Noua folie biodegradabilă pentru mulcire de la BASF oferă randamente mai bune și o calitate crescută a producției de tomate

Folia ecovio® M2351 optimizează producția agricolă și protejează mediul înconjurător

Cultivatorii de tomate folosesc de multă vreme folii pentru mulcire cu scopul de a preveni creșterea buruienilor și evaporarea apei din sol. Majoritatea foliilor pentru acoperirea solului sunt din polietilenă (PE). După folosire, acțiunea soarelui și recoltare, foliile subțiri, din polietilenă, trebuie îndepărtate. De cele mai multe ori este imposibil ca acestea să mai poată fi îndepărtate întregi. În sol rămân adeseori resturi de folii. Reziduurile de polietilenă se acumulează în sol și pot dăuna atât culturilor cât și mediului, neputând fi biodegradate de microorganisme.

Compania BASF a înțeles nevoile fermierilor și a dezvoltat o nouă folie pentru mulcire. Folia ecovio® M2351 este realizată dintr-un plastic biodegradabil în sol, certificat, ce constă în adipat tereftalat de polibutilenă (PBAT), ecoflex® și polimeri biodegradabili, realizați din materii prime regenerabile.

Fiind biodegradabil, materialul poate fi descompus cu ușurință de microorganismele din sol

Astfel, foliile biodegradabile realizate din polimerul compostabil ecovio® M2351 pot fi lăsate în sol chiar și după recoltarea mecanică, deoarece pot fi metabolizate de microorganisme. Un studiu efectuat de ETH Zurich, Elveția, a arătat că microorganismele din sol (bacterii și ciuperci) se pot hrăni cu foliile confecționate din plasticul PBAT.

Carbonul din acest polimer este preluat de microorganisme pentru generarea de energie și formarea biomasei. Singurele produse rezultate în urma biodegradării sunt apa, dioxidul de carbon și biomasa, spre deosebire de materiale precum polietilena, care lasă în sol reziduuri sub formă de microplastice. Această caracteristică a foliei de mulcire ecovio® M2351 contribuie la dezvoltarea mai bună a sistemului radicular, facilitează creșterea plantelor și totodată ajută la creșterea calității solului.

Un alt avantaj al noului tip de folie pentru mulcire de la BASF e creșterea randamentului culturii de roșii între 15-50%. Totul, cu un consum scăzut de apă și o combatere optimă a buruienilor, comparativ cu o cultură de tomate la care nu se acoperă solul cu folie pentru mulcire.

Fermierii care au folosit folia ecovio® M2351 de la BASF au mai observat și o rezistență crescută a plantelor la atacul patogenilor, o cultură mai omogenă, posibilitatea de a recolta mai devreme și, foarte important, un indice Brix (raportul zahăr-apă) mai mare al tomatelor. Așadar, este posibil ca producția ridicată și eficientă să se îmbine cu agricultura durabilă și grija față de mediu.

Pe lângă randamentele crescute și produsele de o calitate mai bună, fermierii care au testat folia de mulcire de la BASF au putut face și economii consistente de timp și bani, nemaifiind nevoiți să aloce resurse importante (echipamente și lucrători) pentru operațiunile de îndepărtare a foliilor.

Noul material produs de BASF are avantaje și pentru producătorii finali de folii pentru mulcire

Compusul ecovio® M2351 este gata pregătit pentru procesul de extrudare, în urma căruia se obțin folii subțiri, de diverse dimensiuni. Materialul se poate prelucra ușor inclusiv pe liniile convenționale de producție pentru polietilenă. Totodată, rigiditatea excelentă și rezistența crescută la rupere sau sfășiere fac acest material ideal pentru fabricarea foliilor de diferite grosimi, de la 8 µm la 10 sau 12 µm. Amestecul este disponibil deja pregătit pentru procesul de extrudare, conținând și agenții de alunecare și anti-blocare.

Mai multe informații despre folia pentru mulcire ecovio® M2351 sunt disponibile pe www.ecovio.basf.com și www.biopolymers.basf.com
Mergi sus