Descoperă noul fungicid de încredere pentru combaterea rapănului: Delan® Pro

De mai bine de 50 de ani, pomicultorii din Europa folosesc cu încredere fungicidele din familia Delan®. Substanța activă ditianon, cu efect multi-site, asigură combaterea eficientă a rapănului, fără să existe cazuri de dezvoltare a rezistenței.

Cunoscând performanţa remarcabilă oferită de produsul Delan® WG, BASF vă pune la dispoziție un nou fungicid pentru combaterea rapănului la meri și peri: Delan® Pro . Acesta folosește tehnologia proactivă pentru controlul agentului patogen și o nouă substanță activă, fosfonaţi de potasiu, cu rol în stimularea mecanismelor naturale de apărare a plantei.

Tradiția familiei DELAN

  • Tradiție: Ditianon: 50 de ani de combatere eficientă a rapănului
  • Siguranță: Acțiune multi-site, fără cazuri de dezvoltare a rezistenței
  • Încredere: Performanță ridicată a ditianonului, stabilitate, bună rezistenţă la spălare

DELAN® PRO

  • Fungicid de ultimă generație
  • Combină acțiunea ditianonului cu fosfonații de potasiu, care au proprietăți sistemice
  • Combină toate proprietățile fungicidului Delan® WG, dar are o eficacitate superioară
  • Două moduri de acțiune: de contact și sistemic
  • Formulare lichidă, inovatoare, care ajută la o acoperire mai bună a frunzelor și fructelor
  • Eficacitate excelentă în condiții meteo dificile, în special în cazul precipitațiilor abundente

DELAN® PRO: Profilul produsului

Noul fungicid de la BASF are în componența sa două substanțe active, 125 g/l Ditianon + 561 g/l Fosfonaţi de Potasiu, pentru protecția culturii de măr şi păr împotriva rapănului (Venturia spp.). Noua formulare lichidă (suspensie concentrată) permite o acoperire mult mai bună a plantei. Fungicidul se poate aplica preventiv, într-un număr de maxim 6 tratamente pe an, în doza de 2,5 l/ha. Fereastra de aplicare este flexibilă, între stadiile BBCH 53-81, de la înmugurire până la începutul coacerii fructelor. Se recomandă un interval de 5-10 zile între tratamente.

Modul de acțiune

Ditianonul este preluat de stratul ceros al frunzelor și formează o barieră puternică de protecție. Fosfonații de potasiu (561 g/l fosfonați de potasiu = 375 g/l acid fosfonic) sunt rapid preluați de frunze și distribuiți în interiorul plantei, acropetal şi bazipetal. Ditianonul şi Acidul Fosfonic au rol fungicid, prevenind dezvoltarea sporilor incă din stadiile incipiente, înainte de apariţia infecţiei. În plus, acidul Fosfonic activează mecanismele naturale de apărare în întreaga plantă. În testele BASF, fungicidul Delan® Pro demonstrat o eficacitate ridicată în combaterea rapănului, atât pe frunze, cât şi pe fructe, dovadă a efectului sinergic al celor două substanțe active.

Fungicidul pentru rapăn Delan® Pro oferă o performanță remarcabilă chiar și în condiții climatice dificile: precipitații însemnate, umiditate ridicată, temperaturi scăzute. Totodată, are o bună miscibilitate cu alte produse și prezintă risc scăzut de dezvoltare a rezistenței.

Delan® Pro - Tehnologia proactivă BASF pentru combaterea rapănului

Ce înseamnă performanța proactivă a fungicidului Delan® Pro?

Delan® Pro, prin efectele sinergice ale substanțelor active, asigură o combatere superioară a rapănului atât pe frunze, cât și pe fructe.

Delan® Pro conține pe lângă Ditianon și o substanță activă nouă - Fosfonaţi de potasiu.

Principiul său activ, acidul fosfonic, ajută planta să lupte împotriva agenților patogeni, declanșând mecanismul său natural de apărare. Odată ce a recunoscut agentul patogen, planta reacționează mult mai rapid și intră “în stare de alertă”. Genele defensive sunt activate și au loc diferite procese de apărare.

Care este noutatea adusă de fungicidul Delan® Pro?

Proactivitatea noului fungicid pentru rapăn Delan® Pro este dată de noua substanță activă fosfonații de potasiu omologați în Uniunea Europeană încă din 2013.

Nu confundați fosfonații cu fosfații! Primii sunt săruri ale acidului fosfonic, au activitate directă fungicidă asupra agenților patogeni și stimulează mecanismele naturale de apărare a plantei. Ultimii sunt fertilizanți, contribuie doar la nutriția plantei, fără să aibă acțiune fungicidă.

Fosfonații de potasiu au două mecanisme diferite de acțiune: au activitate directă asupra agentului patogen și rol preventiv, prin stimularea mecanismelor naturale de apărare a plantei. Acestea pot fi locale sau sistemice. Plantele construiesc astfel bariere fizice împotriva patogenilor, inițiază reacții biochimice în urma cărora produc substanțe ce limitează dezvoltarea patogenilor și trimit semnale în interior, pentru declanșarea stării de alertă. Reacția de tip sistemic se numește Rezistență Sistemică Dobândită.

Ce este Rezistența Sistemică Dobândită?

Plantele care beneficiază de Rezistență Sistemică Dobândită reacționează mult mai rapid și intră în stare de alertă, odată ce au recunoscut agentul patogen. Acidul fosfonic, care are o mobilitate ridicată, ajută la declanșarea mecanismelor naturale de apărare. Planta creează bariere fizice, trimite semnale de alertă și produce enzime antifungice. Rezultatul: agentul patogen este distrus sau i se blochează dezvoltarea.

Cât de eficient este Delan® Pro în caz de precipitații abundente?

Noua formulare a fungicidului Delan® Pro este una lichidă, inovatoare: suspensie concentrată. Astfel, fungicidul pentru rapăn, Delan® Pro, poate asigura o acoperire mult mai bună a frunzelor și fructelor. Să nu uităm şi de faptul că ditianonul formează o barieră puternică de protecţie la suprafaţa frunzelor.

Pe lângă protecția de încredere, Delan® Pro asigură rezistență la spălare. Noul fungicid BASF oferă o performanță ridicată în condiții meteorologice dificile, în special în caz de precipitații abundente. În cadrul testelor BASF, a fost indusă o ploaie artificială cu diferite volume de apă (20-40 mm), la 2 ore după ce au fost aplicate tratamentele cu fungicide. Eficacitatea a fost măsurată pe frunze. Rezultatele au indicat că în cazul aplicării produsului Delan® Pro s-a întâlnit cea mai scăzută incidență a frunzelor infestate cu rapăn, comparativ cu Delan® WG sau cu alte produse standard. Acest fapt dovedeşte protecţia sporită oferită de Delan® Pro şi în condiţii climatice dificile.

Avantajele noului fungicid Delan® Pro

  • Acționează preventiv și stimulează mecanismele de apărare a plantei
  • Eficacitate ridicată în combaterea rapănului
  • Formulare lichidă modernă pentru o acoperire uniformă a plantei
  • Performanță remarcabilă, chiar și în condiții climatice dificile
  • Foarte bună rezistență la spălare
  • Efect îndelungat, datorită stabilității ditianonului și reglării valorii pH-ului
  • Soluție convenabilă , bun raport calitate-preţ

Mergi sus