Editorial: Semne bune programul de guvernare are

Editorial: Noul guvern va trebui să echilibreze abil măsurile de relaxare fiscală și beneficiile pentru agricultori. Miza e însăși agricultura noastră

Pentru fermieri vin vești bune. În următorii patru ani, agricultorii nu vor mai avea motive să se îngrijoreze. Cel puțin, așa spune noul guvern, care promite reduceri de taxe și impozite pentru fermieri. Una dintre cele mai importante măsuri anunțate ar fi reducerea TVA la toate materiile prime şi serviciile din agricultură de la 9% în 2016 la 0% începând cu 1 martie 2017.


Statul român va fi darnic și cu crescătorii de porci, sau legumicultorii care înființează culturi de tomate. De la bugetul de stat va fi alocată anual o sumă de 240 de milioane de euro, timp de 8 ani începând cu 2017, pentru producția tomatelor românești, dar şi pentru creșterea porcilor în fermele românești. Începutul de an sună promițător, mai ales că noul guvern intenționează să încurajeze producția românească prin înființarea a cel puțin 10 unități de procesare legume-fructe şi depozite frigorifice şi alte unități de colectare şi procesare lână, piei de ovine şi caprine. Pentru acest proiect va fi alocată suma de 300 de milioane de euro pentru 4 ani.


Una din problemele des aduse în discuție face referire la terenurile lăsate pârloagă de proprietari. Pentru a încuraja exploatarea terenului agricol, începând cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe terenul agricol lucrat va fi eliminat. Noua măsură vine însă la pachet și cu sancțiuni pentru cei care nu folosesc terenul. Concomitent cu eliminarea impozitului pe terenul lucrat, se va dubla impozitul pentru terenul agricol lăsat pârloagă timp de doi ani consecutiv.


Cheia succesului stă în modalitățile de finanțare și găsirea unui echilibru


Promisiunile noului guvern nu se termină aici. Autoritățile promit și creșterea pensiei minime la 640 de lei, de la începutul anului 2018, pentru lucrătorii agricoli. De ce să nu fim corecți, măsura ar fi cât se poate de benefică, în special pentru cei care au lucrat în agricultură și pentru cooperative, înainte de 1989 și care nu au plătit acum contribuții sociale.


Mai mult, noul Guvern încurajează tinerii să facă agricultură, prin modificarea legislației, astfel încât, pentru cel puțin trei tineri, cu vârste mai mici de 40 de ani, în primii 4 ani de la angajare, obligațiile angajatului și ale angajatorului aferente acestor salarii să fie suportate de la bugetul de stat (contribuție și impozit pe venit).


Acestea sunt doar câteva dintre promisiunile noului Guvern pentru următorii patru ani. Dar e necesar să ne punem câteva întrebări: cum va reuși statul să echilibreze eliminarea unui număr semnificativ de taxe și impozite pe de o parte și acordarea unui număr la fel de semnificativ de beneficii? Mai exact, cu ce bani va susține aceste măsuri? De ce nu au aplicat și precedenții aceste tipuri de măsuri, dacă lucrurile par simple, la prima vedere? Deocamdată, noul guvern este la început, rămâne să vedem rezultatele promise. Un lucru este însă de remarcat: fermierii văd cu ochi buni numirea lui Petrea Daea la MADR, pentru că, astfel, li s-a îndeplinit o doleanță: numirea unui fermier, a unei persoane care cunoaște domeniul în amănunt, în fruntea ministerului.

Diana Enășcuț
Jurnalist cu peste 7 ani de experiență în presa națională. De-a lungul anilor, a semnat pentru publicații de renume, precum Adevărul, Curierul Național, sau revista Capital. În prezent, Diana este specializată pe domeniul agricol și semnează articole pentru agenția News.ro. Din postura de jurnalist, este în permanență în contact atât cu fermierii, cât și cu autoritățile, reușind să surprindă fenomenul din perspectiva ambelor tabere.

Mergi sus