Știați că erbicidarea necorespunzătoare poate scădea producția de porumb?
14.06.2017
Aflați care sunt beneficiile tehnologiei BASF pentru o recoltă Rekord
Buruienile dificile din cultura de porumb necesită soluții specifice și performante pentru a fi combătute. Unul dintre fermierii mari ai României, Lucian Buzdugan, chiar spune că ”porumbul este planta care reacționează direct proporțional cu calitatea tehnologiei pe care o aplici și răspunde probabil cel mai spectaculos la intervenția tehnologică”. Însă cultura de porumb este și cea mai sensibilă cultură la îmburuienare, iar pagubele pot ajute chiar la 100%.
Buruienile din postemergență pot da bătăi de cap multor agricultori, aceștia fiind de multe ori nevoiți să aplice tratamente multiple, în diferite stadii ale culturii. Unii dintre fermierii de elită preferă erbicidarea postemergentă, pentru a ține buruienile sub control. ” În ceea ce ne privește, tehnologia de erbicidare pe care o preferăm este tratamentul în postemergență. De ce? Pentru că, o dată, prelungim durata de acțiune a erbicidului, iar a doua oară, administrăm la vedere. Adică te uiți, vezi ce buruieni ai, după care iei decizia de a aplica erbicidul potrivit. Pe când, în cazul administrării de erbicid preemergent, înainte de a răsări cultura de bază, se face pe nevăzute, fără să știi ce buruieni vor răsări acolo. Te bazezi doar pe rezerva cunoscută de semințe de buruieni din sol și pe istoric”, e sfatul lui Buzdugan, care a înființat în 2017 cultura de porumb pe aproape 12.000 de hectare.
Porumbul este una dintre cele mai sensibile plante la îmburuienare
Necesitatea erbicidării postemergente a porumbului e dată și de faptul că planta are un ritm mai lent de creștere în primele 5-6 săptămâni de la răsărire. De asemenea, densitatea redusă pe metrul pătrat, comparativ cu alte culturi, nu face altceva decât să lase spațiu de dezvoltare buruienilor. În competiția pentru apă și nutrienții din sol, buruienile câștigă aproape mereu lupta cu plantele de cultură.
Există însă și o problemă cu care agricultorii mai puțin experimentați se pot confrunta după erbicidare: scăderea producției de porumb. Principala cauză care duce la scăderea recoltei de porumb după erbicidare o reprezintă aplicarea erbicidelor necorespunzătoare spectrului de buruieni prezente în cultură sau nerespectarea momentului optim de aplicare. La fel, folosirea de produse cu același mod de acțiune, va duce la o populație de buruieni rezistente la erbicid.
Un studiu efectuat de Universitatea din Michigan a relevat faptul că cele mai bune efecte, dar și cele mai mari producții sunt obținute atunci când a fost aplicat erbicid preemergent la porumb, urmat de erbicidare postemergentă. Cu toate acestea, nerespectarea momentului de aplicare în postemergență, mai exact o erbicidare la o înălțime a buruienilor de 22 cm, a dus la o reducere masivă, cu 620 kg/ha a producției. Deși poate părea o depășire mare a momentului optim, în practică se poate întâmpla des ca factorii meteo, precum ploile, să împiedice intrarea pe câmp, pierzându-se astfel momentul propice.
Pachetul Rekord™ - scăpați de buruieni cu o singură aplicare în postemergență
Pentru aceasta, BASF a elaborat pachetul Rekord™, cea mai favorabilă soluție pentru a combate integral buruienile în postemergență, cu doar o singură aplicare. Pachetul Rekord™ combină 3 substanțe active, cu 3 moduri de acțiune: nicosulfuron, dicamba și bentazon. Acestea sunt conținute de produsele Kelvin® Top (nicosulfuron 40 g/l) și Cambio® (bentazon 320 g/l + dicamba 90 g/l), la care se adaugă adjuvantul Dash® HC, pentru o creștere a eficacității.
Cele trei produse din componența pachetului Rekord™ oferă astfel o combatere eficace și de lungă durată a buruienilor monocotiledonate şi dicotiledonate anuale şi perene (precum Sorghum sau Cirsium) din cultura de porumb. Recomandarea BASF este ca aplicarea pachetului Rekord™ să se facă în stadiul de 2-6 frunze ale porumbului, în funcție de gradul de îmburuienare:
- buruieni monocotiledonate: de la 1-3 frunze, până la înfrățire
- buruieni dicotiledonate: de la 2-4 frunze până la 6 frunze
- pirul târâtor: până la înălțimea de 10-15 cm
- costrei: până la înălțimea de 15-20 cm
Un pachet Rekord™ conține 10 litri de erbicid Cambio®, 5 litri de erbicid Kelvin® Top și 3 litri de adjuvant Dash® HC. Cantitatea este suficientă pentru o suprafață de 5 hectare, produsul beneficiind de o selectivitate excelentă pentru creșterea uniformă a culturii. Dacă infestarea cu buruieni dicotile perene sau cu costrei este foarte puternică, sau dacă ați depășit momentul optim de erbicidare, experții BASF recomandă ca pachetul Rekord™ să se aplice pe o suprafață de 4 hectare.