Făinarea cerealelor. Cum poate fi combătută

Făinarea afectează frecvent cerealele și are ca efect scăderea producției, însă, cu soluțiile de combatere potrivite, recoltele pot fi salvate

Cultura de cereale se numără printre cele mai cultivate în țara noastră, însă, ca orice alt tip de cultură, aceasta poate fi afectată de diverse boli specifice, care pot pune în pericol atât dezvoltarea plantelor, cât și producția din punct de vedere cantitativ și calitativ. Una dintre aceste boli este făinarea, care apare an de an mai ales la culturile de grâu, orz și secară.

Ce este făinarea cerealelor

Făinarea - Erysiphe graminis - se numără printre cel mai des întâlnite boli foliare ale cerealelor păioase. Nivelul de agresivitate și evoluția bolii sunt influențate de condițiile geografice și climatice. Boala poate compromite până la 25% din producția de cereale, când infecția este puternică, iar efectele ei diferă în funcție de anotimpul în care se manifestă. Dacă aceasta apare timpuriu, în toamnă, va determina o reducere a rezistenței la ger a plantelor afectate și pierderi de frunze și va afecta dezvoltarea rădăcinilor și înfrățirea.

Când boala atacă primăvara, este împiedicată desfășurarea normală a procesului de asimilație, astfel că se reduce numărul boabelor în spic.

Agentul etiologic

Făinarea este produsă de un agent patogen din familia Erysiphaceae - Erysiphe graminis f.sp.tritici March. Miceliul ciupercii care atacă se poziționează pe suprafața organelor plantei cu ajutorul unor apresori, care, ulterior, răspândesc boala în celulele epidermice ale plantei.

Patogenul prezintă conidiofori cilindrici și conidii unicelulare, ovale, trunchiate, cu formă de butoiaș, incolore. Dimensiunile conidiilor sunt de 20-30 x 8-16 micrometri.

Cleistoteciile sunt globuloase, cu formă aproape sferică, și prezintă numeroși apendici simpli, flexoși și incolori. În cleistotecii există 9-30 asce de formă cilindrică, fiecare echipată cu câte 4-8 ascospori eliptici, care măsoară 20-30 x 10-13 micrometri.

Răspândirea și transmiterea

Agentul patogen este un parazit, care dezvoltă forme de fructificație negre, pe frunzele mai bătrâne. În interiorul acestora se dezvoltă ascosporii, care infectează cerealele căzute și semănăturile de toamnă timpurii.

Mai frecventă este calea de răspândire prin pustule pe samulastra de cereale, răspândite cu ajutorul vântului către alte terenuri agricole. Răspândirea conidiilor este favorizată de umiditatea mare a aerului, la temperaturi cuprinse între 5 și 28 grade Celsius, de semănăturile timpurii și desimea mare la semănat. Ploaia, pe de altă parte, inhibă creșterea ciupercii.

Ciclul evolutiv

Ciuperca rezistă pe resturile de plante după recoltare, sub formă de peritecii, care se maturizează toamna târziu sau în primăvara următoare. În cazul maturizării timpurii, se eliberează ascosporii care produc infecția primară a culturilor de toamnă, generând filamentele de infecție. În condiții nefavorabile, parazitul iernează sub forma miceliilor de rezistență.

În primăvară, ciuperca își reia activitatea și generează mai multe generații de conidii, care produc infecții secundare. La finalul perioadei de vegetație a cerealelor, ciclul de viață al ciupercii se încheie cu formarea periteciilor.

Care sunt cerealele afectate de făinare

Ciuperca responsabilă de făinare prezintă 11 forme specializate, dintre care unele sunt astfel asociate cu tipul de cereale pe care îl atacă:

  • Erysiphe graminis f.sp.tritici - atacă grâul;
  • Erysiphe graminis f.sp.hordei - atacă orzul;
  • Erysiphe graminis f.sp.avenae - atacă ovăzul;
  • Erysiphe graminis f.sp.secalis - atacă secara.

Făinarea grâului

Făinarea grâului se observă mai întâi pe frunze, apoi se extinde pe tulpini și spice, căci ciuperca se dezvoltă la suprafață și cauzează leziuni pe toate organele vegetative ale plantei. Mai întâi apar pustule albicioase, pline cu spori, cu un aspect albicios caracteristic. Ulterior, ele schimbă culoarea către brun-cenușiu.

La grâu, factorii favorizanți sunt reprezentați de culturile semănate timpuriu, de fertilizarea cu azot în exces și de densitatea mare de semănat, iar pagubele pot crește până la 20% din recoltă.

Făinarea orzului

Diagnosticarea făinării la orz se bazează, în primul rând, pe aspectul plantelor: tulpina, frunzele și spicele sunt infestate cu o țesătură fungică pufoasă, de culoare albicioasă.

Făinarea se observă și pe frunzele culturilor de orz echipat cu gene rezistente, caz în care se formează necroze parțiale, foliare, de culoare întunecată și intensități diferite. Țesutul infectat este delimitat de un inel de țesut mort, astfel încât parazitul să nu poată supraviețui.

