Cultura de floarea-soarelui - toate informațiile de care ai nevoie

România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană, dar și în lume la producție de floarea-soarelui. Ce trebuie să știi despre floarea-soarelui înainte să iei în considerare cultivarea ei

  • Floarea-soarelui - Informații generale
  • Cum alegi hibridul de floarea-soarelui în funcție de zona de favorabilitate și obiectivul de producție
  • Rotația culturilor de floarea-soarelui
  • Pregătirea terenului pentru cultura de floarea-soarelui
  • Sămânța și semănatul
  • Întreținerea culturii de floarea-soarelui
  • Recoltarea și păstrarea recoltei

Floarea-soarelui este una dintre cele mai răspândite plante oleifere de la noi din țară. Din semințele ei se obține un ulei cu răspândire mare atât în România, cât și peste hotare. Cererea ridicată de ulei de floarea-soarelui, dar și multiplele întrebuințări ale acestei plante determină mai mulți fermieri să se îndrepte către cultivarea ei. Îți arătăm mai jos toate informațiile pe care trebuie să le știi despre cultivarea acestei plante.

Floarea-soarelui face parte din ordinul Compositales (Asterales), familia Compositae (Asteraceae), subfamilia Tubuliflorae, tribul Heliantheae, subtribul Helianthinae, genul Helianthus1 L. Este nativă în America Centrala și de Nord și răspândită pe tot globul în special pentru obținerea uleiului. Este o plantă ce se cultivă pe suprafețe mari în țara noastră, mai ales în Dobrogea, Câmpia Română și de Vest.

Prin industrializare se obține, în primul rând, uleiul, iar în urma acestui proces rămân șroturile, utilizate în hrana animalelor. De asemenea, pălăriile rămase în urma treierării și turtele de calitate inferioară rămase în urma extragerii uleiului se folosesc ca furaje pentru animale. Turtele de calitate superioară se folosesc pentru prepararea halvalei. Pentru că floarea-soarelui este o plantă cu mult polen, cultura este folosită și pentru producerea mierii de albină. Din cojile semințelor se fabrică carbonat de potasiu, furfurol, dar și drojdie furajeră, plăci fibro-lemnoase, alcool etilic, bioxid de carbon lichid și lignină.

În comparație cu alte culturi oleaginoase, floarea-soarelui asigură un randament maxim de ulei la o unitate de suprafață. Semințele din soiuri moderne și hibrizi conțin 50-54 % grăsimi cu proprietăți gustative și nutritive înalte.

Importanța culturii de floarea-soarelui

Importanța culturii de floarea-soarelui este dată de utilizarea ei largă în alimentația omului, dar și în hrana animalelor, având inclusiv utilizări industriale și energetice.

Uleiul de floarea-soarelui este folosit în mod special în alimentația oamenilor pentru că are o calitate superioară, o culoare, un gust și un miros plăcute. Este considerat unul dintre cele mai bune uleiuri vegetale, având un conținut ridicat de acizi grași nesaturați. Are un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol și un conținut ridicat de vitamine – E, B5, B3, B1, K, A și D. Are un punct ridicat de fumegare – 207 grade Celsius pentru uleiul nerafinat și 230 pentru uleiul rafinat.

Și semințele de floarea-soarelui pot fi consumate ca atare asigurând în jur de 550 de calorii la 100 de grame consumate. Ele se folosesc și în amestecuri de semințe și fulgi pentru mic dejun, dar și în produse de patiserie și panificație.

Turtele și șroturile provenite în urma procesării plantelor sunt folosite în alimentația animalelor, la fel și cojile sau calatidiile. Floarea-soarelui are și utilizări industriale, ea fiind o sursă primă pentru producerea săpunurilor, detergenților, vopselelor, cosmeticelor, articolelor de toaletă, preparatelor farmaceutice, dar și în fabricarea pesticidelor. Totodată, uleiul de floarea-soarelui are proprietăți fizice similare cu cele ale carburantului diesel, așadar această plantă are și utilizări energetice.

De ce sa cultivi floarea-soarelui

După cum notam mai sus, floarea-soarelui are un spectru larg de utilizări, putând fi folosită întreaga plantă și fiind în același timp și o plantă meliferă. Cererea pentru uleiul de floarea-soarelui este una ridicată, iar tehnologia cultivării sale este mecanizată în întregime, astfel că nu ridică probleme cultivatorului.

