Cultivatorii români de porumb susțin schimbarea regulamentului privind produsele de protecție a plantelor

Fermierii se tem că, peste câțiva ani, vor rămâne descoperiți în fața bolilor și dăunătorilor

Asociația Producătorilor de Porumb din România vrea ca regulamentul european pentru produsele de protecție a plantelor să fie revizuit. Federația Producătorilor de Porumb din Europa a propus deja o reevaluare a măsurilor luate de UE în acest sens, în ceea ce privește reglementările 1107/2009 și 396/2005. Astfel, fermierii vor să aibă siguranța că vor putea folosi substanțe active pentru protecția plantelor fără să rămână descoperiți după ce aproape jumătate din produsele actuale vor fi retrase de pe piața europeană în următorii ani.


La momentul de față, autoritățile europene au început un proces de eliminare a unui număr mare de produse pentru protecția plantelor și substanțe active, fără să ia în calcul faptul că fermierii ar putea rămâne fără anumite substanțe destinate combaterii unor boli și dăunători. Pericolul se datorează în special faptului că procesul de dezvoltare și omologare a unor noi substanțe active pentru protecția plantelor este deosebit de dificil și îndelungat. De cele mai multe ori, trec chiar și 10 ani de la momentul descoperirii și până la omologarea substanței active.


Astfel, cultivatorii de porumb susțin reducerea timpului de omologare pentru moleculele noi, asigurarea reautorizării produselor pentru protecția plantelor, urmărindu-se reaprobarea substanțelor active componente, eficientizarea politicilor de asigurare a riscurilor în domeniul pesticidelor, precum și o mai mare coerență între reguli și procedurile privind eliminarea unor produse și omologarea altora.


Totuși, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Hranei (EFSA), a făcut mai multe demersuri în acest sens. Un prim pas a fost să distribuie membrilor Parlamentului European datele primare care au stat la baza evaluării riscului de a mai folosi sau nu glifosatul pentru protecția plantelor. Astfel, membrii legislativului au la dispoziție peste 6.000 de pagini de date pentru a lua o hotărâre documentată. EFSA a mai publicat și un raport al prezenței substanțelor chimie în hrana oamenilor, evidențiind rolul crucial al datelor în stabilirea nivelului de reziduuri de pesticide, respectiv medicamente de uz veterinar în produsele agroalimentare. Cele două rapoarte anuale evidențiază menținerea constantă a unor rate ridicate de conformitate cu obiectivele UE pentru pesticide și medicamentele de uz veterinar.

Mergi sus