Cum vrea guvernul să salveze micile ferme

Premierul a propus un pachet de măsuri destinat micilor afaceri rurale din agricultură

Aproape 3.000.000 de producători din satele românești sunt în imposibilitatea de a accesa fonduri europene. Pentru micii fermieri care practică de cele mai multe ori agricultura de subzistență, guvernul va lansa ”Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”.


Premierul Cioloș a anunțat noul program și în rețelele de socializare. ”În graficul de mai jos puteți regăsi câteva detalii despre situația în care se găsesc, în prezent, micii fermieri din România. Vom lansa luni un pachet complex de măsuri care aduce soluții pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, a scris primul ministru pe pagina sa de Facebook.

În momentul de față, peste 73% dintre fermieri trăiesc în exploatații de subzistență și lucrează într-o economie informală, fără asigurări de sănătate și fără un acces facil la condiții decente de trai sau educație, se arată în graficul guvernului. Un alt procent îngrijorător este cel al fermierilor care au constituit sau sunt membri în asociații, doar 1%. Fără avantajele unei cooperative , micii fermieri nu au cum să beneficieze de instrumentele financiare, iar dobânzile pentru finanțări sunt prohibitive.


Guvernul intenționează să schimbe aceste condiții și să crească atât veniturile micilor agricultori, cât și calitatea vieții acestora. Măsurile ar urma să le permită țăranilor și fermierilor mici să obțină câștiguri cel puțin la valoarea medie a altor ramuri economice, să se poată angaja, chiar și part-time și să obțină venituri care să ofere acces la sistemul de asigurări medicale. Totodată, asocierea micilor agricultori în cooperative le-ar putea permite acces mai ușor la finanțare, să achiziționeze inputuri sau materii prime la prețuri mai mici, dar să și acceseze mai multe piețe de desfacere pentru producția realizată.


Programul propus de premier va fi lansat săptămâna viitoare la Alba Iulia, unde șeful executivului va vedea exemple de bună practică în ceea ce privește dezvoltarea rurală, sau proiecte realizate cu finanțare europeană.

Mergi sus