În plus, planta este foarte bine adaptată în țara noastră, potențialul de producție fiind mare. Nivelul prețului la produs este bun, astfel încât cultivarea acestei plante este profitabilă.

Dinamica producției de floarea-soarelui

Producția ce se poate realiza la o anumită suprafață cultivată diferă în funcție de hibrid, condițiile climatice și tehnologia aplicată, putând ajunge ușor la peste câteva tone la hectar.

Tara noastră are condiții prielnice unei producții ridicate de floarea-soarelui. Potrivit datelor INS, citate de Agerpres, România s-a situat în 2016 pe primul loc în Uniunea Europeană la suprafața cultivată cu floarea soarelui. Datele INS arată că și în 2015 România s-a clasat pe primul loc în UE la floarea soarelui atât la producție, cât și la suprafață, cu o recoltă totalizând 1,75 milioane de tone la un milion de hectare.

La nivel mondial, cei mai mari producători de floarea soarelui sunt Ucraina, Rusia și China. România se află pe locul patru la nivel mondial, după aceste țări.

Zone de favorabilitate

Floarea-soarelui are parte de un mediu prielnic dezvoltării pe suprafețe întinse din țara noastră, însă în unele zone se întâlnesc condițiile cele mai potrivite pentru această plantă. În țara noastră există șase zone de cultură, notează Conf. univ. dr. Viorel Ion (”Manualul de Fitotehnie”, 2010). Iată care sunt acele zone:

  • Zona I – Câmpia Română și Dobrogea pe solurile de tip cernoziom și Câmpia de Vest;
  • Zona a II-a – Lunca Dunării;
  • Zona a III-a – Câmpia Română și Dobrogea pe suprafețe neirigate cu soluri de tip preluvosoluri roșcate și cernoziomuri, iar în Dobrogea și pe soluri bălane;
  • Zona a IV-a – Câmpia Găvanu-Burdea (cu asociații de vertisoluri), Câmpia Leu-Rotunda și Câmpia Pleniţa (cu cernoziomuri levigate și preluvosoluri roșcate);
  • Zona a V-a – Câmpia Jijiei, podișul Bârladului și Câmpia Transilvaniei;
  • Zona a VI-a – Podișul Moldovenesc, Piemonturile Vestice și Piemontul Getic sudic.

Hibrizi de floarea-soarelui

Succesul produselor pentru protecția culturii de floarea-soarelui și mai ales a sistemelor Clearfield® și Clearfield® Plus a determinat BASF să intre pe piața de semințe de floarea-soarelui și în România.

Prin accesul la genetica de ultimă oră, îți putem oferi un portofoliu complex de produse pentru această cultură. Gama de semințe de floarea-soarelui disponibilă în portofoliul BASF Agricultural Solutions România cuprinde următorii hibrizi Clearfield® și Clearfield® Plus.

COLORIS CL – Hibrid de floarea-soarelui semitimpuriu Clearfield®, cu producții stabile chiar și în condiții de stres climatic. Avantaje:

  • Hibrid performant și ușor de cultivat
  • Vigoare excelentă, cu creștere rapidă și uniformitate bună în primăvară
  • Toleranță genetică ridicată la rasele Orobanche A – G
  • Toleranță excelentă la verticioloză (Verticilium dahliae)
  • Bună toleranță la mană (Plasmopara hastedii)
  • Control excelent al buruienilor, grație sistemului Clearfield®
Densitate recomandată
  • 60.000 - 65.000 boabe germinabile/ha pentru soluri fertile, cu umiditate bună
  • 55.000 – 60.000 boabe germinabile/ha pentru soluri sărace și umiditate scăzută
LORIS CLP - Hibrid de floarea-soarelui Clearfield® Plus cu producție ridicată de ulei. Avantaje:
  • Hibrid performant cu producție stabilă, adecvat pentru tehnologie intensivă
  • Conținut ridicat de ulei
  • Toleranță mare la Phomopsis
  • Bună vigoare timpurie
  • Toleranță genetică ridicată la rasele Orobanche A – G
  • Control excelent al buruienilor, grație sistemului Clearfield® Plus
Densitate recomandată
  • 60.000 – 65.000 boabe germinabile/ha pentru soluri fertile
  • 55.000 – 60.000 boabe germinabile/ha pentru soluri sărace și umiditate scăzută

Cum alegi hibridul de floarea-soarelui în funcție de zona de favorabilitate și obiectivul de producție

Fermierii din România au la dispoziție numeroși hibrizi de floarea-soarelui, atât convenționali, cât și specifici anumitor sisteme de producție. Anual, companiile producătoare de semințe își actualizează ofertele cu noi tipuri se hibrizi adaptați condițiilor din țara noastră.

