Se fac pași importanți în direcția unei agriculturi globale sustenabile
09.08.2018
Editorial: În ce mod ar putea influența activitatea agricolă viitorul Cod Internațional de Conduită pentru gestionarea fertilizanților
Utilizarea responsabilă a îngrășămintelor, optimizând beneficiile și, în același timp, reducând riscurile pentru sol, floră și faună, reprezintă una dintre problemele cele mai importante, din ultimii 2-3 ani, asupra cărora se concentrează atenția specialiștilor de talie mondială în domeniul solului și al apei.
La nivel internațional, în cadrul FAO, în două etape, respectiv în perioada decembrie 2017 – februarie 2018 și iunie – iulie 2018, s-au desfășurat consultări online cu privire la adoptarea unui Cod Internațional de Conduită pentru utilizarea și gestionarea îngrășămintelor (CoCoFe).
Specialiștii au adus în discuție teme precum utilitatea și beneficiile acestui cod, producția, comerțul și calitatea îngrășămintelor, efectele pe piața forței de muncă, ș.a.m.d.
”În fiecare campanie agricolă, ne interesează să lucrăm pământul cât mai eficient, în condițiile în care știm că eficiența vine și din creșterea producției. Aportul îngrășămintelor poate fi deosebit de semnificativ. În cazul rapiței, de exemplu, există situații în care diferențele de cost cu îngrășămintele pot fi destul de mari, mergând și până la 7-800 de lei/hectar.
Dar sunt corespunzătoare și sporurile de producție care, urmate de o valorificare convenabilă, asigură eficiența financiară. La un cost suplimentar al îngrășămintelor cu echivalentul a aproximativ 500 kg/ha, pot fi recolte mai mari și cu 2 tone/ha. Condiția este să se aplice corect și responsabil aceste produse. Adică, să existe un echilibru între propriile ținte, posibilitățile solului și efectele asupra mediului înconjurător”, spun unii fermieri români.
Ținta FAO: O agricultură cu impact cât mai mic asupra mediului
Crearea acestui Cod Internațional de Conduită pentru utilizarea și gestionarea îngrășămintelor este propusă pentru a promova utilizarea responsabilă și judicioasă a îngrășămintelor. În acest sens, interesul tuturor celor implicați este să crească producția globală de alimente și să maximizeze utilizarea eficientă a nutrienților simultan cu asigurarea unei agriculturi sustenabile.
Aceasta înseamnă că impactul utilizării îngrășămintelor și a pesticidelor asupra mediului trebuie redus, inclusiv prin limitarea sau eliminarea poluării, a emisiilor de gaze cu efect se seră și a altor mecanisme. Astfel, se poate asigura atât protecția mediului cât și siguranța alimentară, în condițiile eliminării riscurilor asupra sănătății oamenilor cauzate de agenții poluanți.
Codul de îngrășăminte a fost recent prezentat la cea de-a 6-a Adunare Plenară, în cadrul Parteneriatului Global pentru Sol (SGP). ”Reacțiile au fost extrem de pozitive și s-a convenit că documentul actual este cuprinzător și stabilește în mod clar rolurile și responsabilitățile diferitelor părți interesate și implicate în lanțul valoric al îngrășămintelor.
În timp ce multe țări membre SGP au acceptat să aprobe Codul pentru îngrășăminte în forma sa actuală și să îl prezinte Comisiei pentru agricultură (COAG) în octombrie 2018, unii membri au considerat că documentul ar putea fi îmbunătățit și ar putea beneficia de implicarea și consultarea în continuare a părților interesate, pentru a fi siguri că documentul va fi cu adevărat relevant, agreat de toți și că va avea efectul maxim. Astfel, am organizat o a doua consultare online până la data de 15 iulie 2018”, au explicat reprezentanții FAO.
Va fi noul cod suficient pentru a genera modificări semnificative în bine?
Potrivit directorului Direcției Sol și Apă din cadrul FAO, Eduardo Mansur, scopul CoCoFe este de a ajuta țările membre să elaboreze politici și cadre de reglementare pentru utilizarea durabilă a îngrășămintelor. Accentul se pune în special pe descurajarea utilizării în exces îngrășămintelor, în timp ce un al doilea document, care urmează a fi elaborat mai târziu, va aborda scenarii cu utilizare scazută de îngrășăminte. Acest cod ar trebui să ajute factorii de decizie la nivel de reglementare și de extindere pentru a evidenția rolurile și responsabilitățile multiplelor părți interesate și implicate în diferite aspecte ale gestionării îngrășămintelor, inclusiv guverne, industrie, universități, ONG-uri, comercianți, organizații de fermieri etc.
CoCoFe nu este conceput pentru a furniza recomandări specifice privind aplicarea în câmp a îngrășămintelor, respectiv dozele, destinațiile de administrare sau calendarul, ci mai degrabă oferă recomandări generale despre ceea ce ar trebui luat în considerare atunci când se elaborează strategii de gestionare durabilă a îngrășămintelor.
Rămâne să aflăm în ce măsură va reuși acest Cod Internațional de Conduită pentru utilizarea și gestionarea îngrășămintelor (CoCoFe) să promoveze utilizarea responsabilă și judicioasă a îngrășămintelor, astfel încât să fie satisfăcute atât nevoia tot mai mare de alimente, la nivel mondial, cât și necesitatea desfășurării unei activități agricole durabile, fără afectarea industriei.
Petronela Cotea Mihai
Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 22 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul north_east Matinalului Agrar , din fiecare duminică la north_east Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.