BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Făinarea cerealelor: ce este și cum poate fi combătută

Făinarea este o boală care afectează frecvent cerealele și are ca efect scăderea producției. Cu soluțiile de combatere potrivite, culturile pot fi salvate.

Cultura de cereale se numără printre cele mai cultivate în țara noastră, însă, ca orice alt tip de cultură, aceasta poate fi afectată de diverse boli specifice, care să pună în pericol atât dezvoltarea plantelor, cât și producția din punct de vedere cantitativ și calitativ. Una dintre aceste boli este făinarea, care apare an de an mai ales la culturile de grâu, orz și secară.

 • Ce este făinarea cerealelor
 • Care sunt cerealele afectate de făinare
 • În ce condiții apare făinarea cerealelor
 • Care sunt simptomele făinării cerealelor
 • Cum evoluează boala
 • Măsuri de prevenire a bolii
 • Tratamente pentru a combate făinarea cerealelor

Ce este făinarea cerealelor

Făinarea - Erysiphe graminis - se numără printre cel mai des întâlnite boli foliare ale cerealelor păioase. Nivelul de agresivitate și evoluția bolii sunt influențate de condițiile geografice și climatice. Boala poate compromite până la 25% din producția de cereale, când infecția este puternică, iar efectele ei diferă în funcție de anotimpul în care se manifestă. Dacă aceasta apare timpuriu, în toamnă, va determina o reducere a rezistenței la ger a plantelor afectate, pierderi de frunze și va afecta dezvoltarea rădăcinilor și înfrățirea.

Când boala atacă primăvara, este împiedicată desfășurarea normală a procesului de asimilație, astfel că se reduce numărul boabelor în spic.

Făinarea este produsă de un agent patogen din familia Erysiphaceae - Erysiphe graminis f.sp.tritici March. Miceliul ciupercii care atacă se poziționează pe suprafața organelor plantei cu ajutorul unor apresori, care, ulterior, răspândesc boala în celulele epidermice ale plantei.

Care sunt cerealele afectate de făinare

Ciuperca responsabilă de făinare prezintă 11 forme specializate, dintre care unele sunt astfel asociate cu tipul de cereale pe care îl atacă:

 • Erysiphe graminis f.sp.tritici - atacă grâul;
 • Erysiphe graminis f.sp.hordei - atacă orzul;
 • Erysiphe graminis f.sp.avenae - atacă ovăzul;
 • Erysiphe graminis f.sp.secalis - atacă secara.

În ce condiții apare făinarea cerealelor

Apariția făinării la cereale este favorizată de un anumit context geografic și climatic, de anumite tehnologii sau tratamente folosite necorespunzător, depinzând, uneori, și de rezistența soiului cultivat. Printre acestea se numără:

 • temperaturile mai mari de 10 grade Celsius;
 • nivelul ridicat de umiditate a aerului;
 • densitatea mare a cerealelor;
 • fertilizarea excesivă cu azot;
 • o sensibilitate ridicată a soiurilor cultivate.
Există posibilitatea ca făinarea să apară încă din toamnă în cazul în care temperatura și nivelul de umiditate sunt ridicate. Pe de altă parte, dacă temperaturile sunt mari, dar vremea este însorită și nu sunt precipitații, evoluția micozei nu mai are loc.

Care sunt simptomele făinării cerealelor

Cel mai adesea, simptomele făinării sunt observate la nivelul feței superioare a frunzelor, dar sunt vizibile, în unele cazuri, și pe partea inferioară a acestora și pe tulpină. Primele semne ale bolii presupun apariția unor pete de culoare galbenă sau verde-deschis, acoperite cu pernițe pâsloase, albe, prăfoase și sub care țesutul plantei-gazdă se necrozează. Pernițele sunt formate din miceliul și conidioforii ciupercii. Când boala este foarte agresivă, miceliul ciupercii se usucă și cade, ceea ce face ca pe suprafața frunzelor să rămână pete de țesut mort de culoare brun-violacee.

