Fermierii își primesc banii. APIA a început să plătească subvențiile

Peste 536.000 de cereri unice vor fi plătite în total. Primii fermieri și-au primit banii la 3 noaptea

Veste excelentă pentru fermieri. A început plata subvențiilor. Directorul APIA, Ioan Merca, a confirmat că vineri s-au plătit primele 27.273 de cereri unice. Valoarea primei tranșe de plăți este de peste 13 milioane de euro.


”În primele zile vom începe autorizările pentru schema unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru tinerii fermieri, cea pentru micii fermieri și ajutorul național tranzitoriu ANT 1”, a declarat directorul APIA pentru AgroInteligența .


În total vor fi plătite 546.160 de cereri unice, suma alocată fiind estimată la 300 de milioane de euro. Primii fermieri și-au primit banii în dimineața zilei de vineri. Este vorba de cei care au cerut plăți pentru schemele din sectorul vegetal. Plățile vor fi făcute în lei, la cursul de 4,4175 lei pentru 1€, stabilit de BCE pe 30 septembrie 2015.


Mai exact, fermierii care au înaintat cereri mai simple, fără sprijin cuplat sau zootehnic, sunt cei care se află în prima tranșă de plăți. Agricultorii cu scheme de vegetal plus zootehnie vor începe să primească banii din 9-11 aprilie, dar deocamdată doar pentru partea de vegetal.


Este important de reținut că plățile se fac progresiv, începând cu data de vineri, pe măsură ce dosarele fermierilor vor fi procesate și validate pentru fiecare schemă de plată pentru care s-au făcut solicitări, spun oficialii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.


Schemele autorizate pentru plată sunt:

  • Schema de plată unică pe suprafață (79,73€/ha)
  • Plata redistributivă (5€/ha pentru 1-5 hectare, respectiv 51,07€/ha pentru 5-30 de hectare)
  • Plata pentru fermierii tineri (19,93€/ha)
  • Plata pentru micii fermieri, care lucrează până la 7 hectare (maximum 1250€)
  • Schema de ajutoare naționale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producție (ANT 1 – 19,19€/ha)


Plata pe înverzire, în cuantum de 59,12 € pentru fiecare hectar, nu a fost inclusă în banii plătiți vineri, urmând să se calculeze și plătească săptămâna următoare, scrie AgroInfo. Primii fermieri care au primit banii sunt cei din Prahova. ”Până vineri, la 3 dimineața au fost plătiți 5.816 fermieri, dintre care 144 sunt fermieri mari. Ați observat că nu apare plata pe înverzire. Urmează să o virăm”, spune directorul APIA Prahova, Ion Dilirici, pentru AgroInfo.


Celelalte scheme de plăți directe vor fi autorizate de APIA pe măsură ce va permite dezvoltarea sistemului informatic. Diferența de plată de peste 1,3 miliarde de euro va fi făcută până la finalul lunii iunie. Plățile pentru zonele defavorizate (Măsura 13) vor începe până la finalul lunii aprilie, urmând ca banii pentru agromediu (Măsura 10 și Măsura 11) să fie livrați către fermieri în luna mai.

Mergi sus