Comerțul cu cereale are nevoie de încredere și bune practici
20.07.2021
Editorial: Ce soluții propun fermierii români pentru a gestiona impredictibilitatea din acest sector
Dificultățile din anul agricol 2020, determinate de seceta pedologică prelungită și de efectele pandemiei de COVID-19, au condus la înmulțirea situațiilor încordate dintre fermieri, traderi, furnizori de input-uri și procesatori, pe linia comercializării produselor agricole și a întregului circuit economic de profil. Părțile contractante au avut de depășit un examen dur, al cărui rezultat, în multe cazuri, a constat din executări silite și rezilieri de contracte, scoțând în evidență, mai mult ca niciodată, lipsa încrederii între parteneri și absența bunelor practici în relațiile comerciale.
Situația este cu atât mai alarmantă, cu cât totul se petrece într-o perioadă de profundă transformare a coordonatelor sectorului agricol european, în contextul ambițiilor de reformă a PAC și de aplicare a Pactului Ecologic European, asociat presiunilor determinate de schimbările climatice, volatilitatea prețurilor, criza forței de muncă specializate, etc. ”Fermierii performanți din România trebuie să gestioneze o impredictibilitate crescută, în ceea privește asigurarea resurselor și a proceselor în fermă, precum și pentru valorificarea producției. Anul 2020 a fost unul foarte dificil pentru agribusiness-ul românesc, în condițiile secetei pedologice prelungite și ale crizei sanitare mondiale determinate de pandemia de COVID-19. A rezultat, astfel, o creștere neobișnuită a numărului incidentelor contractuale în relațiile dintre participanții la circuitul economic specific, cum ar fi executarea necorespunzătoare sau chiar neexecutarea la termen și/sau în condițiile convenite a obligațiilor contractuale asumate.
Cu această ocazie, au revenit în discuție problemele sistemice care au definit relațiile dintre fermieri, intermediari, traderi și industria prelucrătoare de produse agricole în ultimii 30 de ani, marcate adesea de lipsă de încredere, pe fondul căreia, profitând de capacitatea financiară disponibilă, comercianții din avalul circuitului economic au impus fermierilor, nu de puține ori, clauze contractuale fără precedent sau chiar abuzive, menite să le protejeze interesele economice, inclusiv cele ale unor pierderi disproporționate și nelegitime suferite de fermierii de bună-credință”, consideră Cezar Iulian Gheorghe, Expert Analist pentru Comerțul cu Cereale, Clubul Fermierilor Români.
Dialogul poate contribui la refacerea încrederii între furnizori, beneficiari și autorități
Lipsa de încredere este amplificată de absența informațiilor permanent actualizate despre părțile contractuale, despre oamenii implicați și despre istoricul și comportamentul în afaceri al acestora, arată Clubul Fermierilor Români. ”În acest context, Clubul Fermierilor Români a lansat Proiectul CONCORDE adresat fermierilor din România, prin care urmărește stabilirea unui sistem de încredere și de bune practici comerciale, care să permită consolidarea relațiilor contractuale în piața de agribusiness.
Susținerea fermierilor pentru Proiectul CONCORDE va contribui la realizarea unor obiective concrete, precum înființarea unui grup de lucru care să preia și să prelucreze inițiativele, ideile, opiniile și sugestiile transmise de fermieri; elaborarea unui ghid de bune practici; crearea unei proceduri de raportare și verificare a incidentelor în relațiile contractuale; elaborarea unui sistem de asigurare a suportului pentru soluționarea alternativă a disputelor; afilierea Clubului Fermierilor Români la organizații internaționale relevante în domeniul agribusines (Clubul Fermierilor Români a devenit membru GAFTA, The Grain and Feed Trade Association, organizația internațională reprezentativă pentru sprijinirea contractării și arbitrării comerciale în domeniul cerealelor la nivel mondial); colaborarea cu autoritățile și instituțiile publice europene și naționale în scopul dezvoltării unor politici coerente și relevante pentru dezvoltarea agribusiness-ului din România ”, a anunțat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români.
Pe fondul necesității de a asigura o executare corespunzătoare a obligațiilor contractuale și cu scopul de a contribui la depășirea provocărilor cu care se confruntă fermierii din România, se impune realizarea unui dialog sincer și coerent între parteneri, care poate susține refacerea încrederii furnizori-fermieri–beneficiari-autorități.
”Adresăm tuturor fermierilor interesați invitația de a fi alături de Clubul Fermierilor Români în punerea în aplicare a acțiunilor propuse prin Proiectul CONCORDE, pentru a asigura asfel baza pentru un parteneriat echitabil și pe termen lung fermieri – traderi – autorități. Proiectul CONCORDE va avea succes în măsura participării concrete și directe a fermierilor la acțiunile propuse, precum și prin asigurarea unei cooperări eficiente cu ceilalți factori implicați în agribusiness, în particular prin consolidarea relației dintre fermieri și comercianții de produse agricole”, susține Dan Hurduc, membru în Consiliul Director și primul Președinte care asigură Președinția rotativă a Clubului Fermierilor Români, începând cu 1 iulie 2021.
Chiar dacă noua reformă a PAC propune un accent mai mare pus pe gestionarea riscurilor de către fermieri și pe răspunsul acestora la situații de criză, sectorul agricol rămâne unul deosebit de sensibil, cu riscuri inerente și, în acest context, fermierii sunt nevoiți să găsească urgent strategii pentru a face față presiunii oricăror factori care ar putea influența negativ activitatea, generând posibile pierderi financiare și de credibilitate.
Între soluțiile identificate și promovate de către specialiștii Clubului Fermierilor Români se numără accesul la expertiză concretă și practică în procesul de contractare, sprijin specializat în soluționarea alternativă a disputelor comerciale, precum și reprezentarea intereselor în relația cu instituțiile relevante în comerțul cu cereale.
Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 24 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul north_east Matinalului Agrar , din fiecare duminică la north_east Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.