Nouă fermieri încearcă să obțină cea mai bună producție la rapiță, folosind tehnologiile Rapool și BASF

Competiția lansată de cele două companii are drept scop schimbul de experiență și cunoștințe între fermieri

Companiile BASF și Rapool au dat în această toamnă startul unei competiții inedite. Nouă fermieri se vor întrece pentru a afla care din ei folosește cel mai bine tehnologiile agricole în efortul de a obține cea mai bună recoltă de rapiță de toamnă. Folosind hibrizii Rapool și tehnologia BASF de protecția a plantelor, cei nouă fermieri specializați în cultura de rapiță, din diferite zone ale țării, participă folosindu-și propriile cunoștințe, tehnologii și metode de recoltare. Cei nouă fermieri exploatează, împreună, peste 45.000 de hectare.


Regulile competiției sunt simple: fiecare fermier cultivă o parcelă de 36x450 metri și a putut alege un hibrid Rapool, respectiv erbicide, fungicide și insecticid BASF . Pe parcursul compeției, fermierii și reprezentanții celor două companii se vor întâlni de mai multe ori, iar fiecare agricultor își prezintă rezultatele. Noul campion la cultura de rapiță va fi fermierul cu cea mai mare producție, raportată la investiția optimă în tehnologie. Hibrizii de rapiță Rapool selectați sunt Wembley, Sherpa, Shrek, Dalton și Phoenix CL. Tehnologia BASF folosită cuprinde erbicidele Butisan® Avant , Stratos® Ultra , Erbicid Cleranda (pentru rapița de tip Clearfield®), fungicidul și regulatorul de creștere Caramba® Turbo , respectiv insecticidul Fastac® Active .

După cultivare, fermierii s-au și confruntat deja cu problemele tipice pentru țara noastră: după secetă, au urmat ploi abundente, apoi alternanță de temperaturi ridicate și scăzute, dar ceea ce a dus la stres abiotic în primele stadii de dezvoltare a culturii de rapiță. Din fericire, hibrizii și tehnologia inovatoare de protecție a plantelor permit o dezvoltare în cele mai bune condiții, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile rapiței, care a fost semănată pe toate parcelele la data de 20 august. ”Pentru a avea recomandările tehnologice corecte, e necesară verificarea anuală a produselor. BASF și Rapool fac acest lucru împreună cu 9 fermieri inovativi, într-un proiect nou în ferma JD Agro Cocora din județul Ialomița”, spune directorul de produs Rapool Ring România, Mihaela Radu.


„Obiectivul acestui concurs este mai mult de a face un schimb de experiență între fermieri. Vrem ca fiecare agricultor să îți prezinte tehnologia propusă, pentru ca în final, cu toții să poată beneficia de îmbunătățirea tehnologiei culturii de rapiță. Evenimentul acesta nu are un rol strict competitiv, ci mai mult unul educațional. Vrem ca fermierii să vadă care sunt tehnologiile, hibrizii și produsele pentru protecția plantelor optime pentru necesitățile lor. Nu e nevoie să arătăm că un fermier sau altul e mai bun. Cu toții sunt profesioniști și foarte buni în ceea ce fac. Noi vrem doar să arătăm diferitele metode de abordare în ceea ce privește tehnologia culturii de rapiță convențională sau de tip Clearfield, un schimb de experiență benefic tuturor”, a declarat Liviu Chira, crop manager BASF pentru cultura de rapiță.

Pe parcursul celor opt săptămâni care s-au scurs de la semănat, fermierii s-au întâlnit deja de mai multe ori. În acest timp, nivelul precipitațiilor căzute a atins și 70 mm, iar diferențele dintre parcele a început deja să se vadă. Datorită aplicării erbicidului în perioada optimă, dar mai ales a aplicării de fungicid cu rol de regulator de creștere Caramba® Turbo, rapița s-a dezvoltat omogen. Cum tehnologiile și dozele aplicate de fermieri au diferit, și hibrizii de rapiță au crescut diferit.


Ultima întâlnire a celor nouă fermieri a avut loc pe 6 octombrie. Specialiștii celor două companii au analizat parcelele și au făcut câteva recomandări fermierilor privind aplicarea de fungicide și îngrașăminte cu microelemente.

Mergi sus