A început plata subvențiilor. Primii fermieri care vor primi banii în conturi.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a început plățile. Primii fermieri care au primit banii sunt crescătorii de animale. Luni, APIA a autorizat la plată 1.225.111 lei, pentru 27 de solicitanți care au accesat schema de ajutor de stat. Este vorba de sprijinul plătit către asociațiile de crescători de animale pentru serviciile prestate către fermieri și decontate de la bugetul de stat.

Totodată, APIA a anunțat că a demarat autorizarea la plată și pentru sectorul vegetal a fermierilor cu solicitări pentru sprijinul cuplat vegetal – leguminoase, fructe, sere și solarii. În perioada 24-27 septembrie, APIA a autorizat la plată 14.879 de dosare, însumând peste 5,3 milioane de euro. Cele mai mari sume sunt plătite pentru sprijinul cuplat în sector vegetal – legume cultivate în sere solarii, peste 2,67 milioane de euro.

În ceea ce privește cererile unice, Ministrul Agriculturii a promis că fermierii vor începe să își primească avansul aferent subvențiilor încă din primele minute ale zilei de 16 octombrie. Plățile pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2017 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329 din 30 septembrie 2017.

Noi condiții pentru acordarea subvenției la motorină

Ministerul Agriculturii a modificat criteriile de obținere a ajutorului de stat pentru motorina folosită n agricultură. Conform actului normativ, fermierii care vor să obțină subvenția pe motorină trebuie să exploateze un teren agricol de minim 1 hectar, iar suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 hectare. În cazul livezilor, plantațiilor de viță de vie, serelor, solariilor, pepinierelor sau arbuștilor fructiferi, suprafața minimă trebuie să fie de 0,1 hectare. În ceea ce privește legumele cultivate în sere și solarii, pentru care se acordă schema de sprijin cuplat, exploatația minimă trebuie să fie de 0,3 hectare, iar parcela minimă să aibă 0,03 hectare.

Pentru a beneficia de subvenția la motorină, în funcție de domeniul de activitate, fermierii trebuie să aibă un ID de fermier în Registrul Unic de Identificare, să fie înscriși în evidențele APIA cu suprafețele exploatate, inclusiv pentru spațiile protejate sau cu efectivele de animale crescute, să fie înscriți în Registrul Național al Exploatațiilor al ANSVSA sau să utilizeze instalații de irigat cu motoare termice.

O altă modificare prevede ca, pe lângă cererile de plată și documentele obligatorii, fermierii să depună și copii ale facturilor de apă din care să reiasă volumul de apă consumat de beneficiar sau o copie a procesului verbal de confirmare a volumului de apă livrat pentru irigații, întocmit de către orice furnizor de apă pentru irigații. Noile prevederi vor intra în vigoare odată cu publicarea Ordinului de Ministru în Monitorul Oficial.

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus