China renunță la produsele agricole americane. Cum ar putea România să profite

EDITORIAL Războiul comercial dintre Statele Unite și China poate reprezenta o mare oportunitate pentru agricultura românească

Războiul comercial dintre China și Statele Unite începe deja să schimbe harta relațiilor comerciale, economice și politice la nivel global. Conflictul dintre cele două mai mari două economii ale planetei nu are cum să nu afecteze economia globală.

Recent, China a anunțat că renunță aproape complet la produsele agricole din SUA, veste ce i-a nemulțumit profund pe fermierii americani, care se văd acum fără cel mai mare cumpărător. În paralel, Beijing-ul a demarat negocieri pentru a găsi noi furnizori de produse agricole. În acest context, atât România, cât și Republica Moldova, care discută în prezent parteneriate cu mare potențial, pot profita de o ocazie care apare o dată la mulți ani.

China, o țară cu 1,4 miliarde de locuitori, caută noi furnizori de produse agricole

Oficialii de la Beijing au anunțat recent, pe fondul escaladării tensiunilor în relația cu Statele Unite, că renunță la aproape toate produsele agricole de pe piața nord-americană. Măsura a stârnit îngrijorare profundă în rândul fermierilor americani, deja afectați de vremea capricioasă și de volatilitatea crescută a prețurilor.

Desigur, chinezii caută acum furnizori care să suplinească SUA, iar asta nu va fi deloc ușor. Deja, autoritățile române au avut o întâlnire cu o delegație din China, pe tema exportului produselor agroalimentare românești în China și deschiderea pieţei chineze pentru produsele româneşti.

Printre produsele româneşti care ar putea ajunge mai ușor pe piața chineză și sunt apreciate în Țara Marelui Zid se numără mierea, vinul, floarea soarelui și carnea de bovine. În plus, autoritățile chineze și cele române discută și despre identificarea unor soluții cât mai eficiente pentru transportul mărfurilor și inclusiv despre consolidarea cooperării pentru transferul de tehnologie și a investițiilor chinezești în România.

În cadrul întâlnirii, oficialii chinezi au prezentat un plan ambițios pentru transportul mărfurilor din România folosind trenul express dintre China și Uniunea Europeană, prin portul Pireu. De asemenea, au fost expuse avantajele tehnologice de care beneficiază agricultura chineză, privind sistemele de irigații și utilajele agricole.

Desigur, dincolo de discuții, rămâne de văzut modalitatea concretă de implementare a acestor planuri și, mai ales, cât de repede vor fi ele puse în aplicare. Este posibil ca tensiunile dintre China și SUA să nu rămână prea mult timp la un nivel crescut, astfel că rapiditatea încheierii unor acorduri clare și punerea lor în aplicare este esențială.

Parteneriatul cu Republica Moldova, un mare potențial de dezvoltare

Sectorul agricol din Republica Moldova are un mare potențial, încă neexploatat suficient, iar un parteneriat solid cu România ar avea un impact major în această direcție. Autoritățile române și cele moldovene au participat recent la un eveniment unde au discutat inclusiv despre inițierea și dezvoltarea cooperării dintre fermierii și antreprenorii celor două state vecine și facilitarea schimbului de cunoștințe. În plus, trebuie create conexiuni pentru parteneriate publice private și valorificate oportunităților de investiții în agricultură, care sunt numeroase.

Desigur, cele două părți trebuie să aibă în vedere sprijinirea micilor fermieri în crearea de piețe de desfacere pentru valorificarea produselor și garantarea siguranței alimentare. O altă problemă care trebuie rezolvată, mai ales dacă cele două state vor să livreze cantități mai mari de produse agricole către alte state, este dimensionarea producției în condițiile globalizării. Creșterea eficienței, implicit a producției și aducerea ei la un nivel comparabil cu statele din Centrul Europei sunt condiții sine qua non dacă vrem să fim competitivi pe plan global. Iar un acord cu China ne obligă la asta.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital.

În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Mergi sus