În ce condiții apare făinarea cerealelor

Apariția făinării la cereale este favorizată de un anumit context geografic și climatic, de anumite tehnologii sau tratamente folosite necorespunzător, depinzând, uneori, și de rezistența soiului cultivat. Printre acestea se numără:

  • temperaturile mai mari de 10 grade Celsius;
  • nivelul ridicat de umiditate a aerului;
  • densitatea mare a cerealelor;
  • fertilizarea excesivă cu azot;
  • o sensibilitate ridicată a soiurilor cultivate.

Există posibilitatea ca făinarea să apară încă din toamnă, în cazul în care temperatura și nivelul de umiditate sunt ridicate. Pe de altă parte, dacă temperaturile sunt mari, dar vremea este însorită și nu sunt precipitații, evoluția micozei nu mai are loc.

Care sunt simptomele făinării cerealelor

Cel mai adesea, simptomele făinării sunt observate la nivelul feței superioare a frunzelor, dar sunt vizibile, în unele cazuri, și pe partea inferioară a acestora și pe tulpină. Primele semne ale bolii presupun apariția unor pete de culoare galbenă sau verde-deschis, acoperite cu pernițe pâsloase, albe, prăfoase și sub care țesutul plantei-gazdă se necrozează. Pernițele sunt formate din miceliul și conidioforii ciupercii. Este importantă monitorizarea atentă a culturii, pentru identificarea acestor prime semne de boală și pentru o intervenție promptă, mai ales în anii în care condițiile meteo sunt favorabile dezvoltării ciupercii.

Când boala este foarte agresivă, miceliul ciupercii se usucă și cade, ceea ce face ca pe suprafața frunzelor să rămână pete de țesut mort de culoare brun-violacee.

În contexte climatice favorabile, boala se extinde pe frunzele superioare și, uneori, pe spice. În acest caz, pot apărea, pe frunzele afectate și pe tulpini, puncte brun-negricioase. Făinarea încetinește procesul de creștere a plantei, determină uscarea timpurie a frunzelor și afectează desfășurarea proceselor fiziologice. De aceea, pot avea loc:

  • scăderi ale cantității de clorofilă din frunzele plantelor;
  • mărirea transpirației - când atacul bolii este mediu;
  • scăderea intensității transpirației, când boala atacă fie foarte puternic, fie foarte slab.

Recolta este afectată atunci când făinarea atacă intens în stadiul de înfrățire sau de alungire a paiului.

Cum evoluează boala

Agentul patogen rezistă pe resturile de plante bolnave, cum ar fi frunzele sau tulpinile afectate, chiar și după ce grâul este recoltat. În toamnă sau în primăvara din anul următor, peritecii ciupercii rămase pe resturi ajung la maturitate.

Cultura de cereale din toamnă este afectată atunci când peritecii maturi eliberează ascospori care produc infecții primare culturii de cereale. Aceștia germinează și produc, astfel, filamente de infecție.

Ciuperca nu mai acționează asupra plantei-gazdă, dacă nu sunt îndeplinite condițiile care să favorizeze evoluția bolii - temperaturi și nivel de umiditate ridicate. În acest caz, patogenul rămâne în continuare pe plantă, sub formă de miceliu de rezistență, urmând ca, în primăvară, să se dezvolte și să producă infecții secundare.

Pagube produse

Fiind atât de răspândită la cerealele păioase, făinarea produce, anual, pierderi între 3-4% și 20% din recoltă, în special în anii în care condițiile meteo sunt favorabile înmulțirii sau răspândirii ciupercii.

Frunzele atacate mor prematur, ceea ce înseamnă reducerea semnificativă a fotosintezei și deteriorarea până la compromitere a întregii plante. Când presiunea de infecție este mare, sunt afectate și frunzele superioare, și spicele. În atacurile de toamnă, scade rezistența plantei la ger; în atacul timpuriu, este împiedicat procesul de asimilație al plantelor, ceea ce conduce la scăderea numărului de boabe pe spic.

Și mai îngrijorător este faptul că dezvoltarea bolii se poate produce exploziv, în doar 3-5 zile, ceea ce justifică recomandările de monitorizare a atenție a culturii și de aplicare a tratamentelor preventive.

Măsuri de prevenire a bolii

Există câteva măsuri de prevenție pe care le poți aplica, pentru a-ți proteja cultura de cereale de făinare. Printre acestea se numără:

  • încorporarea completă a resturilor după recoltare;
  • distrugerea samulastrei și o bună pregătire a patului germinativ;
  • utilizarea de soiuri de cereale rezistente;
  • folosirea echilibrată a îngrășămintelor și produselor pe bază de azot;
  • administrarea de fungicide cu acțiune preventivă.

Tratamente pentru a combate făinarea cerealelor

În acest moment, metrafenona este substanța activă cea mai căutată de către fermieri, pentru capacitatea de a controla agentul patogen în toate etapele de dezvoltare ale acestuia. Pentru o eficiență sporită, cea mai bună alegere este reprezentată de pachetele Revystar® Flex, respectiv Flexity® Trio.

