Gala premiilor BASF ”Povești cu vinuri românești”

Juriul internațional al concursului a desemnat cele mai bune vinuri românești produse de viticultorii mici și mijlocii

Cea de-a doua ediție a concursului BASF ”Povești cu vinuri românești” a ajuns la final. Evenimentul organizat la nivel național de compania BASF, cu sprijinul Asociației Degustătorilor Autorizați din România, a cuprins patru etape regionale, urmate de marea finală de la Sibiu, pe 10 mai. Concursul s-a adresat viticultorilor mici și mijlocii, cu suprafețe de viță de vie de maximum 100 de hectare, în scopul de a promova atât micii producători, cât și de a consolida legăturile dintre ei. Evenimentul ”Povești cu vinuri românești” a beneficiat de expertiza unui juriu format din profesioniști, degustători autorizați, membri ai ADAR, la care s-au adăugat și degustători profesioniști din Germania, reprezentanți ai cramei BASF.

În 2017, conceptul ”Povești cu vinuri românești” s-a bucurat de un interes și mai ridicat din partea micilor viticultori. Etapele regionale din Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania au adus pe masa juriului ADAR nu mai puțin de 350 de vinuri românești, cu 90 de probe mai mult comparativ cu anul precedent. 36 dintre ele, câte 12 pentru fiecare din categoria vinurilor albe, roșii sau rosé, au fost selectate pentru marea finală de la Sibiu. ”A fost un eveniment apreciat și gustat de viticultorii noștri. Comparativ cu anul precedent, calitatea probelor a crescut, la fel și interesul pentru prezentările produselor noastre de protecție a culturii de viță de vie. De altfel, de la un an la altul, acest lucru s-a reflectat în creșterea vânzărilor BASF și a interesului pe care viticultorii îl arată produselor noastre”, explică Robert Băicoianu, directorul de vânzări pentru culturi horticole în cadrul Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor.

Finala de la Sibiu a beneficiat de prezența lui Holger Koch, directorul BASF pentru culturi horticole pe Europa și Orientul Mijlociu. Acesta a prezentat câteva elemente interesante legate de angajamentul companiei BASF față de activitățile de cercetare - dezvoltare, cât și noutăți privind tehnologiile și produsele BASF pentru protecția culturilor de viță de vie.

Juriu format din experți internaționali la finala concursului BASF ”Povești cu vinuri românești”

Finala concursului ”Povești cu vinuri românești” a beneficiat de sprijinul unui juriu deosebit. Degustătorilor membri ai ADAR precum dr. ing. Georgel Costache, dr. ing. Ioan Gavrilescu, dr. ing. Delia Stătescu și prof. univ. Arina Antoce li s-au alăturat și doi specialiști din Germania, reprezentanții cramei BASF din Ludwigshafen, Renate Fleischer și Bernhard Wolff. Crama BASF este un important promoter al vinurilor de calitate, având în stoc peste 1.000.000 de sticle și un rulaj de 7-800.000 de sticle de vin pe an. ”Vinurile au fost absolut reprezentative pentru regiunile țării noastre. Sigur, au fost vinuri de mare calitate, dar fără niciun dubiu, cele trei vinuri medaliate au fost cele mai bune”, a declarat prof. univ. Arina Antoce, titulara catedrei de enologie din cadrul Facultății de Horticultură București și membru în juriul concursului BASF. ”Eu fac parte din juriu la foarte multe concursuri în străinătate. Organizarea ”Povești cu vinuri românești” nu a fost cu nimic diferită față de concursurile internaționale. Fișa de concurs, regulamentele de punctaj, modalitatea de evaluare, toate au respectat cu strictețe regulamentele Organizației Internaționale a Vinului (OIV)”, a completat doamna Antoce.

Aprecierile juriului au fost omogene, cu toții fiind plăcut impresionați de calitatea vinurilor din concurs. ”A fost un concurs foarte serios, foarte strict, organizat conform normelor OIV. Probele au fost aduse, înregistrate în registrul cramei, secretizate, apoi selectate în funcție de soiuri, culoare, categoria de zaharuri. Au fost, într-adevăr, niște vinuri deosebite. ”, spune Delia Stătescu, inginer chimist doctor în oenologie și membru fondator al ADAR, după participarea la finala concursului BASF.

Pe lângă procesul de jurizare, gala de premiere a celor mai buni viticultori mici și mijlocii a captat toată atenția celor prezenți. Atmosfera evenimentului a fost amplificată și de farmecul amfitrionului, celebrul actor Claudiu Bleonț. Juriul a anunțat mai întâi cele nouă vinuri nominalizate la marile premii pentru categoriile albe, roșii și rosé. Momentul emoționant a venit însă la anunțarea câștigătorilor. Un lucru inedit a fost faptul că, la categoriile de vinuri albe și rosé, premiile au fost câștigate în familie.

