Făinarea la legumele solanacee: cum evităm pierderile prin tratamente de ultimă generație

Află cum poți face o prevenție cât mai eficientă a făinării care afectează tomatele, ardeii sau vinetele

Apreciate foarte mult în țara noastră, legumele solanacee (tomate, ardei, vinete) au beneficiat întotdeauna de o atenție deosebită din punct de vedere științific și tehnic. Bogăția nutritivă a acestor legume le recomandă pentru o mare varietate de preparate culinare, dar legumicultorii întâmpină o serie de provocări aparte în cultivarea lor.

Află mai jos cum poți respinge atacul agenților patogeni care pun în pericol recolta de roșii, de ardei sau de vinete.

  • Despre făinare la legumele solanacee
  • Simptome
  • Pagubele produse de făinare
  • Tratamente

Despre făinare la legumele solanacee (tomate, ardei, vinete)

Făinarea (Leveillula taurica sau Leveillula solanacearum) este una dintre bolile cele mai cunoscute ale legumelor solanacee, iar sursa ei este germinarea sporilor ciupercii la o temperatură cuprinsă între 22 și 30 de grade Celsius. Un factor agravant în apariția bolii este umiditatea din aer, atunci când se situează între 85% și 95%, precum și condensul ce poate fi întâlnit atât în sere, cât și pe câmp. Ciuperca își răspândește conidiile cu ajutorul vântului și al unor insecte precum afidele sau musculița albă.

Fungicidele sunt cea mai eficientă măsură de prevenție, oferind siguranță și eficacitate în combatere.

În funcție de partea afectată a plantei, făinarea se împarte în două tipuri: făinarea endofită este cauzată de dezvoltarea miceliilor ciupercii în interiorul țesuturilor plantei-gazdă, în timp ce făinarea epifită face ca ciuperca parazită să trăiască pe suprafața organelor plantelor.

Simptome

Întâlnită în special în zilele ploioase de vară, făinarea legumelor este favorizată de umiditatea din aer și de căderile de rouă, în combinație cu fertilizările excesive cu azot. De la momentul contaminării frunzelor cu sporii ciupercii, sunt suficiente doar 7 zile pentru apariția primelor simptome. Atacul agentului patogen începe cu frunzele plantei, iar astfel este inhibată dezvoltarea armonioasă a fructelor, care păstrează un aspect deformat și dimensiuni anormal de mici.

Făinarea la tomate (Leveillula taurica)

  • În cazul acestei plante, agentul patogen se manifestă asupra tuturor organelor aeriene, în special a frunzelor.
  • Acestea manifestă primele simptome sub forma unor pete gălbui de decolorare, cu contur neregulat, care pot fi observate pe fața superioară.
  • În condiții obișnuite de dezvoltare pentru bolile la tomate, pe fiecare dintre frunze apare un număr de 30 de pete, ce pot acoperi chiar și o arie de până la 4 cm lungime și 1 cm lățime din toată întinderea limbului.
  • Pe fața superioară a acestuia, chiar în dreptul petelor, se poate observa o eflorescență fină, de culoare cenușie-albicioasă, alături de conidoforii și conidiile ciupercii parazit.
  • Prin intermediul stomatelor, pe miceliu ies grupuri de câte 2-5 conidofori simpli sau puțin ramificați, cilindrici, lungi sau septați, la capătul cărora se separă câte o conidie mare, incoloră, ovoid-cilindrică. În unele cazuri, pe suprafața țesuturilor atacate își fac apariția puncte de mici dimensiuni și de culoare brun-negricioasă.. Acestea sunt periteciile cu apendici inserați bazal. Ele conțin numeroase asce, cu doi ascospori elipsoidali incolori.
  • Condiții favorabile: Germinarea sporilor de Leveillula taurica are loc la temperaturi cuprinse între 20 și 30 de grade Celsius și la o umiditate de 85-95%. Serele, solariile și câmpurile afectate frecvent de ploaie pe timpul verii sunt medii foarte fertile pentru dezvoltarea acestei ciuperci. Alți factori care favorizează apariția acestei boli sunt aglomerările de plante pe suprafața cultivată și creșterile anormal de viguroase față de situația normală.

Făinarea la ardei (Leveillula taurica sin.)

