BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

”Am aplicat pentru prima dată Cleranda® la rapița Clearfield®, dar suntem 100% satisfăcuți!”

Fermierii din vestul țării au obținut rezultate excelente prin folosirea erbicidului Cleranda® pentru rapița Clearfield®

Unul dintre cele mai des invocate motive pentru care fermierii folosesc cultura de rapiță Clearfield® este gradul mare de infestare cu buruieni. Spre deosebire de rapița convențională, sistemul de producție format din hibrizi de rapiță de tip Clearfield® și erbicidul Cleranda® asigură un management mai bun și o combatere optimă a celor mai dificile buruieni.

Este și cazul fermierilor din zona de vest a țării. Am stat de vorbă cu inginerii agronomi de la ferma Emiliana West Rom, care au pariat încă din primul an pe erbicidul Cleranda®. Răzvan Mitric are în grijă în fiecare an 1.500 de hectare de rapiță în Dudeștii Vechi, județul Timiș. Dintre acestea, pe o suprafață de 1.000 de hectare a înființat cultura de rapiță Clearfield®. Agronomul a apelat în acest an, pentru prima dată, la erbicidul Cleranda®, de la compania BASF.

Ce buruieni vă pun probleme în zona dumneavoastră?

Sunt cruciferele care ne dau bătăi de cap în toamnă. Avem probleme cu rapița sălbatică, muștarul, turița, chenopodium (spanacul sălbatic) și altele asemenea, dar cele mai rele sunt rapița sălbatică și muștarul. Ne confruntăm cu o presiune mare a buruienilor, de aceea am și recurs la sistemul Clearfield® la rapiță. De altfel, ne aflăm în vestul extrem al țării și aici avem foarte multe buruieni.

Ce impresie v-a lăsat erbicidul Cleranda®?

Suntem satisfăcuți 100%, să vă zic sincer. Am aplicat pentru prima dată erbicid Cleranda® la rapiță și a avut impact foarte mare asupra buruienilor țintă. Am aplicat doza maximă recomandată, de 2 litri la hectar, în faza de 4 frunze. Cleranda® a făcut exact ce trebuie să facă un erbicid. A avut un efect foarte bun. În decurs de 8-10 zile de la erbicidarea rapiței cu Cleranda® a fost afectată samulastra de grâu din rapița Clearfield®, dar și muștarul sălbatic, cu care am avut probleme pe o suprafață destul de mare.

Cum se prezintă rapița la ora actuală?

Deja recoltăm rapița. Am început campania de recoltare de 5-6 zile. Suntem cam la 3,5 tone de rapiță la hectar. Cu siguranță, am fi putut obține rezultate și mai bune, dar am avut în jur de 556 de hectare afectate de grindină. Un procent de peste 25-30% dintre parcele au fost afectate rău de grindină. Și chiar și în aceste condiții am obținut peste 3.000 de kilograme de rapiță la hectar. Dacă nu ar fi căzut grindina, am fi recoltat cu siguranță peste 4 tone la hectar, din punctul meu de vedere.

Veți mai folosi erbicidul Cleranda și anul viitor?

Cu siguranță îl vom alege și la anul, pe o suprafață și mai mare. Deja avem planul făcut, pentru că diferența dintre rapița Clearfield și cea convențională este foarte clară. E mult mai curată, fără buruieni, cu probleme mult mai mici la recoltare și mult mai puține impurități. Este exact ceea ce am urmărit să obținem după primul an în care am folosit Cleranda®.

Vă dați seama ce înseamnă să intri din primul an cu erbicid Cleranda® pe o suprafață mare, de 1.000 de hectare de rapiță! Bine, noi aveam experiența Clearfield® de la floarea soarelui. Folosind Pulsar®40 acolo, cunoscându-i efectele, am zis că merită să încercăm și Cleranda® și cu siguranță vom avea succes, pentru că aici vorbim de substanța activă imazamox. Asta ne-a dat încredere, rezultatele bune obținute prin folosirea imazamox-ului.

Aveți vreun sfat pentru fermieri, referitor la sistemul Clearfield® sau erbicidul Cleranda®?

Da, să îl folosească cu încredere, pentru că nu vor da greș. Folosind Clearfield® la rapiță și erbicidul Cleranda® vor obține cu siguranță rezultate bune. Și mă refer aici mai ales la fermierii care se confruntă cu probleme legate de îmburuienare. Noi am fost încântați.

Mergi sus