Ce spun pomicultorii despre Regalis® Plus. VIDEO

Regalis® Plus, primul regulator de creștere pentru pomii fructiferi omologat în România, a fost deja testat de pomicultorii cu livezi de măr în sistem intensiv și superintensiv.

Pe lângă de efectul de regulator de creștere, care reduce creșterea lăstarilor cu până la 40-50%, Regalis® Plus combate și focul bacterian. De aici, rezultă o serie de avantaje semnificative pentru fermele pomicole. Cel mai important, având în vedere situația din România, este faptul că acest regulator de creștere se va dovedi extrem de util în condițiile lipsei acute de forță de muncă.

”Monitorizând tendințele și tehnologiile utilizate în alte țări, considerăm că acest produs va aduce numeroase beneficii pomicultorilor români: va reduce creșterea lăstarilor și astfel se vor reduce costurile cu tăierile, se va economisi timp și putem rezolva problema cu lipsa forței de muncă”, a precizat la lansarea produsului Georgiana Bebeșelea, Responsabil Marketing Culturi Horticole în cadrul BASF Agricultural Solutions Romania.

„În al doilea rând, Regalis® Plus contribuie la optimizarea producției, influențează pozitiv legarea fructelor și calitatea producției; în al treilea rând, îmbunătățește rezistența fiziologică a plantei, declanșează mecanismele sale naturale de apărare și avem un bun control al focului bacterian. Succint, Regalis® Plus aduce un echilibru mult așteptat culturilor de măr”, a explicat aceasta.

Dar fermierii români care l-au testat ce spun? E produsul conform așteptărilor? Confirmă sau nu ce am spus la lansare?

“Rezultatul nu a fost surprinzător, pentru că am avut încredere în produs de la bun început”

Ion Florea, din Fălticeni, județul Prahova, a testat noul produs pe 4 din cele 6 soiuri de măr exploatate, fiind atent în special pe Gloster, un soi care în mod normal îi făcea probleme. “De câte mai merg prin plantație, mă mai uit la Glosterul ăsta care e un fel de martor pentru mine. Totul este sub control. Foarte mare diferență! Toate sunt la 40-50% față de cum erau în anii normali. Înainte nu se coceau fructele, aveau dimensiuni diferite, era o diferențiere proastă în anul următor, deci se vedea clar cum creșterea vegetativă excesivă influențează dezvoltarea echilibrată a pomului și producția de fructe. Mă uit la acest pom; foarte puține intervenții. Dacă nu ar fi Regalisul, cred că pomul ăsta ar avea de 3-4 ori mai mulți lăstari. Și când vine vorba despre tăieri, costurile sunt foarte mari. Forță de muncă, cât de cât calificată, nu există. Apoi sunt celelalte lucrări: să aduni ramurile, să le toci. E o serie întreagă de elemente. Este clar o economie, nu neapărat de bani, dar de timp și, luând în calcul forța de muncă…”, a spus acesta.

După primele rezultate, care i-au confirmat așteptările, Ion Florea se declară convins să folosească produsul și în anul următor. “Poate facem 2 tratamente, dar noi ne-am hotărât să dăm unul de „șoc” anul acesta.”

“Acum coroana este perfectă, densă, compactă; nu mai avem creșteri extraordinar de mari și obținem o uniformitate a fructelor aproape perfectă”

Un alt fermier care a folosit Regalis® Plus pentru prima oară a decis să aplice două tratamente – unul odată cu primele flori deschise, în faza de balon, iar al doilea la trei săptămâni după prima aplicare. Iată primele sale observații: „Rezultatele sunt extraordinare. Se pot vedea diferențe între proba tratată și martorul netratat. Volumul coroanei, în primul rând, este mult mai redus, o coroană densă, o coroană care ne permite pătrunderea luminii în pom, mai ales pe soiurile roșii; efectuarea tratamentelor este mult mai ușor de făcut, substanța trece prin pom, astfel că ne-a facilitat foarte mult munca cu tratamentele, în general.”, a spus Cornel Bucovineanu, Dir. Ex. Organizația de Producători Cerasus Grup Cotnari din județul Iași.

