Ferește-te de produsele contrafăcute pentru protecția plantelor!

Împreună facem SCUT împotriva falsificării produselor pentur protecția plantelor

Necesarul de inputuri, în special semințe și produse pentru protecția plantelor este cel mai ridicat primăvara. În același timp, această perioadă este și una în care se înmulțesc atât vânzarea de produse contrafăcute, cât și furturile de produse din depozitele și magaziile de pesticide. Este o perioadă în care toți cei implicați în circuitul produselor pentru protecția plantelor trebuie să exercite maximum de precauție.

Pentru aceasta, Autoritatea Națională Fitosanitară, Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IGP, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, Alianța Industriei Semințelor din România și Alianța pentru Agricultură și Cooperare au demarat în comun o amplă campanie de informare și avertizare. Campania se desfășoară prin intermediul Oficiilor Fitosanitare Județene, Inspectoratelor de Poliție Județene, Direcțiilor Agricole Județene și centrelor județene ale Agenţiei de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură.

Campania își propune să informeze mai bine fermierii pentru a putea recunoaște mai ușor produsele contrafăcute. Fermierii pot găsi recomandările afișate la sediile instituțiilor implicate în campanie.

Ce sunt produsele contrafăcute pentru protecția plantelor

Este vorba despre produse care pot fi aduse în țară prin modalități ilegale de comerț paralel. În majoritatea cazurilor, conțin materiale de calitate inferioară. Se poate întâmpla ca unele dintre aceste produse să fie introduse în țară, fără să aibă omologare. Pot, de asemenea, să fie copii aproape identice, în privința modului de ambalare sau etichetare.

Cele mai evidente cazuri sunt copiile de calitate net inferioară, de multe ori fără etichetă, sau etichetate rudimentar. Aceste produse sunt periculoase, deoarece nu sunt omologate, nu sunt testate și nici conforme pentru utilizarea în siguranță la culturile de plante.

Cu ce diferă produsele contrafăcute de cele omologate

Produsele contrafăcute sunt periculoase din mai multe cauze. În primul rând, în majoritatea cazurilor, dozele de substanță activă sunt mai mici decât cele specificate pe etichetă, făcând produsele ineficiente. Se poate întâmpla ca substanța activă să fie chiar diferită de ce scrie pe etichetă. Pot fi utilizați coformulanți care să fie neconformi sau chiar să depășească limitele stabilite de FAO. O altă situație periculoasă apare în cazul în care produsele sunt vândute prin reutilizarea ambalajelor originale, care sunt reumplute, uneori fără o curățare, cu substanțe contrafăcute.

Produsele și semințele contrafăcute pun în pericol sănătatea fermierilor, a consumatorilor, dar și mediul înconjurător. De la producții mai mici – atunci când eficiența produsului achiziționat este mai redusă decât cea a originalului, la pierderea totală a culturilor înființate și până la cazuri grave de intoxicare a consumatorilor, produsele de protecția plantelor și semințele contrafăcute sunt un pericol ce trebuie oprit.

Atenție! Produsele pentru protecția plantelor și semințele contrafăcute nu sunt la fel de ușor de identificat precum hainele, produsele de cosmetică sau încălțămintea, tocmai de aceea trebuie să îți iei măsurile necesare de precauție.

Cum te poți feri de produsele contrafăcute

  • Cumpără doar de la producătorii și furnizorii autorizați
  • Solicită întotdeauna factură și bon fiscal la orice achiziție
  • Verifică termenul de valabilitate al produselor
  • Colectează și predă ambalajele produselor de protecția plantelor doar prin programul SCAPA, derulat de AIPROM
  • Cumpără doar produse ale căror etichete sunt scrise în limba română. Fii atent ca etichetele să fie scrise corect, fără greșeli gramaticale evidente
  • Verifică dacă ambalajele sunt sigilate în mod corespunzător
  • Verifică pe site-ul Ministerului Agriculturii dacă firma de la care vrei să cumperi este operator economic autorizat. Dacă ai nevoie de informații suplimentare, contactează Oficiul Fitosanitar din județul tău.

Ce trebuie să faci dacă bănuiești că ai cumpărat produse contrafăcute

Dacă bănuiești că ai achiziționat produse contrafăcute care au legătură cu compania BASF, te rugăm să ne contactezi.

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus