Ce tratamente aplicăm în aprilie la culturile de câmp și vița de vie

Ploile și condițiile meteo nefavorabile îngreunează misiunea fermierilor în această perioadă

Vremea pare să nu țină foarte mult cu fermierii în această perioadă. Ploile din ultima vreme, alternanța temperaturilor mult prea ridicate cu cele foarte scăzute și chiar înghețurile târzii le pun multe probleme agricultorilor în luna aprilie. Perioada coincide și cu momentul aplicării tratamentelor pentru culturile de câmp și vița de vie.

În aprilie, viticultorii ar trebui să fi terminat deja plantarea vițelor, instalarea spalierului sau diferitele tăieri de rodire a viței de vie. Finalul lunii coincide cu momentul aplicării primelor tratamente împotriva manei și făinării la vița de vie, sau împotriva acarienilor. Acestea se efectuează atât la începutul creșterii lăstarilor, având rol preventiv, cât și înaintea înfloririi, când se combate mana la vita de vie.

Ploile abundente din această perioadă pot duce și la o creștere a atacurilor de mana la vita de vie. Împotriva manei viței de vie se poate face un Forum® Gold . Fungicidul BASF combate mana cu succes și este rezistent la spălare. Asta înseamnă că poate fi aplicat de fermieri fără teama că ploile frecvente îi vor diminua semnificativ efectul de protecție. Forum® Gold poate fi folosit la vița de vie în doza omologată de 1,56 kg/ha, cu un timp de pauză de 35 de zile. Combaterea manei la cultura de viță de vie este absolut necesară, având în vedere că aceasta poate distruge în întregime o recoltă întreagă de struguri.

Făinarea viței de vie poate fi prevenită cel mai bine printr-un tratament preventiv cu fungicidul Kumulus® DF . Făinarea este favorizată în special de umiditate și regimul termic. Kumulus® DF are un mod de acțiune multi-site și prezintă un risc scăzut de apariție a rezistenței la fungicide. Fungicidul Kumulus® DF poate fi aplicat nu doar în aprilie sau mai, ci pe întreaga perioadă de vegetație la vița de vie. Odată aplicat, acesta acționează prin vapori și stimulează fotosinteza plantelor. Produsul oferă și o acțiune secundară, de combatere a acarienilor. Kumulus® DF trebuie aplicat în doza omologata, într-un volum de 1.000 l/ha la vița de vie. Produsul poate fi folosit și pentru protecția împotriva făinării a culturilor de castraveți sau a merilor.

Viticultorii care apreciază profitul pot beneficia în această perioadă și de pachetul promoțional pentru protecția viței de vie, oferit de BASF. Promoția cuprinde fungicidele Acrobat® MZ 69 WG, Cantus® și Vivando®. Cei care achiziționează pachetul promoțional pentru vița de vie beneficiază de un discount atrăgător.

Cum îngrijești culturile de câmp în aprilie

Luna aprilie aduce cantități însemnate de precipitații, ceea ce face necesară prevenirea sau eliminarea excesului de apă. Culturile pot fi protejate și cu folii speciale. Culturile de câmp pot fi înființate fie prin semănarea directă, fie prin folosirea răsadurilor. Acestea trebuie însă pregătite înainte de plantarea pe câmp. Pe terenul ales se pot face gropi de plantare, distribuite pe rânduri, în cazul răsadurilor repicate. Dacă există culturi care trebuie desființate, operațiunea se va face prin discuire sau arătură superficială.

Tot în aprilie se efectuează și erbicidarea culturilor de câmp. Legumele precum cartofii timpurii se pot erbicida la aproximativ o săptămână după plantare. Cartofii, floarea soarelui, porumbul, sfecla de zahăr sau soia se pot erbicida cu Frontier® Forte . Acesta se aplică preemergent, înainte de semănat. Erbicidul Frontier® Forte beneficiază de o eficacitate excelentă împotriva celor mai răspândite buruieni graminee anuale, precum și a unor buruieni dicotiledonate. Are o selectivitate foarte bună, se dispersează foarte bine în sol, iar efectul său rezidual poate combate și cel de-al doilea val de buruieni.

Prognozele meteo nefavorabile pentru luna aprilie impun agricultorilor necesitatea folosirii unu erbicid activat de apă. Ideal în această situație este erbicidul Stomp® Aqua . Ideal, ar fi ca produsul să fie aplicat dacă se anunță ploi în următoarea săptămână. Fermierii pot aplica erbicid Stomp® Aqua pentru a preveni aparitia buruienilor anuale monocotiledonate și a unor buruieni anuale dicotiledonate în culturile de ardei gras, cartofi, ceapă, tomate, usturoi, vinete, viță de vie, dar și pentru cereale (grâu, orz, secară), sau pentru floarea soarelui, porumb și soia.

Legumicultorii ar mai trebui ca în aprilie să aibă în vedere atât activitățile de organizare specifice acestei perioade, cât și pe cele de comercializare a legumelor. În această lună se fac calculele pentru estimarea forței de muncă, achiziționarea inputurilor, aprovizionări, se încheie contracte pentru livrarea legumelor și, bineînțeles, se pot vinde verdețurile din culturile înființate în toamna trecută.

Culturi similare

Mergi sus