Cum protejezi cultura de varză împotriva putregaiului cenușiu

Află ce tratamente poți utiliza pentru a proteja eficient cultura de varză și pentru a obține recolte de calitate

Cunoscut și sub denumirea de Botryotinia fuckeliana (forma sexuată) sau Botrytis cinerea (forma asexuată), putregaiul cenușiu este o ciupercă ce atacă frecvent culturile de varză (și nu numai), mai ales în perioadele în care temperatura și umiditatea sunt favorabile dezvoltării ei. Acest agent patogen, necontrolat la timp, poate produce pagube de până la 80% din cultura de varză.

Pentru a evita astfel de situații trebuie aplicate anumite măsuri de prevenire, pe care le vom detalia pe parcursul acestui material. Vorbim, în articolul de azi, despre:

  • Cum apare putregaiul cenușiu la cultura de varză
  • Cum recunoști simptomele
  • Ce tratamente poți utiliza
  • Ce alte măsuri poți aplica

Cum apare putregaiul cenușiu la cultura de varză

În faza de formare a căpățânilor, culturile de varză au nevoie de un nivel de umiditate de 75-80%. Când acest parametru este depășit (adică umiditatea ajunge la 80-100% mai multe zile la rând), cum se întâmplă în perioadele cu ploi abundente, agentul patogen polifag, Botrytis cinerea, începe să atace cultura.

Pe timpul iernii, această ciupercă supraviețuiește sub formă de microscleroți. În condiții favorabile dezvoltării lor apar micelii, care infectează organele supraterane ale verzei. Fiind saprofit, miceliul atacă, în special, țesuturile frunzelor slăbite, rănite sau senescente, dar și țesuturile frunzelor sănătoase, mature.

Un alt factor ce favorizează apariția putregaiului cenușiu este temperatura. Pentru dezvoltarea optimă a culturii de varză, temperatura medie trebuie să fie cuprinsă între 15 și 20 de grade Celsius. Când nivelul ajunge la 22-24 de grade Celsius, agentul patogen începe să se dezvolte rapid. Acesta este un aspect important mai ales pentru cei care cultivă planta în sere sau solarii.

Cum recunoști simptomele

Penetrând țesutul vegetal sănătos, boala poate apărea pe toate organele aeriene ale plantei. Poți recunoaște atacul infecției după petele gri-maronii sau maro-portocalii, cu aspect apos formate pe nervurile frunzelor și pe frunzele de la baza verzei.

De asemenea, simptomele nu sunt întotdeauna vizibile la recoltă, ele se pot dezvolta și după. Infecția poate apărea în cursul transportului sau depozitării. Depozitarea producției de varză într-un mediu cu temperaturi scăzute (1-5ºC) și umiditate ridicată (95%) poate cauza putrezirea totală a plantei.

Ce tratamente poți utiliza

În ceea ce privește combaterea putregaiului cenușiu, BASF are omologat pe piața din România produsul Signum® , care stopează acțiunea dăunătoare a agentului patogen, combinând două substanțe diferite prin modurile diferite de acțiune: piraclostrobin și boscalid.

Aceste substanțe active inhibă germinația sporilor ciupercii Botrytis cinerea, stopează creșterea tubului germinativ, blochează enzima SDH. Astfel, celulele agentului patogen sunt distruse, boala încetând să se mai dezvolte.

Pentru a obține recolte de calitate și, bineînțeles, vandabile, Signum® se aplică în perioada de vegetație BBCH 41-49, adică din momentul în care căpățâna verzei începe să se formeze și până când va atinge mărimea și fermitatea tipice. T

ratamentul se aplică de maximum trei ori pe sezon, la un interval de 14 zile între ele, iar doza specifică recomandată este de 1,0 kg/ha.

Ambalaje disponibile: 1 kg, 50 g, 15 g.

Ce alte măsuri poți aplica

Pe lângă aplicarea tratamentelor eficiente de prevenire împotriva putregaiului cenușiu la momentul optim, cultura de varză trebuie protejată și prin alte măsuri agrotehnice.

Astfel, în sere sau solarii, spațiile trebuie aerisite corespunzător pentru ca temperatura și nivelul de umiditate să fie optime dezvoltării.

De asemenea, aplicare tratamentelor trebuie efectuată rațional, cu substanțe din diferite grupe chimice, altfel se poate dezvolta rezistența plantei la infecția cu ciuperca Botrytis cinerea, fungicidele dintr-o anumită categorie nemaifiind eficiente. Respectă întotdeauna recomandările producătorilor și indicațiile de pe etichetă.

La fel de important este și modul în care sunt realizate lucrările agricole din sezonul de vegetație. Se va evita ruperea sau rănirea frunzelor de varză, deoarece putregaiul cenușiu atacă, în special, țesuturile frunzelor slăbite.

Să previi este întotdeauna mai simplu și mai ieftin decât să tratezi. Alege să eviți daunele provocate de putregaiul cenușiu.

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus