Ce facem cu vița de vie în luna februarie

Cele mai importante lucrări pe care trebuie să le facă viticultorii în această perioadă

Luna februarie aduce pentru viticultori continuarea lucrărilor începute în ianuare, pentru creșterea randamentului viței de vie și menținerea stării de sănătate a acesteia. E totodată și un moment bun pentru ca viticultorii să își cumpere materialele necesare, sau să pregătească uneltele și elementele de susținere.

Totodată, dacă vremea e bună, viticultorii pot începe să desfunde terenul pentru lucrările de primăvară. Un alt aspect important e procurarea din timp a îngrășămintelor sau tratamentelor necesare pentru vița de vie.

Înainte de a trece la activitățile de tăiere, viticultorii ar trebui să controleze starea de sănătate a plantelor. Pentru asta, se selectează un procent reprezentativ de coarde de viță, recoltate în funcție de parcele, relief sau soiurile cultivate.

Poți începe să recoltezi coarde de viță de vie în a doua jumătate a lunii februarie. Acestea se leagă, se etichetează (tip de soi, locul și data recoltării), se pun apoi cu partea de jos în apă. Coardele trebuie ținute într-o cameră caldă, la 20-24°C timp de 2-3 zile. Abia după aceea poți face observațiile.

Cum controlezi viabilitatea viței de vie

Pentru a controla viabilitatea, taie transversal ochii de pe coardă cu o lamă. Ochii sănătoși sunt verzi, cei afectați prezintă o culoare brună, spre negricioasă. La fel vei proceda și pentru controlul mugurilor. După aceea, poți calcula procentul pierderilor de muguri pentru a stabili sarcina de muguri care trebuie lăsați la tăierea de rodire a viței de vie pe butuc sau pe hectar.

La calculul sarcinii de muguri ține seama și de tipul de soi, estimarea recoltei care trebuie obținute, sau alte eventuale pierderi. Ai totodată în vedere și faptul că prea mulți muguri pot duce la un număr mare de struguri, dar mici și cu puțin zahăr în timp ce o încărcătură prea mică va duce la o producție mică

Struguri de masăÎncărcătură / butuc
Soiuri cu vigoare redusă25-30 de ochi / butuc
Soiuri cu vigoare medie28-35 de ochi / butuc
Soiuri viguroase30-40 de ochi pe butuc
Struguri de vinÎncărcătură / butuc
Soiuri superioare calitativ30-35 de ochi / butuc
Soiuri cu producție medie35-40 de ochi / butuc
Soiuri cu producție ridicată45-50 de ochi / butuc

În funcție de acestea, dar și de cum se anunță vremea în următoarea perioadă, îți poți face planificarea pentru tăierile de rodire la vița de vie. Ia în calcul durata de timp necesară, în funcție de soiuri, numărul de butuci, câți oameni îți sunt necesari, câte unelte și ai în vedere faptul că tăierile de rod trebuie să se termine în așa fel încât lucrările din martie să fie finalizate până la dezmuguritul viței.

Abia după aceste etape poți începe activitatea de tăiere de rod la vița de vie. Modul de tăiere la vița de vie depinde de soi, de mediu, fertilitatea solului, forma de conducere, etc. Există mai multe metode de tăiere, dar sistemul care prezintă cele mai multe avantaje este cel mixt (cepi de 1-3 ochi, cordițe de 5-8 ochi și coarde de 10-16 ochi).

Un alt aspect important este copcitul viței de vie. Acesta se execută concomitent cu tăierea. Copca se face până sub punctul de altoire a viței, iar rădăcinile superficiale se taie de la punctul de inserție. De asemenea, se taie și lăstarii care pornesc din portaltoi, urmând ca pământul degajat să fie apoi pus la loc.

De ce sunt necesare tăierile de rodire la vița de vie

Însăși natura ei face necesară tăierea viței de vie. Planta este de fapt o liană, care odată lăsată liberă, va tinde să se ridice de la an la an, în același timp degarnisindu-se la bază (vegetația anuală este împinsă spre vârf). Tăierile în uscat urmăresc în principal asigurarea unui echilibru între calitatea și cantitatea producției și se fac pentru menținerea unei forme de conducere, pentru reglarea fructificării sau pentru păstrarea potențialului de producție.

Tăierile de rodire reprezintă lucrări de bază în viticultură, realizate anual, în uscat. Tăierea viței de vie pentru fructificare se face în perioada de repaus fiziologic, iarna și primăvara, până la dezmugurire. În funcție de temperaturi, viticultorii ar trebui să lase și marje de încărcătură de rod, care să compenseze pierderea mugurilor roditori.

În urma tăierilor de producție, pe butucul de viță de vie pot apărea mai multe elemente lemnoase. Cepul rezultă din tăierea coardei la 2-3 ochi. Scurtarea acesteia la 4-7 ochi duce la formarea cordiței. O coardă de rod va avea lungimi cuprinse între 8-18 ochi. Cuplul format din cep și cordiță sau coardă se numește verigă de rod. Alte două formațiuni întâlnite la vițele de vie conduse în forme joase sunt călăraș, respectiv bici.

