Combaterea buruienilor perene din cultura de porumb

Soluții eficiente pentru o cultură curată de buruieni

Porumbul ocupă al treilea loc, ca importanță, între plantele cultivate pe glob, iar în România este cea mai cultivată plantă. Importanța cultivării porumbului este motivată de următoarele particularități:

  • Prezintă o mare capacitate de producție, cu circa 50% mai mare față de alte cereale
  • Este o plantă prășitoare, bună premergătoare pentru majoritatea culturilor
  • Suportă monocultura mai mulți ani
  • Având o însămânțare mai târzie în primăvară, permite o mai bună eșalonare a lucrărilor agricole

Combaterea buruienilor reprezintă principala lucrare de îngrijire a acestei culturi. Porumbul are un ritm lent de creștere în primele faze de vegetație și o densitate redusă la unitatea de suprafață. Astfel, cultura de porumb nu poate rezista în competiția cu rezerva de buruieni din sol ce se situează undeva între 800 – 1.500 semințe de buruieni pe metru pătrat.

Pierderile de recoltă cauzate de îmburuienare

Cercetările efectuate pe parcursul a mai mulți ani în 15 stațiuni de cercetare și dezvoltare agricolă din țara noastră arată că pierderile de recoltă la cultura de porumb din cauza îmburuienării se situează între 30 – 80%, ceea ce înseamnă 3.000 – 7.000 kg/ha boabe.

De exemplu, la INCDA Fundulea, într-un teren infestat cu Sorghum halepense din rizomi (costrei) și Cirsium arvense din drajoni (pălămida), producția de porumb s-a diminuat cu aproape 8.000 kg/ha față de varianta unde s-au aplicat erbicidele corespunzătoare. Ținând cont de aceste rezultate, mai departe aș vrea să ofer o descriere a plantelor de costrei și pălămidă deoarece, datele rezultate arată că sunt buruienile care provoacă cele mai mari pagube la cultura de porumb.

Cele mai păgubitoare buruieni din cultura de porumb

Pălămida

Cirsium arvense (pălămida) este o buruiană dicotiledonată, perenă, care face parte din familia Asteraceae. Este o plantă cu sistem radicular puternic, ramificat și etajat, cu muguri radiculari (drajoni). Tulpina este aeriană, erectă, de 50 – 120 cm, cu ramuri lungi.

Frunzele bazale la înflorire dispar, cele tulpinale sunt lanceolate, la vârf obtuze sau acute, cu vârful lobilor spinoși. Florile au culoarea roșu-violaceu. Plantele de pălămidă le putem găsi pe toate tipurile de sol, dar preferă solurile bogate în azot. Înmulțirea se realizează prin semințe, dar și prin mugurii de pe rădăcină (drajoni), fiind o plantă perenă.

Numărul de semințe produs de o plantă de pălămidă este foarte mare și variază între 800 – 40.000, având o longevitate de 6-7 ani. Germinarea propriu-zisă are loc in aprilie-mai, făcând concurență porumbului încă de la începutul perioadei de vegetație.

Costreiul

Sorghum halepense (costreiul) este o buruiană monocotiledonată, perenă, care face parte din familia Poaceae. Este o plantă stoloniferă, cu rizom solzos, scurt, ramificat. Tulpina este erectă, de 1 – 1,5 m, frunzele sunt liniar-lanceolate cu nervura mediană puternică.

Inflorescența se prezintă sub formă de panicul piramidal ramificat. Costreiul se dezvoltă pe toate tipurile de sol, dar preferă solurile ușoare, aluviale, cu aport freatic. Înmulțirea se realizează prin semințe, dar și prin rizomi, deoarece este o plantă perenă. Numărul de semințe produs de o plantă de costrei este mare și variază între 1.200 – 6.000, având o longevitate de 5-6 ani.

Fiind o plantă termofilă, germinarea are loc spre sfârșitul lunii aprilie și înfloritul în iunie-iulie, fiind una dintre cele mai greu de combătut buruieni din cultura de porumb.

Soluții pentru erbicidarea porumbului

BASF pune la dispoziția fermierilor o soluție complexă si completă care te scapă de pălămidă, costrei dar și de alte buruieni anuale și perene din cultura de porumb. Este vorba de pachetul Rekord® Max

Pachetul Rekord® Max oferă un spectru larg de combatere a buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate, inclusiv a celor perene, din cultura de porumb. Un pachet Rekord® Max pentru 5 hectare conține:

  • 2 kg erbicid Callam® (0,4 kg/ha)
  • 3.5 litri Samson® Extra 6 OD (0,7 litri/ha)
  • 5 litri adjuvant Dash® (1 litru/ha)

Pachetul de erbicide pentru porumb Rekord® Max se aplică în postemergență, de la 2 la 6 frunze ale culturii de porumb, în funcție de gradul de dezvoltare a buruienilor. Este soluția ideală pentru combaterea dintr-o singură aplicare a buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale dar și perene, inclusiv costreiul din rizomi și pălămida din drajoni.

Ce spun fermierii despre pachetul Rekord™ Max

Principalele avantaje ale folosirii pachetului de erbicidare la porumb Rekord® Max:

  • Obții eficacitate maximă împotriva principalelor buruieni pentru câmpuri curate și recolte bogate;
  • Beneficiezi de un spectru larg de combatere printr-o singură aplicare;
  • Ții foarte bine sub control buruienile perene: costreiul, pălămida, ceea ce înseamnă investiție pe termen lung;
  • Oferă acțiune sigură datorită celor 3 substanțe active cu acțiune sistemică;
  • Excelentă selectivitate a celor 3 substanțe active pentru cultura de porumb.

Pentru mai multe detalii despre pachetul Rekord® Max, rezultate și păreri ale fermierilor care l-au utilizat pentru a erbicida porumbul, accesează pagina dedicată a pachetului sau c ontactează reprezentantul BASF din zona ta .

Articol scris de:

Silviu Roșca, Crop Manager BASF Agricultural Solutions România

Culturi similare

Agricultura nu stă pe loc. #MulțumimFermierilor

Fermierii noștri au ales să continue activitatea. Ei nu pot spune ”stăm acasă”. Ei lucrează pentru noi toți. Pentru aceasta, le mulțumim din inimă!

Vezi cum îi putem ajuta

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina
Mergi sus