  • Manifestată sub forma unei pâsle albicioase, care ulterior devine făinoasă, făinarea ardeiului afectează organele aeriene, precum frunze, pețioli, tulpini, pedunculi florali și silicve.
  • Atacuri puternice ale acestei ciuperci se înregistrează mai ales în solarii.
  • În stadiul evoluat al bolii, în pâsla miceliană își fac apariția periteciile, numeroase puncte mici de culoare gălbuie, apoi de culoare brună-negricioasă. Frunzele expuse atacului se usucă și cad.
  • Dintre bolile la ardei, făinarea poate fi detectată după conidiile elipsoidale, unicelulare, incolore, cu dimensiunea cuprinsă între 23-42 μm și 13-24 μm. Periteciile au între 66 și 128 μm și conțin între trei și zece asce incolore de 46-73 x 30-48 μm. În fiecare dintre acestea se găsește un număr cuprins între trei și șase ascospori elipsoidali incolori, de 13-26 x 10-16 μm.

Făinarea la vinete (Leveillula taurica)

Vânăta, cunoscută drept pătlăgeaua vânătă și denumită științific Solanum melongena, este una dintre cele mai frecvente specii legumicole ale genului Solanum, fiind cultivată în câmp, în sere sau în solarii.

  • La fel ca tomatele și ardeii, vinetele sunt vulnerabile în fața ciupercii Leveillula, care găsește un mediu foarte prielnic în condiții de temperatură cuprinse între 22 și 30 de grade Celsius și de umiditate relativă de 85-90%.
  • Făinarea se manifestă atât pe partea superioară a frunzei, cât și pe partea inferioară a acesteia, sub forma petelor acoperite de o textură pufoasă de culoare albă. În momentul în care necroza cuprinde toate țesuturile internervuriene, frunzele de la baza plantei se ofilesc și cad, iar sistemul radicular al tulpinii este brunificat și cuprins de crăpături.

Pagubele produse de făinare

Plantele din grupa legumicolă a solano-fructoaselor au o importanță economică deosebit de mare și necesită măsuri speciale de cultură. În lipsa acțiunii de prevenție pe care ar putea să o aibă fungicidele, atacul agentului patogen asupra plantei începe cu frunzele de la bază, pe care apar pete galben-aurii, acoperite apoi de fructificatiile ciupercii.

Fructificatiile ciupercii se extind apoi către partea inferioară a frunzelor, provocându-le necrozarea și uscarea. Atacul progresează spre vârful tulpinii, lăsând în urma lui o plantă complet desfrunzită. Producția de roșii, de ardei sau de vinete la hectar poate fi afectată puternic.

Tratamente

Măsurile de prevenție sunt primul pas pentru a evita efectele devastatoare ale făinării, dar acestea nu sunt suficiente pentru ca producția să parcurgă cu bine drumul de la răsad la standul cu legume. Agenții patogeni pot să cauzeze pierderi însemnate culturilor, iar aplicarea tratamentelor eficiente cu fungicide la timpul potrivit este foarte importantă. Soluțiile furnizate de BASF pentru combaterea bolilor sunt o garanție a obținerii de culturi sănătoase:

