Beneficiile noului fungicid Priaxor®EC

Vox Pop: Care sunt principalele probleme ale tratamentelor actuale pentru combaterea pătării brune a grâului

Septorioza grâului este favorizată de o serie de factori care țin de fermieri. Rotația culturilor, modul de prelucrare a solului, cantitatea de resturi vegetale lăsate pe suprafața acestuia, sau numărul de tratamente cu fungicid pentru combaterea septoriozei cerealelor sunt cu toții factori ce pot fi controlați în mod direct de fermieri. Spre deosebire de factorii climatici sau presiunea de boli din zona respectivă, modul în care se aplică tehnologia și măsurile agrotehnice pot face diferența între o recoltă profitabilă și una în care se pot înregistra pierderi de până la 30%.


Am discutat cu mai mulți fermieri pentru a vedea ce eforturi face fiecare în combaterea agenților patogeni Septoria tritici sau Septoria nodorum. Deși tehnologiile aplicate în fermele acestora variază semnificativ, există câteva puncte comune de bază, pe care ar trebuie să le urmeze orice fermier: respectarea rotației culturilor, verificarea periodică, la intervale cât mai dese, a modului în care se prezintă cultura pe câmp, pregătirea asolamentului, asigurarea măsurilor agrotehnice necesare în cazul folosirii sistemelor low tillage sau minimum tillage și, poate cel mai important, aplicarea preventivă a tratamentului cu fungicide la grâu.


Cornel Anton este unul dintre fermierii foarte cunoscuți în zona de esud-est. În Brăila, la SC Gropeneanu Com SRL, fermierul administrează peste 4.600 de hectare. Problemele cu care se confruntă domnul Anton la cultura de grâu sunt multe, însă agronomul le face față cu pricepere și dăruire. De aceea, aproape an de an, obține recolte frumoase, demne de invidiat.


Domnule Anton, ce probleme v-a făcut septorioza?


Am avut probleme cu septorioza. A fost un asolament în care am rotit culturile o dată la doi ani. Rapiță, grâu, rapiță, grâu. Și miceliile rămân. Noi cultiva, pământul pe sistemul minimum tillage, mai la suprafață, iar atunci resturile vegetale poartă bolile care se dezvoltă în câmp. Și, neavând asolamentul bine făcut la momentul respectiv, grâul sau rapița ar fi trebuit să le pun o dată cam la cinci ani. Am avut pierderi undeva la 25%.


Dar asta s-a întâmplat în urmă cu patru ani. Am încercat să controlăm pierderile prin aplicarea de tratament, dar atunci nu am mai avut ce face. Acum ne-am învățat lecția, facem rotația la mai mult timp, avem grijă la resturile vegetale, mai ales că și acum a fost o primăvară și toamnă mai ploioase. Poate că anii trecuți ar fi trebuit să fac măcar un experiment, să încerc, eventual măcar pe câteva hectare, un al treilea tratament pentru a preveni pătarea brună a grâului. Dar anul acesta, la grâu am folosit trei tratamente cu fungicid, spre deosebire de ceilalți ani.


Cum ar arăta un fungicid ideal împotriva septoriozei?


Pentru mine, fungicidul potrivit ar trebui să aibă mai multe substanțe active. Sunt produse cu azoli și o strobilurină în compoziție, de exemplu. Bineînțeles, aș vrea un placeholder: "septorioza_urmari_grave". Nu cred că există așa ceva în momentul ăsta. Dacă ar fi un fungicid care să aibă și o durată de protecție mai lungă, să dea și spor de producție, ar fi excelent. Iar dacă am ieși și mai ieftin aplicându-l, atunci ar fi, cu siguranță, produsul perfect.

Inginerul Gheorghe Ogrezeanu, reprezentantul companiei Nutre Group, are întotdeauna grijă să evite probleme precum septorioza, aplicând toate tratamentele la timpul potrivit. ”Anul acesta nu m-am confruntat cu septorioza, deoarece aplic preventiv tehnologia și încercăm astfel să evităm apariția bolii. Pentru asta, sfatul meu ar fi să urmărești săptămână de săptămână cultura de grâu, pentru a depista de la început chiar și cea mai mică problemă. Dacă nu faci tratamentul cu fungicide la timp, poți avea surprize neplăcute.


Majoritatea produselor fungicide pentru combaterea septoriozei la cereale au afecte bune, dar să știți că nu ne-ar deranja un produs nou, care să combată septorioza cu mai multă eficacitate”, mai spune domnul Ogrezeanu.


În Ialomița, la Agro Cocora, danezul Hans Poulsen aplică metode agrotehnice cu care mulți dintre fermierii români nu sunt foarte obișnuiți, precum aplicarea fracționată a produselor pentru protecția plantelor. În final, scopul este același: optimizarea producției pentru a obține o recoltă cât mai profitabilă.


”Am venit în România după înființarea companiei Agro Cocora. Am venit datorită oportunităților de aici. Aveți un pământ foarte bun, sunt fermier și pot vedea potențialul unei producții bune, a unei dezvoltări chiar mai mari decât ceea ce permit solurile noastre din Danemarca”, spune Poulsen.

”Agricultura se face la o scară mult mai largă în România, comparativ cu țara mea, dar există diferențe foarte mari între fermierii români și cei danezi. La noi, de exemplu, există un serviciu independent de consultanță, plătit și asigurat însă de stat. Un astfel de sistem ar fi util și în România, pentru că, la momentul de față, acest efort este preluat de companiile private”, povestește fermierul danez.


V-ați confruntat cu septorioza și aici?


Legat de septorioză, dacă nu efectuezi corect stropirea cu fungicide pentru grâu , vei avea mereu probleme. Și vor deveni din ce în ce mai mari. E foarte important ca pentru combaterea Septoria tritici să folosești produsele cele mai bune, nu cele mai ieftine. Doar așa, efectul de combatere a septoriozei la cereale va fi cel dorit. La fel de important este să aplici preventiv fungicidul. Dacă apuci să vezi chiar și câteva frunze afectate de septorioză, atunci deja ai probleme.


Cum vedeți fungicidul optim pentru combaterea septoriozei?


Pentru mine, un fungicid ideal împotriva septoriozei ar arăta așa: să aibă efecte de lungă durată, să aducă în prim plan o nouă substanță activă și să poată ține departe Septoria tritici pănă cel puțin la apariția frunzei-steag. Cred că aceste trei aspecte pot constitui un start bun pentru un nou fungicid eficient în a combate pătarea brună a frunzelor în cultura de grâu. Dar accentul cade în special pe protecția de lungă durată.


Nouă ni s-a întâmplat să fim nevoiți să mai stropim o dată, la doar câteva zile după efectuarea tratamentului, din cauză că a plouat. Vă dați seama că un tratament suplimentar implică și cheltuieli suplimentare, pe care nu știu cât de mult le poți recupera. De aceea, mi-aș dori ca un produs mai nou și mai bun în combaterea pătării brune a cerealelor să aibă și acest efect de mai lungă durată.


Rezultatele obținute pot varia in funcție de condițiile meteorologice, temperatura la care sunt aplicate tratamentele de protecție a plantelor si utilajele de aplicare a acestor tratamente.

Mergi sus