Tipuri de tăiere de rod a viței de vie

Viticultura oferă mai multe sisteme de tăiere, așa cum spuneam mai devreme:

  • Sistem scurt de tăiere (cepul este folosit ca element de producție)
  • Sistem lung de tăiere (coarda de rod e folosită ca element de producție)
  • Sistem Guyot (sau sistemul mix de tăiere – este cel mai recomandat și îmbină primele două proceduri)

Diferitele soiuri de viță de vie pot fi amplasate în trei moduri față de sol: clasic (conducere joasă, unde elementele de rod sunt la maximum 20 cm față de sol, cu sistem mixt sau scurt de tăiere), semiînalt (amplasare la 70-80 cm de sol, cu sistem de tăiere scurt și mixt) sau înalt (la peste 1 metru distanță de sol, cu atenție la distanța dintre rânduri si cu sistem de tăiere mixt).

În funcție de sistem și forma de conducere, viticultorul poate alege între diferite tipuri de tăieri de rod. Cele mai răspândite sunt însă:

  • Tăiere Teremia (conducere joasă, tăiere scurtă)
  • Tăiere Guyot pe tulpină (cu verigi roditoare amplasate la peste 1 m de sol)
  • Tăiere Guyot pe semitulpină (conducere semiînaltă și tăiere mixtă)
  • Tăiere Guyot multiplă (conducere clasică, tăiere mixtă)
  • Tăiere Guyot cu brațe înlocuite periodic (conducere înaltă sau semiînaltă, cu formarea a două brațe cu verigi roditoare în vârf)
  • Tăiere în cordon uni sau bilateral (Cazenave) (conducere semiînaltă, tăiere mixtă, unde verigile de rod sunt amplasate pe cordoane)
  • Tăiere în cordon Lens Moser (unul sau două cordoane, cu tulpina la peste un metru înălțime)
  • Tăiere în cordon speronat (se folosește pentru soiuri precum Feteasca Regală au Merlot)

Care este tehnica de tăiere a viței de vie

O tăietură la vița de vie trebuie să fie mereu netedă. Pentru asta, foarfeca se poziționează astfel încât lama ascuțită să fie spre butuc, ca să nu zdrobești lemnul. Tăietura se face mereu perpendicular. Dacă lemnul e bătrân, folosește ferăstrăul și apoi cosorul.

Nu uita că rănile viței de vie se vindecă greu, deci suprafața tăiată trebui să fie cât mai mică. Dacă lemnul e bătrân, sau elementele tăiate sunt mai groase de 1 cm, ia în calcul și faptul că s-ar putea să fie nevoie de tratamente ulterioare cu fungicide sau pesticide. O modalitate de a evita uscarea tăieturilor făcute la baza butucului e să aplici pământ pe ele.

Cum se face tăierea de rod la vie

Există câteva reguli generale pe care trebuie să le respecți, dacă vrei ca tăierile de fructificare să aibă succes la vița de vie. În primul rând, ține cont de durata lucrării, pentru că tăierea de rod trebuie să se termine înainte de declanșarea fazei de plâns la vița de vie. De obicei, tăierile ar trebui să înceapă după jumătatea lunii februarie, când temperaturile sunt mai ridicate de 5°C. Apoi, ține minte că fiecare butuc necesită o tăietură specifică.

Ai grijă să lași coarde de rod groase de 6-12 mm, pentru că acestea au muguri potențial mai fertili. O coardă prea groasă prezintă un grad scăzut de fertilitate. De asemenea, execută tăierile pe o singură parte a lemnului multianual. Coardele se elimină la 2-3 mm după punctele de inserție. Dacă vița de vie a fost afectată de ger, lasă mai multe coarde pe butuc. Amână tăierea până după intrarea în vegetație în cazul în care pierderile de ochi sunt de peste 50%, sau dacă au survenit înghețuri târzii.

Dacă vrei să scurtezi o coardă, taie la 2-3 muguri, imediat deasupra ochiului. Astfel, vei limita pierderea de sevă și pericolul apariției bolilor. Ai grijă ca cepul de înlocuire să fie mereu sub coarda roditoare și cât mai apropiat de lemnul multianual.

Totodată, evită să tai prea mult, pentru ca vița de vie să nu sufere răni inutile. Nu uita ca odată cu tăierea de fructificare să cureți și butucii de viță de vie. Cioturile trebuie suprimate, la fel și brațele necorespunzătoare, cordoanele degarnisite sau lemnul uscat. La final, dirijează coardele printre sârmele spalierului, ca să eviți ruperea acestora pe timpul următoarelor lucrări.

Ce alte lucrări se mai fac în luna februarie în viticultură

  • Inventarierea utilajelor și a instrumentelor de lucru, achiziția de piese de schimb, revizii
  • Stabilirea necesarului de vițe pentru plantările noi
  • Verificarea și repararea spalierului pentru vița intrată pe rod
  • Instalarea spalierului pentru vița de vie nou înființată
  • Monitorizarea butucilor, în caz că au fost temperaturi mai mici de -20°C

Culturi similare

Mergi sus