Delan® Pro – noul fungicid pentru combaterea rapănului, eficient chiar și în caz de precipitații abundente

Rapănul este cea mai păgubitoare și mai periculoasă boală a merilor și perilor. Fungicidele din gama Delan®, produse de BASF, sunt utilizate de pomicultorii din Europa de peste 50 de ani, pentru combaterea eficientă a rapănului la măr și păr, datorită performanţei ridicate a substanţei active Ditianon. Noul fungicid Delan® Pro are acum o formulare îmbunătăţită cu nu una, ci două substanțe active în componență.

Pe lângă substanța activă Ditianon, noul fungicid Delan® Pro , conține și fosfonați de potasiu, esențiali pentru stimularea mecanismelor naturale de apărare a plantei și dezvoltarea Rezistenței Sistemice Dobândite. Astfel, beneficiați de tehnologia proactivă pentru controlul rapănului.

NUMEROASE PRODUSE PENTRU COMBATEREA RAPĂNULUI

  • Au o singură substanță activă
  • Au doar acțiune de contact
  • Au formulare solidă, mai puțin eficientă în acoperirea plantei
  • Nu asigură eficacitate ridicată în condiții climatice dificile (umiditate, precipitații abundente), fiind necesară reaplicarea tratamentelor

DELAN® PRO

  • Tehnologia proactivă pentru combaterea rapănului
  • Două substanțe active pentru o protecție sporită: Ditianon și Fosfonați de Potasiu
  • Două moduri de acțiune: de contact și sistemic
  • Acțiune multi-site pentru un bun management al rezistenței
  • Formulare lichidă pentru o acoperire mai bună a fructelor și frunzelor
  • Rezistență la spălare și eficacitate ridicată în caz de precipitații

DELAN® PRO: Profilul produsului

Noul fungicid de la BASF are în componența sa două substanțe active, 125 g/l Ditianon + 561 g/l Fosfonaţi de Potasiu, pentru protecția culturii de măr şi păr împotriva rapănului (Venturia spp.). Noua formulare lichidă (suspensie concentrată) permite o acoperire mult mai bună a plantei. Fungicidul se poate aplica preventiv, într-un număr de maxim 6 tratamente pe an, în doza de 2,5 l/ha. Fereastra de aplicare este flexibilă, între stadiile BBCH 53-81, de la înmugurire până la începutul coacerii fructelor. Se recomandă un interval de 5-10 zile între tratamente.

Modul de acțiune

Ditianonul este preluat de stratul ceros al frunzelor și formează o barieră puternică de protecție. Fosfonații de potasiu (561 g/l fosfonați de potasiu = 375 g/l acid fosfonic) sunt rapid preluați de frunze și distribuiți în interiorul plantei, acropetal şi bazipetal. Ditianonul şi Acidul Fosfonic au rol fungicid, prevenind dezvoltarea sporilor încă din stadiile incipiente, înainte de apariţia infecţiei. În plus, acidul Fosfonic activează mecanismele naturale de apărare în întreaga plantă.

În testele BASF, fungicidul Delan® Pro demonstrat o eficacitate ridicată rapănului, dovadă a efectului sinergic al celor două substanţe active.

Fungicidul pentru combaterea rapănului, Delan® Pro, oferă o performanță remarcabilă chiar și în condiții climatice dificile: precipitații însemnate, umiditate ridicată, temperaturi scăzute. Totodată, are o bună miscibilitate cu alte produse și prezintă risc scăzut de dezvoltare a rezistenței.

Ce înseamnă performanța proactivă a fungicidului Delan® Pro?

Delan® Pro, prin sinergia substanțelor active, asigură o combatere superioară a rapănului, atât pe frunze, cât și pe fructe. Delan® Pro conține pe lângă Ditianon și o substanță activă nouă - Fosfonați de potasiu. Activitatea pe care o are ditianonul, bine-cunoscuta substanță de contact, este potențată de efectul sistemic al fosfonaților de potasiu.

Fosfonații de potasiu (al căror principiu activ este acidul fosfonic) ajută planta să lupte împotriva agenților patogeni, declanșând mecanismul său natural de apărare. Odată recunoscut agentul patogen, planta reacționează mult mai rapid și intră “în stare de alertă”. Genele defensive sunt activate și au loc diferite procese de apărare.

Care este noutatea adusă de fungicidul Delan® Pro comparativ cu alte soluţii?

Fosfonații de potasiu, noua substanță activă din fungicidul Delan® Pro, sunt omologați în Uniunea Europeană încă din 2013. Aceștia stau la baza tehnologiei proactive a noului fungicid Delan® Pro.

Atenție! Nu confundați fosfonații de potasiu cu fosfații de potasiu. FOSFONAȚII sunt săruri ale acidului fosfonic, au activitate directă fungicidă asupra agenților patogeni și stimulează mecanismele naturale de apărare a plantei. FOSFAȚII sunt fertilizanți, contribuie doar la nutriția plantei, fără să aibă acțiuni fungicide.

Fosfonații de potasiu au atât acțiune directă asupra agentului patogen, cât și acțiune indirectă, prin stimularea mecanismelor naturale de apărare a plantei. Reacția de tip sistemic se numește Rezistență Sistemică Dobândită.

Ce este Rezistența Sistemică Dobândită?

Plantele care beneficiază de rezistență sistemică dobândită reacționează mult mai rapid la acțiunea agentului patogen. Ajutată de acidul fosfonic, planta creează bariere fizice, trimite semnale de alertă și produce enzime antifungice. Rezultatul: agentul patogen este distrus, sau i se blochează dezvoltarea.

Managementul rezistenţei

Până acum nu s-a semnalat apariția rezistenței la cele două substanțe active, ditianon sau fosfonați de potasiu. Astfel, Delan® Pro este o unealtă excelentă pentru managementul rezistenţei in cadrul tehnologiilor de protecţie.

Delan® Pro este mai eficient în caz de ploi abundente comparativ cu alte soluţii

Noul fungicid Delan® Pro are o formulare lichidă( suspensie concentrată). Aceasta asigură o acoperire mult mai bună a fructelor și frunzelor. Dar, pe lângă protecția de încredere, Delan® Pro oferă și o bună rezistență la spălare.

Formularea produsului BASF îi asigură performanțe de invidiat în condiții climatice dificile, în special în cazul ploilor abundente.

În cadrul testelor BASF, s-a indus o ploaie artificială cu diferite volume de apă (20-40 mm), la 2 ore după ce au fost aplicate tratamentele cu fungicide. Eficacitatea a fost măsurată pe frunze. Rezultatele au indicat că în cazul aplicării produsului Delan® Pro s-a întâlnit cea mai scăzută incidență a frunzelor infestate cu rapăn, comparativ cu alte produse standard. Acest fapt dovedeşte protecţia sporită oferită de Delan® Pro şi în condiţii climatice dificile.

Avantajele noului fungicid Delan® Pro

  • Eficacitate ridicată în combaterea rapănului
  • Acționează preventiv și stimulează mecanismele de apărare a plantei
  • Performanță remarcabilă, chiar și în condiții climatice dificile
  • Foarte bună rezistență la spălare
  • Formulare lichidă modernă pentru o acoperire uniformă a plantei
  • Efect îndelungat, datorită stabilității ditianonului și reglării valorii pH-ului
  • Bun raport calitate-preţ

Mergi sus