Cloroza ferică la vița de vie

Cauze și metode de prevenire

Cloroza ferică este una dintre bolile des întâlnite la vița de vie. Deși afectează întreaga plantă, boala se manifestă în primul rând la nivelul frunzelor și poate fi recunoscută prin îngălbenirea acestora.

Cloroza apare în urma unui dezechilibru în metabolismul cloroplastelor. Aici, fierul are rol de catalizator în procesul de asimilare. Însă, în lipsa fierului, cloroplastele nu mai produc clorofilă, apărând fenomenul de îngălbenire. Spre deosebire de alte plante, unde simptomele sunt vizibile mai ales la frunzele bătrâne, la vița de vie cloroza ferică afectează mai degrabă frunzele tinere.

De ce apare cloroza ferică

Principalele cauze ale apariției clorozei ferice la vița de vie:

  • Cultivarea în sol cu pH alcalin (7,5 – 8). Nivelul mare de alcalinitate a solului duce la blocarea fierului în compuși care nu se dizolvă în apă și nu pot fi asimilați de vița de vie
  • Aerisirea necorespunzătoare a solului
  • Precipitații foarte puternice sau băltiri
  • Folosirea exagerată a îngrășămintelor pe bază de fier și calciu
  • Carențe de potasiu
  • Humus insuficient
  • Diferite atacuri ale virusurilor sau nematozilor

Cum se poate preveni cloroza ferică la vița de vie

Există o serie de metode, relativ ușoare, prin care viticultorii pot evita apariția clorozei ferice în plantația de vie. Așa cum se poate bănui, majoritatea țin de lucrările solului:

  • Înființarea plantației de viță de vie pe terenuri adecvate acestei culturi
    • În cazul plantației pe terenuri calcaroase, se recomandă utilizarea unui portaltoi rezistent și tolerant (precum Kober 5 BB)
  • Pregătirea corespunzătoare a solului
  • Efectuarea la timp a lucrărilor de drenare, unde este cazul
  • Dezinfectarea solului
  • Aplicarea îngrășămintelor necesare după lucrarea de cartare a solului
  • Aplicarea de îngrășăminte foliare (ex. Clorostop)

Culturi similare

Mergi sus