșunilor și arbuștilor fructiferi se poate, de asemenea, efectua un tratament de fertilizare.

Mergi sus