Fermierii inactivi ar putea să nu mai primească subvenții după 2020

Comisia Europeană vrea să taie finanțarea ”fermierilor de canapea”

La Bruxelles se discută intens despre eficientizarea tot mai mare a alocării fondurilor europene. Membrii Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală vor să le taie finanțarea europeană fermierilor care nu lucrează efectiv terenurile pe care le posedă.

”Concluzia a fost unanimă, astăzi avem fermieri de “canapea”, mai precis, fermieri ce primesc bani europeni, dar nu lucrează efectiv terenul respectiv și că această categorie trebuie să dispară după 2020. Reprezentanții Comisiei Europene și experții au arătat că un rol important va trebui să îl aibă și statele membre. Cu toate acestea, apreciez că o definiție unică la nivel european trebuie avută în vedere în viitoarele dezbateri”, a menționat europarlamentarul român Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.

În noua Politică Agricolă Comună, denumirea ”fermier activ” va fi înlocuită cu ”fermier veritabil”. Doar aceștia vor mai avea dreptul de a primi subvenții în agricultură. Oficialii europeni lucrează acum la o definiție clară a acestui termen, astfel încât fermierilor să li se garanteze că fondurile europene nu mai sunt distribuite și către cei pentru care activitățile agricole reprezintă dar o mică parte din totalul activităților economice.

Definiția cadru a fermierului veritabil va fi elaborată conform propunerii pentru regulamentul parlamentului european și al consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice PAC. Astfel, țările ar trebui să definească, în propriile lor planuri strategice PAC, în funcție de condiții precum evaluări ale veniturilor, fora de muncă ocupată în fermă, obiectul de activitate al societății și intrările în registre, care dintre fermieri nu sunt considerați veritabili.

Totodată, o astfel de definiție nu trebuie să excludă sprijinirea fermierilor care desfășoară mai multe activități, mai exact a fermierilor care desfășoară activități agricole, dar sunt implicați totodată în activități în afara propriilor ferme, deoarece multiplele lor activități consolidează adesea structura socio-economică a zonelor rurale, se mai arată în propunerea respectivă.

Acordurile comerciale încheiate de UE ar putea să nu fie favorabile fermierilor europeni

Comisia Europeană se arată îngrijorată în privința acordurilor comerciale încheiate de UE, deoarece efectele cumulate ale acestora pot afecta sectorul agricol. ”Nu este îndeajuns să spunem că un acord comercial are un efect marginal. Poate fi adevărat atunci când discutăm de un singur acord, dar situația se schimbă atunci când vine vorba de 5-10 acorduri. Dorim să avem o abordare globală a efectelor acordurilor de liber schimb în anumite sectoare, precum agricultura”, a subliniat Didier Reynders, ministrul belgian al Afacerilor Externe, în cadrul reuniunii miniștrilor de comerț din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană va elabora un raport în următoarele săptămâni, în care va evalua efectele acordurilor de liber schimb asupra sectorului agricol. Ultimul raport pe această temă a fost publicat în urmă cu doi ani. Producătorii europeni sunt îngrijorați mai ales în privința cotelor pentru anumite produse agroalimentare, precum carnea de vită.

Mergi sus