Există mai mulți hibrizi de floarea-soarelui, fiecare dintre ei având propriile cerințe în ceea ce privește zonele potrivite cultivării și potențialul de producție. Hibridul se alege în funcție de sol, zonă și obiectivele tale.

  • Toleranță foarte bună la mana florii-soarelui (PL 6)
  • Toleranță foarte bună la boli
  • Conținut în ulei ridicat
  • Foarte rezistent la condiții de secetă și stres
  • Potențial de producție foarte mare

Rotația culturilor de floarea-soarelui

Potrivit Manualului de Fitotehnie a Conf. Univ. dr. Viorel Ion, floarea-soarelui este o plantă pretențioasă față de rotația culturilor, deoarece nu suportă monocultura, datorită atacului de boli (mană – Plasmopara helianthi, putregai alb – Sclerotinia sclerotiorum, putregai cenușiu – Botrytis cinerea, pătarea brună și frângerea tulpinilor – Phomopsis helianthi, alternarioză – Alternaria helianthi), atacului de dăunători (gărgărița porumbului – Tanymecus dilaticollis, viermii sârmă – Agriotes spp.) și a atacului de lupoaie (Orobanche cumana).

Floarea-soarelui nu trebuie cultivată după plante atacate de putregaiul alb – soia, fasolea, năut, sfeclă, specii din familia cruciferelor (rapiță, muștar ş.a.), nici după plantele atacate de putregaiul cenușiu: cartof, sfeclă, in.

De asemenea, nu este indicată cultivarea după plante cu înrădăcinare adâncă, așa cum sunt lucerna, sfecla, sorgul sau iarba de Sudan. Nici după sfecla de zahăr nu este indicată plantarea de floarea soarelui.

Este recomandată cultivarea după porumb, cereale de toamnă și mazăre. Floarea-soarelui trebuie să revină pe același teren după minimum 4 ani (ideal 5-6 ani) și este o plantă premergătoare bună pentru culturile de primăvară, dar și pentru grâul de toamnă.

Pregătirea terenului pentru cultura de floarea-soarelui

Înainte de cultivarea acestei plante, terenul trebuie pregătit în așa fel încât să asigure o dezvoltare sănătoasă a plantei și o producție optimă. Vom detalia mai jos toate etapele necesare cultivării corecte:

Arătura

Primele acțiuni ce trebuie făcute după recoltarea plantei premergătoare sunt:

  • Imediat după recoltarea acesteia se recomandă efectuarea lucrării de dezmiriștit.
  • Cât mai repede cu putință trebuie efectuată arătura - cu plugul în agregat cu grapa stelată sau grapa inelară.
  • Până în toamnă, terenul trebuie menținut curat de buruieni și afânat, prin lucrări de întreținere a arăturii, efectuate cu grapa cu discuri și lamă nivelatoare în agregat cu grapa cu colți reglabili, grapa rotativă, sau numai cu grapa cu colți reglabili, în funcție de starea arăturii (grad de nivelare și de mărunțire a bolovanilor) și de gradul de îmburuienare a solului. Se recomandă ca lucrările de întreținere a arăturii să fie efectuate perpendicular sau oblic pe direcția arăturii, pentru o bună nivelare a terenului.

Arătura se efectuează la adâncimea de 22-25 cm. Adâncimea poate fi mai mare în cazul terenurilor îmburuienate, cu cantități mari de resturi vegetale și în cazul solurilor compactate. Este important de asemenea să ținem cont de faptul că în zonele mai umede și pe solurile mai grele, lucrarea de scarificare la 60 cm este în măsură să aducă sporuri de producție de până la 28%.