În contexte climatice favorabile, boala se extinde pe frunzele superioare și, uneori, pe spice. În acest caz, pot apărea, pe frunzele afectate și pe tulpini, puncte brun-negricioase.

Făinarea încetinește procesul de creștere a plantei, determină uscarea timpurie a frunzelor și afectează desfășurarea proceselor fiziologice. De aceea, pot avea loc:

 • scăderi ale cantității de clorofilă din frunzele plantelor;
 • mărirea transpirației - când atacul bolii este mediu;
 • scăderea intensității transpirației, când boala atacă fie foarte puternic, fie foarte slab.

Recolta este afectată atunci când făinarea atacă intens în stadiul de înfrățire sau de alungire a paiului.

Cum evoluează boala

Agentul patogen rezistă pe resturile de plante bolnave, cum ar fi frunzele sau tulpinile afectate, chiar și după ce grâul este recoltat. În toamnă sau în primăvara din anul următor, peritecii ciupercii rămase pe resturi ajung la maturitate.

Cultura de cereale din toamnă este afectată atunci când peritecii maturi eliberează ascospori care produc infecții primare culturii de cereale. Aceștia germinează și produc, astfel, filamente de infecție.

Ciuperca nu mai acționează asupra plantei-gazdă dacă nu sunt îndeplinite condițiile care să favorizeze evoluția bolii - temperaturi și nivel de umiditate ridicate. În acest caz, patogenul rămâne în continuare pe plantă, sub formă de miceliu de rezistență, urmând ca, în primăvară, să se dezvolte și să producă infecții secundare.

Măsuri de prevenire a bolii

există câteva măsuri de prevenție pe care le poți aplica pentru a-ți proteja cultura de cereale de făinare. Printre acestea se numără:

 • încorporarea completă a resturilor după recoltare;
 • distrugerea samulastrei și o bună pregătire a patului germinativ;
 • utilizarea de soiuri de cereale rezistente;
 • folosirea echilibrată a îngrășămintelor și produselor pe bază de azot;
 • administrarea de fungicide cu acțiune preventivă;

Tratamente pentru a combate făinarea cerealelor

Pentru a combate făinarea cerealelor, poți aplica unul dintre următoarele fungicide:

Flexity® Duo

Flexity Duo® este un pachet fungicid inovator, cu efect sporit în combaterea făinării și a altor boli foliare la grâu - rugina brună, rugina galbenă, pătarea reticulară, arsura frunzelor. Substanțele sale active sunt metrafenona și piraclostrobinul, care acționează sinergic. Pachetul este format din două produse - 5 litri fungicid Flexity® și 10 litri fungicid Retengo® - care reprezintă cantitatea optimă care poate fi aplicată pe o suprafață de 20 de hectare de grâu. Tratamentul Flexity Duo® se aplică în primăvară, la cultura de grâu, fiind recomandată utilizarea lui în fenofazele BBCH 25-61, de la sfârșitul înfrățitului și până la înflorit.

Alte fungicide eficiente în combaterea făinării la cereale sunt:

 • Duett® Ultra - pentru cultura de grâu și orz, dar și pentru cea de sfeclă;
 • Priaxor® EC - pentru culturile de grâu, orz, secară, triticale.

Făinarea poate ataca planta în orice stadiu de creștere sau de dezvoltare s-ar afla aceasta, motiv pentru care ar fi bine ca semănarea timpurie să fie evitată. Având în vedere că această boală poate compromite un procent mare din recolta de cereale, prevenirea și combaterea ei sunt extrem de importante.

Echipa vânzări BASF din zona ta

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Noi creăm Revyluția!

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii
Liga Profitabilității în cultura BASF

Liga Profitabilității în cultura BASF

BASF premiază eficiența în agricultură. Mândrește-te cu rezultatele muncii tale, înscrie-te în Liga Profitabilității în Agricultură și noi îți răsplătim eforturile!

Participă și tu
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina
Profită de ofertele speciale BASF

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF
Mergi sus