Revystar® Flex

Prima calitate care îi atrage pe fermieri la pachetul Revystar® Flex are legătură cu rezistența tratamentului la condițiile de mediu. Pachetul conține o combinație de 15 litri Revystar® și 5 litri Flexity®, care permit tratarea unei suprafețe de 20 ha cultură de cereale păioase.

Acțiunea Revystar® se datorează celui mai nou triazol de pe piață, denumit mefentrifluconazol. Acesta este primul izopropanol - azol din grupul inhibitorilor de biosinteză a sterolului care oferă o eficiență unică împotriva unui spectru larg de boli, imposibil de controlat doar cu ajutorul triazolilor deja existenți pe piață. Substanța activă este preluată de frunze și translocată apical rapid, ceea ce conduce la formarea de veritabile rezervoare de fungicid în epiderma frunzelor.

Flexity® este un fungicid bazat pe acțiunea energică a metrofenonei, a cărei eficiență e ideal potențată și completată de mefentrifluconazol. Metrafenona interferează cu procesul de diferențiere celulară din etapele ciclului de viață al agentului patogen și blochează pătrunderea acestuia în cuticulă, împiedicând formarea miceliilor și sporularea.

Având acțiune extinsă asupra celor mai importante boli ale cerealelor: făinarea, rugina galbenă, rugina brună, septorioza, arsura frunzelor de orz, pătarea reticulară a frunzelor de orz și ramularia, pachetul Revystar® Flex își păstrează eficiența și în condiții de temperatură scăzută, vreme capricioasă și instabilă sau variații mari de temperatură, care limitează sever acțiunea altor fungicide.

Flexity® Trio

Flexity® Trio este un pachet fungicid complet recomandat pentru primul tratament la grâu și orz. Pachetul include fungicidele Mizona® și Flexity®, ceea ce înseamnă că beneficiezi de acțiunea a 3 substanțe active pentru combaterea întregului spectru de boli de primăvară: Xemium®, piraclostrobin și metrafenonă. Asocierea dintre cei 10 litri de Mizona® și 5 litri de Flexity® permite tratarea unei suprafețe de 20 ha.

Xemium® este o moleculă inteligentă cu acțiune FAST care aparține grupei chimice SDHI și este caracterizată de o deosebită mobilitate în structurile vegetale ale plantei. Este considerată a fi cea mai eficientă substanță activă atunci când vine vorba despre septorioză, mecanismul de acțiune bazându-se pe inhibarea succinat dehidrogenazei, esențială pentru desfășurarea ciclului Krebs.

Piraclostrobin este cea mai modernă și mai eficientă substanță activă din grupul strobilurinelor, care se deosebește de restul strobilurinelor prin faptul că e eficient inclusiv după producerea infecțiilor. Piraclostrobinul blochează respirația mitocondrială și are efect fiziologic vizibil inclusiv asupra ruginilor.

Făinarea poate ataca planta în orice stadiu de creștere sau de dezvoltare s-ar afla aceasta, motiv pentru care ar fi bine ca semănarea timpurie să fie evitată. Având în vedere că această boală poate compromite un procent mare din recolta de cereale, prevenirea și combaterea ei sunt extrem de importante.

Managementul rezistenței

Rezistența față de tratamentele obișnuite este una dintre cele mai mari preocupări ale fermierilor, care pot fi puși în fața situației de a fi efectuat corect tratamente împotriva celor mai comune boli ale cerealelor, fără efect.

Pentru prevenirea apariției de modificări care să confere agenților patogeni rezistență la substanțele active, sunt necesare alternarea acestora și alegerea de produse cu moduri de acțiune diferite. Sunt cerințe pe care le acoperă, în mod reușit, tehnologia XR pentru cereale de la BASF, care propune două tipuri de combinații: Flexity® Trio și Revycare® sau Revystar® Flex și Priaxor® EC.

  • Revycare® este recomandat pentru al doilea tratament la cereale, acțiunea sa fiind concentrată împotriva bolilor foliare. Triazolul modern îmbunătățește și fiziologia plantelor, pe care le ajută să devină mai viguroase și mai rezistente la factorii de stres.
  • Priaxor® EC este o combinație de fluxapiroxad și piraclostrobin. Fluxapiroxad este o substanță din clasa carboxamidelor și are efect curativ puternic și eficiență de lungă durată, ceea ce face ca plantele să se bucure de o bună vitalitate. Piraclostrobin are efecte preventive dovedite, dar are și alte avantaje: crește absorbția azotului, mărește suprafața foliară și protejează împotriva arsurilor solare.

Bibliografie

Velichi Eugen, Fitopatologie generală și specială, Ed. Universitară, 2012

Roman Gheorghe Valentin și col., Fitotehnie vol. I, ed. Universitară, 2014

Culturi similare

Xemium® - Formula Activă în Spațiu și Timp

Molecula lansată cu succes de BASF în 2017, Fluxapiroxad, devine începând cu anul 2022 Xemium® - molecula inteligentă cu acțiune FAST

Descoperă Xemium®

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus