Combaterea omizii fructelor la tomate și ardei

Omida fructelor poate produce pagube semnificative în culturile de tomate și ardei. Vezi care sunt semnele atacului și care sunt cele mai eficiente metode pentru combaterea acestui dăunător

Omida fructelor (Helicoverpa Armigera) este o specie polifagă ce poate ataca numeroase specii de plante, iar în cazul legumelor atacă mai ales tomatele, ardeii, fasolea și vinetele.

Atât omizile, cât și stadiile larvare ale moliei se hrănesc cu frunzele acestora, mai ales în etapele de dezvoltare care urmează după eclozare. Acestea pătrund și în fructe, unde formează galerii, care ulterior se pot infecta cu alți agenți patogeni.

Iată modurile în care poți recunoaște acest dăunător, care sunt perioadele în care atacă, simptomele după care poți recunoaște atacul, metodele de combatere, dar și pe cele de prevenție.

 • Omida fructelor - caracteristici biologice
 • Care sunt perioadele de atac
 • Care sunt simptomele după care poți recunoaște atacul
 • Metode eficiente pentru combaterea omizii fructelor
 • Măsuri de prevenție

Omida fructelor - caracteristici biologice

Omida fructelor este un dăunător întâlnit mai ales în regiunea Câmpiei Române, precum și în zone din Banat și Moldova. Face parte din ordinul lepidopterelor și mai e cunoscută și sub numele de omida fructificațiilor sau omida capsulelor.

Conform tratatelor de specialitate, omida fructelor are două stadii de dezvoltare:

 • Larvele, care sunt de obicei mari (1,5-2 cm lungime) și polifage. Acestea consumă hrană variată, atacând cu precădere culturile de ardei, tomate , fasole, mazăre și vinete. La modul general, aceste larve atacă peste 120 de specii de plante din flora spontană, cât și din culturi.

 • Adulții sunt fluturii-molii și au, în general, 1,4-1,9 cm lungime și o anvergură a aripilor de 3,5-4 cm. Femelele sunt de culoare portocalie-maronie, iar în zona centrală de pe aripile anterioare au o pată reniformă (într-o nuanță de maro închis). De asemenea, aripile posterioare sunt alb-crem, cu o bandă maro închis (sau gri) la exterior. Masculii, pe de altă parte, sunt colorați în gălbui, galben-maroniu sau maro.

Care sunt perioadele de atac

În contextul condițiilor climatice din țara noastră, acest dăunător are două generații pe an (prima în mai-iunie, iar cea de-a doua în lunile iulie-septembrie). În anii cu toamnă lungă și călduroasă pot exista, însă, chiar trei generații.

Omida fructelor atacă atât culturile situate în câmp, cât și pe cele din sere sau din solarii (protejate) și iernează ca nimfă în sol, la o adâncime de 7-25 cm. În ceea ce privește perioadele de atac asupra plantelor, acestea sunt:

 • Iunie-septembrie,perioadă în careatacul larvelor (omizilor) este frecvent;
 • Mai-octombrie, însă doar în anii în care condițiile meteo sunt favorabile.

Care sunt semnele după care poți recunoaște atacul

În general, larvele (omizile) atacă, așa cum am precizat și mai sus, culturile de roșii și ardei, producând pagube semnificative.

La început larvele rod epiderma frunzei (e vorba de larve de vârsta I și a II-a), după care, în momentul în care ajung la vârsta a III-a, atacă și fructele. Mai precis, pătrund în interiorul acestora și consumă pulpa, lăsându-și excrementele în fruct.

Odată ce larvele au pătruns în fruct devin foarte greu de combătut pentru că insecticidele acționează asupra lor doar atunci când trec de la un fruct la altul. În plus, procentul de substanță activă care ajunge la nivelul semințelor este infim.

După ce larva consumă semințele din fruct, iese și împupează în sol. Cu toate acestea, uneori împuparea se poate întâmpla chiar și în fruct.

O singură omidă de Helicoverpa poate ataca succesiv toate fructele dintr-un ciorchine de roșii, iar fructele care sunt atacate își pierd valoarea comercială, devin lipsite de consistență și putrezesc foarte ușor.

Metode eficiente pentru combaterea omizii fructelor

Pentru a combate această omidă e necesar să fie făcute tratamente eficiente cu insecticide specifice.

La culturile de tomate din ciclul II tratamentele de combatere a omizilor trebuie să înceapă când 50% din florile de la primul etaj au înflorit.

Cea mai sensibilă fază a omizilor (și în care tratamentele au cea mai mare eficiență) este imediat după perioada de eclozare, când mobilitatea lor este foarte redusă, iar hrănirea este cu adevărat dificilă, necesitând un efort destul de mare.

Pentru combaterea omizii fructelor, BASF recomandă aplicarea insecticidului Alverde ®. Acesta se poate folosi atât la tomatele de câmp, cât și la culturile de tomate din sere și solarii. Produsul Alverde® se aplică la cultura de tomate în doză de 1 l/ha, la eclozarea primelor larve.

Cum acționează

Produsul Alverde® acționează ca agent de hrănire, având acțiune inițială de contact și activitate translaminară moderată. De menționat este faptul că insecticidul nu are rezistență încrucișată cu insecticidele cunoscute.

Alverde® atacă sistemul nervos al insectelor, blocând în poziția închis canalul de sodiu. Astfel, produsul inhibă impulsurile nervoase și determină, la început, o paralizie „relaxantă” a insectelor, după care urmează moartea acestora din cauza imposibilității de a se hrăni sau mișca.

Măsuri de prevenție

În general, arătura de toamnă ori săpatul adânc cauzează distrugerea pupelor care hibernează. De asemenea, este recomandat (în măsura posibilităților) semănatul și plantatul timpuriu, astfel încât, atunci când dăunătorul apare, plantele să fie mai viguroase și să facă față mai bine unui eventual atac.

În plus, barierele fizice (plasele de umbrire laterale) care împiedică pătrunderea moliilor adulte în sere și în solarii pot reduce semnificativ severitatea atacurilor omizilor.

Omizile fructelor pot produce pagube însemnate în culturile de tomate și ardei, de aceea e bine să iei măsuri de îndată ce recunoști semnele atacului.

Referințe:

 • Tratat de legumicultură, Vol. III, Nistor Stan, Neculai Munteanu
 • Combaterea bolilor și dăunătorilor în plantațiile pomicole, Ion Boubătrân

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus