Interviu: ”Dacă nu foloseam Caramba® Turbo, eram supus dezastrului”

Ce spun fermierii despre efectul de regulator de creștere al fungicidului Caramba® Turbo pentru cultura de rapiță

Majoritatea fermierilor care cultivă rapiță în România cunosc foarte bine beneficiile fungicidului Caramba® Turbo, de la BASF. Aplicat în toamnă, produsul are efect de regulator de creștere asupra culturii de rapiță. Astfel, fermierii care aplică fungicidul Caramba® Turbo se asigură că rapița va putea intra în iarnă în stadiul optim de dezvoltare, fără să crească prea mult dacă zilele de toamnă sunt mai călduroase, de exemplu.

Mai mult, prin efectele sale, Caramba® Turbo asigură și o rezistență crescută la iernare și minimizează posibilitatea de a pierde recolta din cauza gerului sau a altor condiții nefavorabile. Am stat de vorbă cu doi dintre fermierii experimentați din Giurgiu și Teleorman și am aflat ce părere au despre produsul pe care îl folosesc deja de câțiva ani.

„Cultiv rapiță de peste 41 de ani. În ultimii 3-4 ani m-am îndrăgostit de această cultură, din două motive: în primul rând, permite o rotație pe culturile de orz și grâu și în al doilea rând, pentru eficiența economică”, spune Ion Becheru, managerul SC Avosem SRL, din Blejești, Teleorman. Agricultorul cultivă aproape 850 de hectare și folosește Caramba® Turbo de trei ani.

„În condiții de umiditate și temperaturi mari era pericol de pornire a tijei…”

”Anul acesta m-am grăbit cu semănatul. Am semănat între 15-20 august și am avut noroc de o ploaie imediat după. Cultura a răsărit uniform, s-a dezvoltat bine. Dar apoi au fost temperaturi de peste 25°C. Dacă nu aveam Caramba® Turbo, eram supus dezastrului, deoarece rapița ajunsese acum două săptămâni la stadiul de 6-7 frunze. În condiții de umiditate suficientă și căldură de 20-25 de grade, era pericolul de pornire a tijei.

Am aplicat Caramba® Turbo pe toată suprafața de 300 de hectare cultivată cu rapiță. Efectul se vede, cultura a stagnat în dezvoltare, nu mai vorbesc de beneficiile pe care le aduce plantei aplicarea acestui produs. Mă refer la îngroșarea coletului și dezvoltarea puternică a sistemului radicular, atât în profunzime cât și în lateral”, mai spune domnul Becheru.

”Iarna, rapița netratată cu Caramba® Turbo ar putea fi compromisă”

”Ca beneficii, Caramba® Turbo a ajutat în primul rând la stoparea creșterii plantelor , eliminarea pericolului de a porni tija florală, iar asta era capital în trecerea peste iarnă a culturii de rapiță. În a doilea rând, dezvoltarea sistemului radicular la plantele tratate cu Caramba® Turbo. Asta se vede și în mostre. Rapița tratată cu Caramba® Turbo are sistemul radicular puternic, colet gros, față de proba martor, unde avem sistem radicular mai puțin dezvoltat, colet subțire, ceea ce la o iarnă fără zăpadă, cu -15°C sau -20°C înseamnă că respectiva cultură de rapiță netratată cu Caramba® Turbo ar fi supusă pieirii”, avertizează fermierul.

De altfel, managerul fermei din Blejești e pățit. A întors o cultură din cauza degerării în urmă cu 10 ani: ”Am experiența anului 2005-2006, când am avut -20°C. Cultura nu a fost tratată cu Caramba® Turbo. De altfel, nici nu cred că produsul exista pe piață atunci. Semănasem o suprafață de 100 de hectare. Rapița aflată în faza de 6-7, intrată în iarnă, a degerat în totalitate, toată cultura a fost compromisă”, mărturisește Becheru.

Caramba® Turbo combate eficient Phoma

Fiind un fungicid, Caramba® Turbo se aplică în special pentru combaterea Phoma la cultura de rapiță. ”În ultimii 4-5 ani, din cauza faptului că rapița revine forțat în rotație cam o dată la trei ani, cultura se infestează cu această boală. De aceea, aplicăm preventiv Caramba® Turbo pentru combaterea atacului de Phoma. Drept dovadă, lanul pe care îl vedeți în spatele meu, tratat cu fungicidul BASF, nu are niciun semn de atac de Phoma.”

”În final, profitul se va vedea la vară, pentru că plantele, trecând peste iarna care vine, la o asemenea densitate, vor da o producție pe măsură. Sincer să fiu, de 4 ani de când îl aplic, m-a uimit în sensul pozitiv, pentru că își face treaba! Și asupra bolilor, și asupra stopării creșterii prea mari a plantelor. Ca un agronom bătrân, recomand fermierilor tratamentul cu fungicid Caramba® Turbo”, mai spune domnul Becheru.


”Financiar, Caramba® Turbo reprezintă un avantaj pentru mine”


De aceeași părere este și David Fifu, inginer agronom la SC Azochim SRL, Călugăreni. ”Este un fungicid folosit de mine de câțiva ani, de când utilizez și tehnologia Clearfield® la rapiță. Folosesc Caramba® Turbo și pe post de fungicid, și ca regulator de creștere, pentru a ajuta planta să îți dezvolte coletul și rădăcina. Este foarte important ca planta să intre în iarnă la stadiul de 8 frunze. Se poate intra și la maximum 10-12 frunze, dar în agricultură se aplică cel mai mult regula de 8 frunze”, spune agronomul.


”Produsul Caramba® Turbo îl aplic în special pentru combaterea Phoma. Am observat că planta devine mai viguroasă, mai rezistentă după iarnă și nu mai întâmpină probleme cu bolile de primăvară . Din punct de vedere financiar, Caramba® Turbo reprezintă un avantaj, deoarece, aplicată fiind pe plantă, reduce semnificativ bolile, asta însemnând profit pentru mine”, spune David Fifu.

Mergi sus