Cum s-a văzut concursul ”Povești cu vinuri românești” din perspectiva membrilor juriului

Interviu: Domnul Florin Aldea, membru al ADAR, a fost nelipsit de la edițiile concursului BASF dedicat vinurilor. Ce părere are despre concurs și despre producătorii care au luat parte la competiție

Nu putem avea un concurs de vinuri fără un juriu de specialitate, ale cărui competențe sunt recunoscute la nivel național și internațional. De fiecare dată, Asociația Degustătorilor Autorizați din România a sprijinit inițiativa BASF, aducând în comisiile de jurizare ale concursului „Povești cu vinuri românești” specialiști de renume și talie internațională. Domnul Florin Aldea este membru ADAR și, totodată, o prezență nelipsită de la masa juriului în concursul nostru, participând la toate cele 4 ediții organizate până acum. Dacă anterior ați văzut impresiile concurenților, de data aceasta trecem în tabăra juriului și aflăm cum s-au văzut etapele regionale prin ochii celor care au evaluat cu obiectivitate și profesionalism sute de probe.

Domnul Aldea este angajat al Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole din România. Își desfășoară activitatea în regiunea vitivinicolă Podișul Transilvaniei. Este membru al Asociației Degustătorilor Autorizați din România și ne-a acordat cu plăcere un scurt interviu.

Concursul BASF ”Povești cu vinuri românești” promovează producătorii mici și mijlocii. Cum vi se pare această inițiativă?

Această acțiune o consider inedită, prin faptul că firma BASF este singura care merge până la micul producător, în ideea de a-i face cunoscuți pe acești mici viticultori, de a le promova produsele finale, vinurile. Mai mult decât atât, micii producători au ocazia, participând la aceste concursuri de vinuri, să iasă din acel anonimat, din acel clopot de sticlă. Vinurile înscrise în concurs reflectă diversitatea existentă pe piața vinului, indiferent dacă acestea au fost produse după anumite metode tradiționale, sau utilizând metode moderne. Într-un cuvânt, au fost vinuri care au surprins plăcut membrii juriului.

Cum apreciați importanța calității strugurilor, pentru un vin de calitate?

Un proverb spune că un vin se face în vie. Sigur, calitatea strugurilor este esențială în obținerea unui vin de calitate.

Unde se află România pe harta vinului, la nivel mondial?

În urma programelor de restructurare - reconversie, România este o țară recunoscută la nivel mondial în ceea ce privește producția de vinuri. Într-un clasament făcut la nivel mondial în anul 2017, România se află pe locul 13 în lume în ceea ce privește producția de vin.

Dacă ar fi să alegeți un singur cuvânt prin care să fie promovate vinurile românești, care ar fi acela?

Atâta timp cât în spatele unui pahar cu vin există întotdeauna o poveste neterminată, consider că este momentul să realizăm că avem nevoie de unitate. O unitate între toți factorii implicați în producerea vinului, pornind de la producător, consumator, și până la autorități, de al căror sprijin este nevoie.

Cuvântul pe care l-aș alege este ”unitate”. Ar fi mult mai multe astfel de cuvinte: competiție, promovare, curajul de a merge mai departe. Asta presupune un vin de calitate.

Culturi similare

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus