Concursul ”Povești cu vinuri românești” ajunge în Transilvania și Banatul de Nord

Vezi care sunt vinurile finaliste din regiunea Olteniei și Banatul de sud

Concursul de vinuri organizat de BASF, în colaborare cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România a trecut deja de cea de-a treia etapă regională. De data aceasta, s-au spus ”Povești cu vinuri românești” alături de micii producători din Oltenia și Banatul de sud. Peste 90 de producători au luat parte la evenimentul organizat de BASF la Craiova, unde comisia a analizat 40 dintre cele mai reușite probe de vin înscrise în această etapă.

”Oltenia este mama adoptivă a tuturor soiurilor de vin, atât alb, roșu, cât și rosé, în ultima perioadă. Deși nu putem compara această regiune cu Moldova sau Muntenia, în ceea ce privește mărimea, am fost bucuroși să vedem că vinurile prezentate de viticultori la această ediție au crescut din punct de vedere calitativ, aducând speranțe mari pentru o figură frumoasă în finala concursului nostru, dar mai ales pe piața românească de desfacere”, spune Robert Băicoianu, directorul de vânzări pentru culturi horticole din cadrul Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor.

Viticultorii din Oltenia au fost interesați în special de noul fungicid Sercadis®

Cei prezenți au compensat însă numărul prin interesul manifestat asupra noilor tehnologii de protecție și produse din portofoliul companiei BASF pentru anul 2018. Conceptul concursului a fost apreciat, iar viticultorii din Oltenia au fost cei mai implicați în dezbaterile din timpul simpozionului de prezentare a noilor produse.

”Pentru noul nostru fungicid Sercadis® s-a manifestat un interes deosebit, deoarece făinarea începe să pună din ce în ce mai multe probleme, inclusiv în această zonă, iar combaterea ei devine mai dificilă odată ce agentul patogen a apărut în plantație și nu au fost aplicate tratamente preventive”, explică Robert Băicoianu.

Sercadis® este unul dintre noile fungicide omologate de BASF pentru cultura viței de vie. Produsul este flexibil în aplicare, conform nevoilor viticultorilor și oferă o eficacitate excepțională în combaterea făinării la vița de vie. De asemenea, produsul are o bună rezistență la spălare și poate asigura performanțe ridicate chiar și în condiții climatice dificile. Pentru cultura de viță de vie se pot aplica maxim 3 tratamente cu Sercadis®, la un interval minim de 10 zile între ele, de la apariția primei frunze nedesfăcute și până la momentul în care boabele dezvoltă culoarea specifică.

Cine a evaluat vinurile în cea de-a treia etapă regională a concursului BASF

Comisia etapei regionale de la Craiova a fost condusă de domnul profesor Aurel Popa, vicepreședintele ADAR Oltenia, una dintre personalitățile emerite din lumea viei și vinului și, totodată autor a numeroase tratate de specialitate. Ca de fiecare dată, comisia de evaluare a probelor de vin a numărat degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România, precum: dna. dr. ing. Mirela Gheorghe, dr. ing. Cătălin Genoiu, dr. ing. Veronica Gheorghe, dr. ing. Cristina Vladu și dr. ing. Ion Gavrilescu, cel care a fost, de altfel, președintele comisiei de jurizare de anul trecut.

În ceea ce privește calitatea vinurilor prezentate, putem spune că acestea au primit cele mai mari note de până acum, având în vedere etapele organizate pentru regiunea Olteniei. Drept dovadă, comisia de jurizare a acordat frecvent note de peste 90 de puncte, conform sistemului internațional de evaluare, recomandat și folosit în cadrul competițiilor de renume, sub egida Organizației Internaționale a Viei și Vinului. S-au remarcat, de asemenea, câteva soiuri locale, precum Negrul de Drăgășani, Crâmpoșia, sau Sauvignonul de Oltenia, care au și fost nominalizate pentru etapa națională, de la Cluj.

