Legume sănătoase, produse la Tecuci
21.07.2021
Vezi ce tehnologii de protecție folosesc legumicultorii profesioniști pentru a asigura producții sigure și de calitate
Legumicultorii din zona Tecuci irigă neîntrerupt pentru a putea menține culturile de tomate, vinete, ardei sau pepeni într-o stare de vegetație impecabilă. Este un efort enorm, cu siguranță, atât din punct de vedere al muncii depuse, cât și al costurilor. Dar e un efort ce are ca scop maximizarea profitului prin obținerea unei producții excelente, vandabile la un preț peste medie, datorită calității ridicate a legumelor.
Pentru fiecare cultură înființată, verigile tehnologice aplicate pornesc de la un plan simplu și eficient: cât trebuie investit și ce profit se poate obține cu investiția respectivă. Este un calcul economic, o balanță de profit și pierderi, pe care Adrian Oanca, un economist de 32 de ani îl aplică pentru culturile de legume înființate pe aproximativ 4 hectare. Acest calcul mai are însă un scop – cel de a produce pentru ca apoi profitul să fie reinvestit în tehnologie și utilaje moderne, care să sporească la rândul lor profitul viitor.
Acesta este și motivul pentru care ferma situată în apropierea Siretului a fost vizitată de legumicultori, distribuitori și fitofarmaciști care au dorit să afle tehnologiile aplicate, hibrizii utilizați, precum și planurile de combatere și fertilizate concepute de Adrian Oanca.
De ce legume sănătoase?
Răspunsul este simplu: fiindcă se utilizează doar produse originale, omologate pentru culturile respective, se respectă la virgulă dozele de aplicare recomandate de producător, intervalul dintre tratamente, timpul de pauză până la recoltare și, bineînțeles, se alternează substanțele active pentru a se evita apariția oricărei forme de rezistență a patogenilor, buruienilor sau dăunătorilor.
Cei prezenți au apreciat acțiunea produselor Dagonis® , Signum® , Scala® și Alverde® care, deși au fost aplicate într-un an cu condiții extrem de dificile, au asigurat o protecție perfectă împotriva agenților de dăunare precum molia tomatelor (Tuta absoluta) și a bolilor specifice perioadelor reci și umede din perioada de primăvară-vară.
De asemenea, costurile folosirii foliei de mulcire pot fi ridicate, mai ales când aceasta trebuie eliminată la finalul perioadei de vegetație, când se pot ridica la aproape 1500 lei/ha, motiv pentru care folia biodegradabilă de la BASF poate fi o variantă de succes pe viitor, în condițiile în care forța de muncă devine un factor tot mai limitativ pentru dezvoltarea afacerii.
Robert Ionut Băicoianu și Anamaria Petrescu, BASF