Examenul valorificării produselor agricole românești

Editorial: Depozitarea producției în caz de prețuri mici poate face diferența între profit și pierdere pentru fermierii români

Cu toate dificultățile sale, până acum, anul agricol 2016-2017 a adus rezultate mulțumitoare, din punctul de vedere al producțiilor obținute de către fermierii din România. Dar, spre a putea vorbi despre eficiență economică, mai rămâne de parcurs încă o etapă deosebit de importantă, respectiv valorificarea recoltelor.

În ultimul timp, tot mai mulți fermieri aleg să își depoziteze producțiile de cereale și să nu se pripească în a le vinde imediat după recoltare. Aceasta, deoarece, în mod tradițional, prețurile negociate pe piață sunt mici în perioada strângerii recoltelor. Dacă nu există un contract ferm între parteneri, este de preferat să fie așteptată perioada de stabilizare a nivelului la care poate fi vândută recolta, în condiții de confort economic - atât pentru producător, cât și pentru cumpărător.

Investiția în soluțiile de depozitare rămâne întotdeauna o idee bună

Dar această opțiune este viabilă doar dacă se poate depozita producția, cu cheltuieli minime, astfel încât însăși stocarea recoltei să nu devină o povară în plus și o sursă de creștere a prețului de cost. Mai simplu, varianta ideală e ca ferma să dețină propriul siloz. ”Unele recolte deja au fost strânse din câmp, altele așteaptă să fie adunate în baze de recepție, depozite sau silozuri, în funcție de soluția identificată de către fiecare fermier pentru valorificarea producției.

De exemplu, la cultura de rapiță noi am fost foarte mulțumiți de valorificarea imediată. A fost cultura care ne-a adus primii bani în fermă. Dacă în 2016 am avut aproximativ 650 ha cu rapiță și producția a fost de 4200 kg/ha, tocmai valorificarea satisfăcătoare a culturii de rapiță a făcut ca în anul 2017 să creștem suprafața la aproximativ 900 ha. A fost un an de producție solicitant. Deși am făcut tehnologie pentru aproximativ 4,5 tone/ha, am obținut o producție de rapiță de aproximativ 3,2 tone/ha.

Dar, valorificând bine, am reușit să obținem profit. Nu se întâmplă același lucru în cazul grâului. Din punct de vedere financiar, grâul nu mai este atât de atractiv. În 2017, prețurile oferite în perioada recoltării sunt chiar mai mici decât cele de anul trecut. Ca urmare, recolta de grâu va rămâne în depozit până vom vedea că mai cresc prețurile, fiindcă 0,56-0,60 RON/kg înseamnă foarte puțin.

Vestea bună este aceea că, datorită faptului că avem spații de depozitare, în această perioadă de vară vindem foarte bine porumbul. De asemenea, floarea soarelui, dacă este depozitată, capătă un preț foarte bun. Pentru eficiență, în opinia mea, aceasta este soluția cea mai bună : depozitarea”, accentua inginerul Gavrilă Tuchiluș, director al SC Agrimat Matca, județul Galați.


Creșterea posibilităților de depozitare eliberează tot mai mulți fermieri de presiunea cotațiilor mici

În județul Galați, în luna august 2016, capacitatea totală de depozitare, în condiții autorizate, era de 587.854 tone, din care în silozuri 248.729 tone, iar în magazii 339.125 tone. Aceste cifre reprezintă un echivalent al șanselor oferite fermierilor de a câștiga mai mulți bani, în urma muncii și a investițiilor de cel puțin un an. Iar multe dintre aceste investiții în silozuri se pot face cu bani europeni, accesând submăsura 4.2 din PNDR.

Exemplele pot continua și în alte domenii, respectiv pomicultură, legumicultură, viticultură, ș.a.m.d. În ecuația valorificării produselor din aceste sectoare, de subliniat ar fi și ideea prelucrării superioare, aducătoare de valoare adăugată. Din acest punct de vedere, în ultimul timp sunt destul de multe încercări.


Asocierea rămâne cea mai bună variantă pentru fermieri: atât pentru depozitare, cât și pentru vânzarea producției

Chiar anul acesta am putut vedea două exemple concrete în județul Iași: o asociere pentru valorificare superioară în cadrul Cluster-ului Agro Ferma și proiectul de procesare a fructelor din zona Cotnari-Iași, creat de organizația de producători Cerasus Grup.

”Avantajele asocierii au fost simțite și anul acesta, de către membrii asociației noastre. Dacă au avut în plus 10 bani/kg de cireșe, a contat și au simțit creșterea veniturilor. Aceasta, deoarece, fiind organizați, inclusiv prețurile la substanțele pentru întreținerea livezilor au fost mai avantajoase, aceasta ducând la reducerea prețului de cost și la creșterea câștigului. În plus, în anul 2017, noi am valorificat în supermarket-uri, cu prețuri mai mari ca niciodată – fiindcă, dispunând de mai multă marfă și având spațiu comun de depozitare în atmosferă controlată, am putut asigura ritmic și pe o perioadă mai lungă marfa în magazine.

Astfel, am putut negocia prețuri mai bune. Urmează ca, tot împreună, să realizăm un nou pas pe calea valorificării, respectiv să prelucrăm cireșele, prunele, perele și merele pe care le obținem. Vom menține și linia valorificării directe, la intern și la export, dar vrem să aducem și valoare adăugată, prin transformarea fructelor în dulceață, gem, marmeladă, produse alimentare specifice zonei”, mărturisea ing. Dănuț Băianu, administrator al CERASUS GRUP Cotnari, județul Iași.

Fără îndoială, subiectul valorificării produselor agro-zootehnice românești este amplu, analiza putându-se realiza în numeroase coordonate și nuanțe. Permanent, însă, va rămâne valabil principiul potrivit căruia succesul îi va reveni aceluia care va avea cea mai mare capacitate de adaptare la evoluția condițiilor de pe piața de profil. Simțul vieții economice reale va aduce viziune și curaj. Astfel, vor fi create bune premise de a promova inclusiv examenul valorificării și de a atrage profitul maxim, într-o agricultură cu un potențial deosebit, așa cum este agricultura din România.

Petronela Cotea Mihai

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 22 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar, din fiecare duminică la Radio România Iași, al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma

Mergi sus