”Am avut o surpriză plăcută. Numărul participanților a depășit așteptările noastre în 2018, având în vedere faptul că nu sunt foarte multe crame în această zonă viticolă. De altfel, cred că am atins peste 85% din potențialul de colectare a probelor de vin din regiune. Majoritatea cramelor din Oltenia au suprafețe mici, multe sunt afaceri de familiei, dar poate tocmai din acest motiv vinurile reușesc să fie ținte într-o zonă de calitate foarte bună, iar acest lucru trebuie apreciat”, a subliniat Băicoianu.

Ce vinuri s-au calificat în marea finală națională

Ca de obicei, comisia ADAR a selectat nouă vinuri finaliste, câte trei pentru fiecare categorie. Trebuie să menționăm că 2017 a fost anul de glorie pentru vinurile albe. Toate cele trei probe finaliste au fost produse anul trecut. Pe primul loc s-a clasat un Sauvignon Blanc, sec, produs de 7Arts Winery (SC Sanvino Prod SRL). Tot un Sauvignon Blanc, sec, DOC, dar produs de cei de la Corcova, a ocupat și cea de-a doua poziție. Ultimul loc pe podium a revenit unei probe de Crâmpoșie selecționată, sec, produsă de Crama Cepari.

Câștigătorul categoriei vinurilor rosé a fost un cupaj din 2017, de Merlot, Negru de Drăgășani, Cabernet Sauvignon, sec, cu indicație geografică protejată, obținut de Casa de Vinuri Negrinii. Cei de la Viticola Corcova au ocupat un loc pe podium și la categoria aceasta, cu un cupaj Sauvignon, Shirah, Merlot, sec, din 2017. Locul al treilea a fost ocupat de un Merlot demisec, din 2016, produs de SC AX SRL din Drăgășani.

Cei de la 7Arts Winery au fost marii câștigători ai etapei regionale de la Craiova. Au obținut primul loc și la ultima categorie, cea a vinurilor roșii, cu o Fetească neagră, un vin sec, din 2016. Nici Crama Cepari nu s-a lăsat mai prejos, iar Negrul de Drăgășani din 2015, prezentat aici, a obținut locul doi. Pe locul trei s-a clasat un Cabernet Sauvignon, sec, din 2014, produs de Castel Bolovanu (SC Vinarte SA).

Când are loc etapa regională pentru Transilvania

Ideea concursului BASF ”Povești cu vinuri românești” este de a oferi o șansă tuturor viticultorilor cu suprafețe sub 100 de hectare de vie să vadă care este nivelul calității vinurilor produse. De data aceasta, ultima etapă regională, pentru Transilvania și Banatul de nord va avea loc la Oradea. ”Până acum nu am mai fost atât de mult spre zona de nord-vest. Am avut etape la Recaș, la Timișoara. Când vorbim de Transilvania, vorbim de distanțe mari între zonele viticole, între plantații. De aceea, încercăm să ajungem în cât mai multe orașe. Vrem să atragem cât mai mulți viticultori în acest efort de comunicare a concursului și dorim să le ușurăm deplasarea până la concurs. Ne-am organizat foarte bine, din acest punct de vedere, am depus un efort mare pentru a colecta probele de vin dintr-o arie geografică cât mai mare. Poate, de ce nu, vom bate și un record în această privință. Însă nu trebuie să facem un scop din a colecta cât mai multe probe de vin, deoarece tot acest concurs de vinuri reprezintă un prilej de a-i sprijini pe micii viticultori”, spune Robert Băicoianu.

”Am observat că micii viticultori din nord-vestul țării nu dețin multe informații despre acest concurs, despre simpozioanele de BASF. Având în vedere aria mare de acoperit, dar mai ales gradul mare de fragmentare, am ales să ajungem la ei prin intermediul asociațiilor de producători. Există zone precum cea a Aradului, Miniș, Satu Mare care, deși sunt fărâmițate, au potențial”, a adăugat Băicoianu.

Ultima etapă regională a ediției 2018 a concursului ”Povești cu vinuri românești” va avea loc la Oradea, pe 15 martie. Juriul va alege ultimele nouă vinuri finaliste. Concursul va continua apoi cu marea finală națională, pe 19 aprilie, la Cluj, unde cele 36 de probe calificate din etapele regionale vor concura pentru unul dintre cele trei mari premii, fiecare în valoare de 5.000 de euro.

Mergi sus