Editorial: Soluțiile în agricultura românească trebuie să fie sistemice, nu neapărat punctuale

Ce sectoare ridică probleme în agricultura noastră și cum ar trebui abordate rezolvările?

Recent, ministrul agriculturii a propus o măsură care să sprijine o parte a sectorului zootehnic. Mai exact, un ajutor de minimis pentru crescătorii de oi, în cuantum de 1 leu pentru fiecare kilogram de lână. Declarațiile ministrului vin după ce oierii s-au plâns de valoarea tot mai scăzută a lânii românești, pe care preferă să o arunce, decât să o vândă pe câțiva bani.

Conform acestuia, România nu poate arunca pe geam 36.000 de tone de lână, tocmai de aceea, oierii au nevoie de sprijin. Inițiativa este bună, dar dincolo de acest ajutor punctual, autoritățile trebuie să aibă în vedere și cauzele mai profunde pentru care s-a ajuns în această situație. Iar acestea nu țin doar de România ci, mai degrabă, de contextul global. Pentru ca noi să ne putem valorifica lâna, vom avea nevoie de refacerea lanțurilor de producție, de țesătorii, de exemplare crescute pentru lână și de competitivitate, dată în primul rând de asociere.

Problemele sistemice au nevoie de soluții sistemice

Aceeași discuție apare și în cazul altor categorii de producători, cum ar sunt cei de roșii. Recent, tot ministrul agriculturii a anunțat că în termen de maxim două săptămâni de la depunerea documentației, cultivatorii de tomate în sere și solarii vor primi subvenția de la stat în valoare de 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați cultivați. Pentru a fi eligibili, agricultorii care solicită ajutoarele trebuie: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de 1.000 mp, să obțină o producție de 2 kg tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative.

Programul mai trebuie să cont și de un alt aspect. Pentru a avea rezultatele estimate în primăvară, programul trebuie accesat de mulți mici producători. Ori micii producători nu își permit să construiască spații protejate prin propria finanțare, după care să primească banii de la stat. Mai mult, statul îi cere micului producător să demonstreze prin acte producția pe care o obține. Micului agricultor îi este dificil să demonstreze cu acte ce producție a făcut, având în vedere că intermediarii care cumpără de la el nu dau, de cele mai multe ori, nicio chitanță. Mult mai indicat ar fi ca statul să se axeze și pe aceste probleme. Astfel, visul autorităților, de a avea cât mai multe roșii românești în piețe și supermarketuri, ar avea șanse mai mari să devină realitate.

Același principiu se poate aplica și în cazul pomiculturii, sector cu un potențial imens. România poate produce în condiții naturale multe tipuri de fructe care, depozitate în condiții bune, pot rezista fără probleme pe parcursul iernii. România poate produce și cartofi, care trec și ei de iarnă, cu aceeași condiție: să fie proveniți din culturi îngrijite cum trebuie și să beneficieze de condiții bune de depozitare.

O altă problemă a țăranului român mai este că el vinde litru de lapte sub un leu și în magazine acest produs ajunge la raft la un preț de 4 lei pe litru. Soluția ar fi încurajarea asocierii astfel încât crescătorii de vaci să aibă o putere mai mare de negociere. Dar în momentul de față legea cooperativei le oferă facilități fiscale fermierilor doar pentru o perioadă de 5 ani.

De aceea, așa cum spun agronomii, este nevoie de soluții sistemice înaintea proiectelor punctuale. Doar așa se poate crea un mediu economic și fiscal mai bun pentru fermieri, iar aceștia se pot prezenta pe piață cu produse care să concureze de la egal la egal cu cele din import.

Diana Enășcuț
Jurnalist cu peste 7 ani de experiență în presa națională. De-a lungul anilor, a semnat pentru publicații de renume, precum Adevărul, Curierul Național, sau revista Capital. În prezent, Diana este specializată pe domeniul agricol și semnează articole pentru agenția News.ro. Din postura de jurnalist, este în permanență în contact atât cu fermierii, cât și cu autoritățile, reușind să surprindă fenomenul din perspectiva ambelor tabere.

Mergi sus