Fertilizarea solului

Fertilizarea joacă un rol esențial în obținerea unei producții de floarea-soarelui mare și de calitate superioară. La 100 de kg producție de semințe este recomandată, conform Hera Cr. și colab., 1998, citat de Roman Gh. V., 2006, aplicarea de:

  • Azot - 1,8-3,5 kg
  • Fosfor - 0,29-0,7 kg
  • Potasiu - 0,38-1,65 kg
  • Calciu - 0,11 kg
  • Magneziu - 0,18-0,23 kg

În primele faze de vegetație este deosebit de importantă nutriția cu azot, fosfor și potasiu, avându-se în vedere următoarele aspecte:

  • Doza de îngrășăminte cu azot (N) la condițiile din țara noastră este între 70 și 100 kg/ha. Se administrează jumătate la pregătirea patului germinativ sau concomitent cu semănatul, sub formă de azotat de amoniu, îngrășăminte lichide sau îngrășăminte complexe, și jumătate concomitent cu prașila 1 sau 2, sub formă de azotat de amoniu.
  • Doza de îngrășăminte cu fosfor (P) la condițiile din țara noastră este între 60 și 125 kg P2O5 /ha. Ea se poate administra integral înainte de efectuarea lucrării de arat sub formă de îngrășăminte simple de tip superfosfat sau înainte de pregătirea patului germinativ sub formă de îngrășăminte complexe. De asemenea, se poate administra și fracționat, 2/3 din doză înainte de efectuarea lucrării de arat sub formă de îngrășăminte simple de tip superfosfat și 1/3 concomitent cu semănatul sub formă de îngrășăminte complexe.
  • În cazul potasiului (K), pe solurile cu mai puțin de 15 mg K2O / 100 g de sol, doza recomandată este între 60 și 80 kg K2O/ha. Se administrează sub formă de sare potasică înainte de efectuarea arăturii, sau sub formă de îngrășăminte complexe înainte de pregătirea patului germinativ sau concomitent cu semănatul.

În ceea ce privește îngrășămintele foliare, ele se aplică în două etape - primul în faza de 4-6 frunze și al doilea la începutul apariției calatidiilor. La fiecare dintre aceste tratamente se utilizează 300-500 l soluție pe hectar în concentrație de 0,5-1,0%.

Sunt recomandate cele cu un conținut mai mare de fosfor (F-231, Folplant-231, Kristalon 13-40-13, Polyfeed 11-44-11) sau cele cu raporturi egale între elementele nutritive, care conțin și microelemente, în special bor și molibden (Elite Verde). Se pot utiliza și îngrășăminte foliare numai cu azot, precum Last N, în doză de 10-15 l/ha, aplicat în stadiul de 4-6 frunze în 100-200 l soluție/ha, putându-se repeta tratamentul după 10-14 zile.

Sămânța și semănatul

Pentru o producție bună e nevoie de o bază bună, așadar sămânța trebuie tratată adecvat, iar semănarea trebuie făcută la momentul optim și în anumite condiții.

Semințele utilizate trebuie să aparțină unui hibrid cu o bună adaptabilitate la condițiile din zonă. Semințele potrivite pentru semănat sunt cele cu puritate fizică de peste 98% și germinație de peste 85%. Totodată, ele nu trebuie să aibă spărturi sau fisuri, să fie cât mai uniforme și cu masa a 1.000 de boabe (MMB) cât mai ridicată.

Tratamentul seminței:

Înaintea semănării este necesară tratarea semințelor cu un produs omologat împotriva următoarelor boli și dăunători:

  • Mana (Plasmopara helianthi)
  • Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)
  • Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea)
  • Gărgărița frunzelor (Tanymecus dilaticollis) – în cazul prezenței acestui dăunător
  • Viermi sârmă (Agriotes sp.)

Epoca de semănat

Perioada recomandată pentru semănatul florii soarelui este atunci când la adâncimea de semănat la ora 7:00 A.M. se înregistrează temperatura de 7 grade Celsius și când vremea este în curs de încălzire. Aceste condiții se înregistrează în perioada 25 martie – 15 aprilie, iar în zonele răcoroase se adaugă la această perioadă o săptămână sau 10 zile.

Adâncimea de semănat recomandată este de 4-5 cm la solurile mai grele și umede și la 5-6 cm pe solurile mai ușoare și mai uscate.

Distanța între rânduri

Distanța optimă între rânduri este de 70 cm. Dacă irigarea se face pe brazde, distanța între rânduri poate fi de 80 cm.

