Veste bună pentru fermieri. Legea supermarketurilor a fost aprobată de Comisia de Agricultură
20.04.2016
Legea care prevede prezența a 51% produse românești proaspete în supermarketuri va fi supusă acum votului deputaților
Legea supermarketurilor a trecut de Comisia de Agricultură din cadrul Camerei Deputaților. Modificările legii 321/2009 au fost aprobate unanim de membrii comisiei. Aceștia au eliminat propunerea ca marile magazine să fie închise în zilele de sâmbătă și duminică.
”După dezbateri de aproape doi ani, am reușit să dăm votul final pe noua lege 231/2009. A fost o uncp de durată. Noi suntem mulțumiți de cum a ieșit. Repet, nu închidem magazinele în week-end, propunerea aceea nu s-a mai votat,” spune președintele Comisiei de Agricultură, citat de Mediafax.
Conform noii legi, supermarketurile vor fi însă obligate să elimine taxele de raft și să vândă cel puțin 51% produse românești proaspete din categoriile: carne, legume, fructe, ouă, lactate, miere și produse de panificație. Magazinele care au cifre de afaceri mai mici de două milioane de euro vor fi exceptate de la această regulă.
Care sunt modificările legii 321/2009:
- Minim 51% produse proaspete românești în hipermarketuri
- Eliminarea taxelor de raft
- Țara de proveniență a cărnii va fi trecută pe etichetă
- Hipermarketurile rămân deschise în week-end
Președintele Comisiei de Agricultură a tras și un semnal de alarmă. ”La ora actuală intră zilnic în România 25 de camioane cu pâine congelat, sau produse congelate de patiserie. 25 de camioane pline ochi cu produse congelate. Oare chiar nu putem face aceste produse în țară?”, întreabă Nini Săpunaru, care a adăugat că măsura prin care trebuie asigurată prezența produselor românești în hipermarketuri va putea crea un avantaj producătorilor locali.
Guvernul va aproba și metodologia de desfășurare a acțiunilor pentru lanțul scurt de aprovizionare a marilor magazine. ”Susținem această lege. E foarte important să încurajăm prezența produselor românești în magazine. Acest act legislativ nu trebuie să creeze tensiuni, ci să reglementeze lucrurile în sistem, fără să afecteze consumatorul și producătorul”, a declarat și ministrul agriculturii.