Iată cum a procedat și ce efecte a remarcat: “Am aplicat Regalis® Plus pe soiul Golden Reinders. De obicei, creșterile sunt destul de viguroase, mai ales anul acesta, când, până în momentul de față avem peste 400 de l pe metru pătrat doar de când au pornit pomii în vegetație, plus un aport de 8l de apă/zi pe care-I dăm fiecărui pom. În condiții normale, ar fi trebuit să aibă creșteri extraordinari de mari, să ajungă să se îmbine lăstarii unii cu alții, să nu putem intra în plantație, ori acum coroana este perfectă, densă, compactă; nu mai avem acele creșteri extraordinar de mari și, ce am observat, un lucru foarte important, obținem o uniformitate a fructelor aproape perfectă. Nu avem măr care să difere cel puțin la calibru de 0,5 mm diferență între unul și altul, deci asigură și o uniformitate extraordinară.”

Concluzia după prima utilizare? “Va face parte din programul de tratament; lucrul cel mai important pe care îl dorim este să ne modeleze pomul în așa fel încât noi să putem aplica celelalte produse cât mai uniform până în mijlocul coroanei. Vom vedea lucrul acesta și la tăieri; cu siguranța lucrarea de tăiat va fi mult simplificată. Se vede deja că distanța dintre este foarte mica și elementele de rod sunt cât mai grupate.”, a precizat Cornel Bucovineanu din județul Iași.

„Cred că este un produs de care au nevoie pomicultorii din România.”

În județul Dâmbovița, la Voinești, Maria Monica Oncescu a aplicat Regalis® Plus pe lotul demonstrativ. “Am observat că a diminuat foarte mult creșterea lăstarilor, astfel, gândindu-ne că se diminuează și costul forței de muncă, l-am aplicat în timpul înfloritului - 1,5 kg la ha. Lungimea lăstarilor s-a diminuat cu minimum 50%. Ajutând la reducerea creșterii lăstarilor, Regalis® Plus ajută și la o producție mai bună. Lumina pătrunde mult mai bine în pom, ajutând și la colorarea fructelor.”

Arătându-ne un exemplu, Maria Monica Oncescu remarcă: “După cum se observă, lungimea lăstarului este aproape inexistentă. Lăstarul nu este crescut; aceștia sunt muguri de rod, iar în câteva momente o să mergem și pe alt rând unde nu s-a tratat cu Regalis® Plus și o să vedeți că lungimea lăstarilor este suficient de mare. Cred că este un produs de care au nevoie pomicultorii din România.”

“Tăierea ramurilor anuale implică niște costuri suplimentare foarte mari.”

O precizare relavantă despre alternative vine de la Ionuț Neagu, de la SC SC Mere de Voinești, Voinești, jud. Dâmbovița: “Am avut o perioadă de creșteri intensive ale ramurilor anuale și a trebuit să intervin în tăierea ramurilor anuale, ceea ce implică costuri suplimentare foarte mari. Cred că dacă aplicam produsul Regalis® Plus, scuteam aceste cheltuieli de eliminare a creșterilor excesive. Pentru tăierile în verde pentru 1 ha au lucrat 7 oameni timp de 2 zile.”

“Efectele au fost vizibile și sigur anul următor voi folosi cele două tratamente recomandate de producător.”

Din aceeași zonă, Voinești, Dâmbovița, am obținut o recenzie și de la Gheorghe Cigăran. “Pot să spun că Regalis® Plus ne ajută foarte mult prin faptul că stopează lăstarii vegetative, în special la soiurile viguroase. Are mai multe efecte, printre care și colorarea fructelor. Efectele au fost vizibile și sigur anul următor voi folosi cele două tratamente recomandate de producător. Absorbția de substanțe nutritive care se duceau în acești lăstari, care oricum vor fi tăiați și înlăturați, se vor duce în fruct.

Culturi similare

Agricultura nu stă pe loc. #MulțumimFermierilor

Fermierii noștri au ales să continue activitatea. Ei nu pot spune ”stăm acasă”. Ei lucrează pentru noi toți. Pentru aceasta, le mulțumim din inimă!

Vezi cum îi putem ajuta

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina
Mergi sus