Densitatea de semănat:

În linii generale, putem spune că în cazul unei culturi neirigate, densitatea recomandată este între 45 și 55 de mii de plante recoltabile la hectar, iar în cazul culturii irigate, densitatea optimă este între 55 și 65 de mii, cu mențiunea că limita superioară se aplică doar în cazul culturii cu hibrizi de talie mai redusă.

În funcție de hibridul cultivat, este necesară o anumită densitate și de aceea recomandăm respectarea instrucțiunilor producătorului de sămânță.

➡️ Dacă îți dorești să eviți apariția bolilor și dăunătorilor specifici acestei culturi, dar și să optimizezi resusele din sol, realizează corect rotația culturilor la floarea-soarelui, ținând cont de cele mai bune plante premergătoare .

Întreținerea culturii de floarea-soarelui

Cultura de floarea-soarelui va avea o producție ridicată și de calitate superioară doar dacă este întreținută corespunzător.

Chiar dacă este considerată o plantă rezistentă la secetă, în anii cu precipitații reduse și când se dispune de un sistem de irigare, se pot aplica 1-4 udări de 400 – 800 metri cubi la hectar.

Polenizarea este un alt factor important în vederea obținerii unei producții cât mai mari. Cele mai importante insecte polenizatoare sunt albinele melifere, așadar, la fiecare hectar trebuie amplasate câte 2 familii de albine în apropiere, atunci când încep să apară primele flori în cultură.

Combaterea buruienilor din cultura de floarea-soarelui

Buruienile concurează cu planta de cultură pentru nutrienți, astfel încât ele trebuie eliminate cât mai devreme. Ele sunt în măsură să compromită cu circa 50% producția.

Ce erbicide se folosesc și cum se aplică ele

Alegerea erbicidelor se face în funcție de spectrul de buruieni prezente – monocotiledonate sau dicotiledonate și de tehnologia de erbicidare - preemergentă și/sau postemergentă. Este recomandată folosirea de erbicide omologate pentru cultura de floarea-soarelui.

Printre erbicidele care elimină buruienile din culturile de floarea-soarelui se numără:

Sistemul Clearfield la floarea-soarelui

O strategie excelentă de combatere a buruienilor se bazează pe semănatul de hibrizi de floarea-soarelui Clearfield® și aplicarea erbicidului PULSAR® 40 (1,2 l/ha), care se aplică când plantele de floarea-soarelui au între 4-6 frunze.

Sistemul de producție Clearfield® utilizează o combinație de genetică superioară – hibrizi adaptați la condițiile locale de mediu - cu erbicidul PULSAR® 40, care asigură controlul buruienilor precum Ambrosia spp. - ambrozia, Xanthium spp. - cornutii sau a parazitului Orobanche spp. – Lupoaia pe parcursul întregului sezon.

Sistemul Clearfield® Plus la floarea-soarelui

Sistemul de producție Clearfield® Plus reprezintă o combinație între hibrizi de floarea-soarelui Clearfield® Plus și un erbicid specific Clearfield® Plus ( PULSAR® Plus ). Cu ajutorul acestui sistem sunt combătute majoritatea buruienilor ce apar în culturile de floarea soarelui, el fiind, practic, noua generație a sistemului Clearfield®.

Detaliile de aplicare se găsesc pe instrucțiunile de utilizare de pe eticheta produsului.

Prevenirea și combaterea bolilor și a dăunătorilor

Este absolut imperativ pentru cultivator să-și ia măsuri de protecție împotriva bolilor și dăunătorilor, care au puterea de a micșora considerabil și producția, dar și calitatea ei.

Cei mai frecvenți și periculoși dăunători pentru floarea soarelui sunt rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) și viermii sârmă (Agriotes spp). Rotația culturii și tratamentul la semințe elimină posibilitatea apariției lor.

Cele mai frecvente boli ale plantelor de floarea-soarelui sunt:

  • mana (Plasmopara helianthi)
  • putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)
  • pătarea brună și frângerea tulpinilor (Phomopsis helianthi)
  • pătarea neagră a tulpinilor (Phoma macdonaldi)
  • putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea)
  • putrezirea rădăcinilor şi tulpinilor (Sclerotium bataticola)
  • rugina neagră (Puccinia helianth)
  • pătarea brună-neagră sau alternarioza (Alternaria helianthi)
  • pătarea cenușie sau septorioza frunzelor (Septoria helianthi).