  • Dagonis® : fungicid nou lansat în România în 2019, ce combină proprietățile a două substanțe active, pentru a contracara un spectru larg de boli. Produsul conține conține Fluxapiroxad în proporție de 75 g/l și Difenoconazol în proporție de 50 g/l și este recomandat atât în utilizarea curativă, cât și cu rol preventiv.
    • Substanța activă fluxapiroxad acționează ca inhibitor al succinat dehidrogenazei, având puternice proprietăți preventive, precum inhibarea germinării sporilor, elongarea tubului germinativ, creșterea miceliului sau sporularea. Substanța activă difenoconazol este un triazol sistemic care asigură un control preventiv și curativ de lungă durată și care controlează un spectru larg de boli foliare, precum și boli transmise prin sol către semințe.
    • Ca tratament pentru tomate (câmp și sere/solarii), ardei(în sere și solarii) și vinete ( în sere și solarii), Dagonis® trebuie aplicat într-o doză de 0,6 l/ha. Se pot aplica maximum două tratamente pe sezon, la un interval de șapte zile între acestea, pe perioada de vegetație BBCH 14-89, respectiv de la patru frunze până la coacerea deplină a fructelor.
  • Signum® : produs destinat sâmburoaselor și tomatelor, fungicidul acționează prin combinația a două substanțe active cu moduri de acțiune diferite: boscalid, din grupa carboxamidelor, și piraclostrobin, din grupa strobilurinelor. Signum are o mișcare dublă în plantă: transmalinară și acropetală, intervenind asupra sporulării, creșterii tubului germinativ și germinației.
    • Modul diferit de acțiune a substanțelor active și efectul complementar conferă un spectru de combatere foarte vast împotriva patogenilor și o selectivitate ce permite utilizarea la mai multe culturi.
    • Doza este de 1,5 kg/ha, se aplică max. i 3 tratamente, la un interval de șapte zile, pe perioada de vegetație BBCH 41-49
  • Cabrio® Top : cu o proporție de 55% metiram și 5% piraclostrobin, combate simultan mai multe boli: neutralizează bolile la tomate (mana tomatelor, pătarea neagră, putregaiul cenușiu, pătarea cafenie, ofilirea micotică, făinarea, mana de sol, septorioza, bacteriozele). Produsul acționează inhibând respirația mitocondrială a patogenilor, pentru a bloca producerea de energie și a suprima agenții patogeni.
    • Doza recomandată este de 1,5-2 kg/ha, iar tratamentele se repetă la un interval de 10-14 zile și, dacă este cazul, chiar la intervale mai scurte.

Alte boli importante la tomate:

  • Mana (Phytophthora infestans): transmisă prin tuberculii de cartof infectați și prin fructele de tomate care rămân în sol, mana se manifestă inițial prin pete de culoarea verde-cenușiu prezente pe frunze. Țesuturile afectate se usucă, apoi infecția pătrunde până în pulpa fructelor. Dintre bolile la ardei, mana atacă cel mai violent culturile din solarii, din cauza formării condensului.
    • Soluțiile BASF: Acrobat® MZ 69 WG, Polyram® DF, Cabrio® Top
  • Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea): specific fructului, dar cu acțiune și asupra tulpinii și a frunzelor, putregaiul cenușiu se manifestă sub forma unor pete cenușii. Atacul acestui dăunător transformă pulpa fructului într-o masă apoasă, iar transmiterea lui se face prin miceliul resturilor vegetale. Putregaiul cenușiu își formează scleroți de rezistență, iar în timpul vegetației se răspândește prin intermediul conidiilor.
    • Soluțiile BASF: Signum®
  • Ofilirea (Fuzarioza): boală vasculară produsă de ciuperca Fusarium oxysporum, ofilirea începe prin îngălbenirea frunzelor, apoi a plantei. Favorizată de temperaturile cuprinse între 28 și 32 de grade Celsius, dar și de umiditatea ridicată, această boală se dezvoltă pe fondul unui nivel crescut al azotului și al unei doze de potasiu mai mică decât în mod normal.
  • Pătarea brună (Alternaria solani): manifestată prin pete circulare concentrice, boala care atacă încă din faza de răsad este foarte periculoasă și pentru plantele învecinate. Favorizată de umiditatea ridicată, de temperatura moderată și de lipsa aerisirii, ciuperca Alternaria solani acționează în toate fazele de dezvoltare, se instalează mai întâi pe frunzele bazale și poate fi neutralizată din timp cu fungicide.
    • Soluțiile BASF: Dagonis®, Cabrio® Top, Polyram® DF

  • Pătarea albă (Septorioza): ciuperca Septoria lycopersici, propagată în timpul vegetației, prin picnosporiii purtați de vânt și de insectele care aterizează pe frunzele plantelor, atacă țesuturile și duce la apariția unor pete circulare. Acțiunea septoriozei duce la necrozarea plantei, începând cu baza acesteia.
    • Soluțiile BASF: Dagonis®, Signum®, Cabrio® Top
  • Pătarea cafenie (Fulvia fulva, Cladosporium fulvum)
    • Soluțiile BASF: Dagonis®, Cabrio® Top, Polyram® DF

Cu produse inovatoare destinate culturilor de legume și cu măsuri de prevenție aplicate la timp, orice legumicultor poate paria pe recolte bogate și de calitate. Culturile de legume întreținute profesionist nu întârzie să aducă profituri importante.

Produse BASF recomandate

Mergi sus