Tată și fiică – marii câștigători ai finalei concursului BASF, la categoriile de vinuri rosé și albe

Crama Domeniul Vlădoi a obținut primele locuri cu două vinuri create de tată și fiică. Ion Vlădoi a câștigat marele premiu la categoria rosé, cu o Fetească Neagră din 2016. Spre bucuria viticultorului, vinul creat de fiica sa, Anca Maria, un Sauvignon Blanc din 2016, a primit marele premiu la categoria vinuri albe. ”Normal, a fost o surpriză plăcută. Mă așteptam ca măcar una dintre probele finaliste să câștige. Juriul a anunțat mai întâi Sauvingon-ul fiicei mele. Apoi a urmat și vinul meu. Am fost foarte mândru, e copilul meu, a crescut și a învățat de la mine. E greu în acest domeniu, mai ales pentru fete, cu băieții e mai simplu. Eu vinific mai tradițional. Ea deja are stilul ei, e mai tânără, vede altfel vinurile, dar sunt liniștit, sunt sigur că lucrurile au pornit pe un drum bun, crama rămâne pe mâini bune”, spunea Ioan Vlădoi, managerul cramei Domeniul Vlădoi, după concurs.

Crama Licorna (Frey Andy SRL), a primit premiul cel mare la categoria vinuri roșii, cu un Cabernet Sauvignon, din 2014. Este pentru a doua oară când un vin obținut de Gabriel Lăcureanu la crama din Gura Vadului, regiunea Dealu Mare, obține marele premiu în cadrul concursurilor BASF. Anul trecut, câștigător a fost însă un vin rosé, cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon și Syrah.

”Câștigarea concursului de vinuri BASF ne-a adus beneficii economice extraordinare”

Premiul din 2017 vine ca o confirmare a calității vinurilor produse de Lăcureanu la Crama Licorna. ”Am participat cu trei vinuri. Ne-am calificat cu două în marea finală. Față de anul trecut, am văzut mult mai mulți participanți, au crescut foarte mult notorietatea evenimentului și interesul față de inițiativa BASF. Tind să cred că e concursul care a adunat vinurile românești de cea mai înaltă clasă. Este un concurs care aduce un mare plus pentru toți producătorii de vin mici și mijlocii, vine în sprijinul lor și nu vorbim doar de premii, ci de oportunitățile pe care le creează pentru viticultori și de faptul că le dă ocazia să se cunoască, să vadă cele mai bune tehnologii pentru protecția viței de vie. Nouă, de exemplu, câștigarea concursului de anul trecut ne-a adus vânzări excelente ale vinului rosé. Am avut beneficii economie extraordinare. Mulți dintre cei care veneau la cramă știau de concursul BASF, întrebau de vinul câștigător și îl cumpărau”, a declarat Gabriel Lăcureanu, oenologul Cramei Licorna.

Cei trei mari câștigători se vor bucura de premii pe măsură. Pe lângă realizarea unui publireportaj la televiziunea Agro TV, fiecare își poate alege servicii profesionale de promovare a afacerii sau utilaje pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie, în valoare de 6218 euro. Valoarea totală a premiilor oferite de BASF în cadrul concursului ”Povești cu vinuri românești” este de 18.653 de euro. ”Finala din 2017 a avut un nivel extraordinar de ridicat, atât din punct de vedere al calității vinurilor din concurs, cât și al atmosferei generale a evenimentului. Sperăm din suflet că proiectul nostru, ”Povești cu vinuri românești”, va deveni o tradiție în următorii ani și un real sprijin pentru producătorii de vin mici și mijlocii”, spune Robert Băicoianu, directorul de vânzări culturi horticole în cadrul Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor.

Organizatorii pregătesc acum cel de-al doilea catalog național ”Povești cu vinuri românești”, în care pasionații de vin pot descoperi poveștile tuturor celor 36 de vinuri calificate în finală. ”Ca și anul trecut, catalogul va avea și un rol de promovare pentru micii viticultori. Suntem nerăbdători să începem producerea lui. Este și un bun prilej de a relua discuțiile cu viticultorii prezenți în concursul din acest an. Vom merge la ei, vom fi atenți la nevoile lor, dar și la ce ne oferă anul acesta din punct de vedere climatologic, astfel încât să venim în întâmpinarea lor, indiferent ce provocări vor avea de înfruntat”, a adăugat Băicoianu.

Mergi sus