Nivelul de atac al acestor boli poate fi redus prin respectarea rotației culturilor, respectarea epocii optime pentru cultivarea și a densității recomandate în funcție de hibrid, și combaterea buruienilor.

Pentru a le combate se poate aplica fungicidul PICTOR® , produs omologat pentru combaterea putregaiul alb (Sclerotinia) pe tulpini și calatidiu, pătarea frunzelor și frângerea tulpinilor (Phomopsis) pe tulpină, pătarea neagră (Phoma) pe tulpină și alternarioza (Alternaria) pe tulpină și frunze.

Cum și când se aplica fungicidele?

Fungicidul PICTOR® se aplică într-un program preventiv. În funcție de boala țintă, tratamentele se aplică începând cu faza de 6-8 frunze și până la înfloritul deplin (BBCH 16-65). Pentru alternarioză, putregai alb, putregai cenușiu, pătarea brună și frângerea tulpinilor se aplică 0,5 l/ha – în unul sau doua tratamente în vegetație.

Aplicare PICTOR® :

  • Se umple rezervorul mașinii de stropit până la jumătate
  • Se adaugă cantitatea adecvată de produs
  • Se completează cu restul de apă
  • Se va agita bine soluția de stropit în timpul umplerii și aplicării
  • Se pot folosi echipamente terestre pentru aplicarea în câmp a fungicidelor, utilizate în mod obișnuit la culturile sus menționate. Se utilizează duze specifice aplicării fungicidelor.
  • Volumul de soluție utilizat este în funcție de echipamentul folosit. Se recomandă utilizarea volumului de soluție de 200-400 l/ha

Recoltarea și păstrarea recoltei

Momentul cel mai bun pentru recoltare este când umiditatea semințelor este între 10 și 13%. În acel moment 70% dintre calatidii sunt uscate și 30% au culoarea brună. Calendaristic, momentele acestea sunt în țara noastră în ultima decadă a lunii august și mijlocul lunii septembrie, cu diferențe în funcție de zonă, condiții climatice și hibrid cultivat.

După recoltare, semințele de floarea-soarelui trebuie să fie minuțios uscate, până la nivelul de umiditate de 6%. În magaziile în care sunt depozitate semințele depozitate este necesară menținerea temperaturii sub 20 ⁰C.

Condiții de calitate pentru cultura de floarea-soarelui:

Semințele de floarea-soarelui trebuie să fie întregi, coapte, fără să indice mucegăire, putrezire. Prezența insectelor vii printre semințe nu este permisă.

Umiditatea trebuie să fie de 9%.

Este admis un maximum de 2% impurități din care:

  • impurități pulbere
  • impurități ne-oleaginoase: minerale, organice, semințe de buruieni sau de la alte plante de cultura ne-oleaginoase, coji
  • impurități oleaginoase: semințe de oleaginoase, altele decât cele de floarea-soarelui și semințe seci de floarea-soarelui

Cultura de floarea-soarelui: Profit / Profitabilitatea culturii de floarea soarelui

Potrivit Business24 , cultura de floarea soarelui are un profit brut de 43%. Producția medie pentru un hectar de teren este de 2.500 de kilograme, prețul mediu este de 1,2 lei/kg, ceea ce se traduce printr-un venit de 3.000 de lei. Dacă din suma aceasta se scap cheltuielile, care se situează undeva la 1.700 de lei/ha, profitul mediu brut la hectarul de floarea-soarelui este de 1.200 de lei.

În ceea ce privește prețurile, traderii au oferte diferite, dar apropiate. Nicolae Sitaru – vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România a explicat pentru AgroIntel că în Ialomița, anul trecut se practica un preț de 1,5 lei/kg.

Ing. Vasile Iacob, de la TCE 3 Brazi (județul Neamț) declara pentru aceeași publicație că prețul se situează la 1,3 - 1,325 lei/kg. ”La o producție de peste 4 tone/ha reușim să obținem un venit bun care să ne acopere cheltuielile cu înființarea culturii, care se ridică la 3.000 lei/ha”, a declarat acesta.

Culturi similare

Alege hibrizii de floarea-soarelui de la BASF!

Acordis CLP, Averon SU, Coloris CL, Dracaris CLP, InSun 222 CLP, InSun 200 HO CLP.

Veți fi bucuroși că ați cultivat raze de soare!

Află mai multe

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus