Tehnologii adaptate și soluții inovatoare, pentru o agricultură performantă

Editorial: Agricultorii iscusiți își vor vedea beneficiile în câmp și apoi în conturi

Anul 2017 se arată a fi unul aparte, din mai multe puncte de vedere. Luând în considerare specificul său agricol, între reperele importante sub care a început, se remarcă emoțiile și preocupările fermierilor față de buna evoluție a culturilor, atâtea câte au putut fi înființate din cauza condițiilor agrometeorologice dificile din toamnă. Se adaugă presiunile asupra fermierilor legate de pregătirile pentru a semăna în primăvara 2017 suprafețe de teren mai mari, din cauza rămânerilor în urmă și a unor posibile ”întoarceri” ale culturilor ratate, precum rapița. Dar, până la urmă, acestea sunt stări și acțiuni probabile în agricultură - un domeniu care depinde mult de evoluția vremii, doar intensitatea fenomenelor putând varia de la un an la altul.


Anul 2017 pare a fi unul aparte, inclusiv datorită faptului că vom putea afla date concrete și actualizate despre evoluția agriculturii românești - structura fermelor și a fermierilor din România, precum și aspectele legate de practicile de gestionare a solului, irigații și tehnologii agricole. Aceasta, ca urmare a unui studiu al Institutului Național de Statistică, cercetare desfășurată pe parcursul anului 2017 pe domeniile agricol, zootehnic și dezvoltare rurală, perioada de referință fiind anul agricol 2015-2016, respectiv intervalul 02.10.2015 – 30.09.2016.


În privința tehnologiilor agricole și a orientării către specializare în agricultură, până la finalizarea studiului INS, în decembrie 2017, deja pot fi conturate unele tendințe relevate atât prin datele de la APIA, cât și prin cifrele comerciale din ultimii ani.


Crește numărul fermierilor profesioniști, cu suprafețe peste 50 ha


Astfel, din perspectiva subvențiilor agricole, se poate observa, cel puțin pentru zona Moldovei, o accentuată tendință de profesionalizare – număr mai mic de fermieri, dar cu suprafață pe fermă mai mare. ”Practic, din ce în ce mai mult, de agricultură se ocupă cei care cunosc domeniul. La nivelul județului Iași, dacă în anul 2007 existau numai aproximativ 120 de fermieri care lucrau peste 50 ha, astăzi avem 500-600 de fermieri cu suprafețe de peste 50 ha. Aceștia, împreună, exploatează aproximativ 150 de mii de ha dintre cele 250 de mii ha pentru care APIA acordă plăți directe”, declara dr ing Leonard Stafie, director adjunct al APIA Iași.


Cât privește piața produselor pentru protecția plantelor, în România se constată o creștere anuală cu peste 10%. Potrivit specialiștilor, piața pesticidelor depășește 500 milioane euro. Aceasta denotă o preocupare tot mai accentuată pentru sănătatea plantelor, ca urmare a conștientizării faptului că succesul în producție nu poate fi asigurat decât prin apelarea la tehnologii performante, cu soluții inovatoare.


De asemenea, producătorii de produse pentru protecția plantelor încearcă să fie aproape de fermieri, venind în câmp și căutând împreună cu aceștia soluțiile adaptate fiecărei probleme. ”Noi, atunci când ieșim pe piață cu un produs, de fapt răspundem unor probleme semnalate și urmărite împreună cu fermierii. Vedem problema din câmp și venim cu soluții inovatoare. Așa s-a întâmplat, de exemplu, cu produsele pentru rapiță. Sistemul Clearfield pentru rapiță fusese lansat cu 2 ani înainte, împreună cu companiile de semințe. Ei bine, în anul 2016, am lansat produsul Cleravo®, erbicid care a adus ca noutate faptul că este destinat aplicării în primăvară, față de Cleranda®, din sistemul Clearfield pentru rapiță, care se aplică în toamnă. Practic, am venit cu o soluție tehnologică nouă, pentru situația în care, din diverse motive, fermierii nu au apucat să aplice un erbicid în toamnă, deși noi recomandăm în primul rând aplicarea din toamnă a unui erbicid la rapiță. Problema cea mai mare pe care o întâmpinăm, în combaterea buruienilor la această cultură, este eliminarea plantelor din aceeași familie botanică, a cruciferelor. Sistemul Clearfield, practic, reprezintă singura soluție de pe piață, pentru această problemă, iar noi permanent îmbunătățim oferta, înspre beneficiul fermierilor cu care colaborăm”, preciza Mircea Chetrone, director de marketing BASF.


Rămâne să sperăm că, în anul 2017, vor fi condiții climatice favorabile, iar agricultorii vor fi iscusiți și vor reuși să își orienteze resursele și activitățile înspre performanță, alegând și aplicând corect tehnologiile agricole. Beneficiile se vor vedea în câmp, la recoltare și, mai apoi, în conturile fermierilor și în viitoarele lor investiții. De asemenea, mai rămâne să aflăm rezultatele analizei INS și să căpătăm dreptul de a spune că sunt tot mai numeroși lucrătorii din agricultura României care merită să se bucure de renumele de profesioniști.

Petronela Cotea Mihai

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 22 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Mergi sus