Fermierii se confruntă tot mai des cu provocări fără precedent
04.09.2018
EDITORIAL - Modificările climatice au favorizat un cumul de factori care afectează agricultura într-un grad fără precedent
Fermierii români (și nu numai) se confruntă în acest an cu o serie de probleme aproape fără precedent în istoria recentă. Alternanța de temperaturi și precipitații, dar și alți factori externi au schimbat regulile jocului și au creat un teren propice pentru apariția unor dăunători care vor aduce pagube serioase în buzunarele fermierilor.
Noile condiții ridică ștacheta pentru toți jucătorii din piață. Practic, vor putea face față doar cei care vor face agricultură ca la carte, cei care vor respecta tehnologia și condițiile de aplicare a produsele de protecție a plantelor, care vor utiliza produse de calitate și care nu se vor zgârci în a angaja specialiști.
Cei cărora li se vor părea prea scumpe măsurile de protecție sau prea mari salariile plătite unor specialiști adevărați, vor avea de răspuns la întrebările: cât de scumpă a fost economia făcută? Vei rezista și anul viitor după pagubele uriașe din acest an?
Tuta absoluta afectează culturile de tomate
Autoritățile au anunțat recent că dăunătorul Tuta absoluta (minierul frunzelor de tomate) afectează deja culturile de legume în trei județe: Buzău, Galați și Ialomița. Acestea au cerut legumicultorilor să aplice procedurile de combatere pentru a reduce riscul ca fluturele-problemă să se extindă în mai multe județe și pe mai multe culturi (Tuta absoluta atacă nu doar tomatele, ci și cartoful, vinetele sau fasolea).
Potrivit informațiilor existente, acest dăunător a ajuns România în 2012 prin importuri de tomate din America de Sud. Oficialii i-au atenționat pe fermieri că există măsuri de prevenție specifice care trebuie aplicate. Astfel, în momentul apariției dăunătorului, plantele afectate trebuie să fie introduse în saci de plastic, sacii trebuie bine legați, apoi duși în locurile indicate de către specialiștii de la Autorității Fitosanitare. Autoritățile au avertizat că specialiștii ANF (Autoritatea Națională Fitosanitară) trebuie să lucreze împreună cu producătorii pentru prevenirea răspândirii acestei probleme.
Pomii fructieri înfloresc și a doua oară
Condițiile meteo ieșite din comun din acest an au determinat, în acest an, un fenomen mai rar întâlnit. Astfel, unii pomi fructiferi au înflorit și către finalul acestei veri. Acest fenomen are loc în funcție de anumiți factori precum gradul de expunere la lumina solară și nivelul de umiditate.
Specialiștii susțin că a doua înflorire poate apărea după verile secetoase, în plantațiile neirigate, când intervine așa-numitul ”repaos climatic”. Ulterior, spre finalul lunii august sau la începutul lui septembrie, dacă apar multe precipitații și temperaturile scad semnificativ, pomii reîncep să înflorească. Problema, așa cum specialiștii avertizează, este că fenomenul de înflorire în toamnă poate afecta stocul de muguri de rod pentru anul viitor.
În acest caz, pomicultorii trebuie să lase pomii în pace, fără să aplice tăieri sau normări. Însă, dacă constată că înflorirea secundară are loc drept efect al atacului de rapăn la măr sau din cauza omizilor foliatoare, atunci tratamentele adecvate de protecție și prevenire a bolilor și dăunătorilor ar trebui să devină o prioritate.
Greșelile devin tot mai scumpe
În acest context, în care vremea devine tot mai capricioasă, iar dăunătorii noi nu mai sunt excepții, fermierii vor avea spații tot mai mici de manevră. Practic, orice greșeală în administrarea unei ferme poate fi taxată scump. Cei care vor face treaba ca la carte vor avea de câștigat și mai mult, în condițiile în care ceilalți se pot confrunta cu pericolul de a ieși din piață, iar oferta va fi mai mică în condițiile unei cereri tot mai mari.
Orice fermier trebuie să fie foarte atent când alege produsele de protecție a plantelor. Utilizate corect, acestea protejează culturile de boli, dăunători și buruieni atât înainte, cât și după recoltare, fiind concepute pentru a se descompune după ce și-au îndeplinit scopul.