Meteorologii avertizează: vor urma două luni de secetă și caniculă

Vezi cum va fi vremea până în luna septembrie

Vom avea o vară caniculară și secetoasă, spun meteorologii. Potrivit ANM, următoarele trei luni vor fi caracterizate de un regim termic călduros, cu temperaturi peste media ultimilor ani, dar și deficite importante de apă.

Prognoza meteo pentru luna iulie arată că temperaturile vir fi mai ridicate decât în mod obișnuit, mai ales în zonele de sud, sud-est și vest. Meteorologii estimează valori medii de 21°C pentru Maramureș și Transilvania, 23°C pentru Moldova și chiar de până la 24°C în Muntenia și Oltenia. Media climatologică a ultimilor ani a fost de 20,2°C.

Precipitațiile din luna iulie vor fi însă deficitare în toate regiunile. Seceta va pune cele mai mari probleme în sud și sud-est. În Moldova se estimează precipitații de până la 112 l/m2, în Muntenia și Maramureș de până la 102 l/m2, iar în Transilvania de până la 100 l/m2. Cel mai puțin va ploua în Dobrogea, unde se estimează doar 16-59 l/m2.

Temperaturile și precipitațiile vor reveni aproape de normal abia în luna septembrie

Nici luna august nu va arăta diferit din punct de vedere al precipitațiilor. Media pe țară se va situa sub 64,7 l/ m2. Va ploua puțin mai mult în Muntenia și Transilvania, unde se vor înregistra precipitații de până la 90-95 l/ m2. Cea mai secetoasă regiune va fi tot Dobrogea, cu un nivel al precipitațiilor între 28-40 l/ m2.

Temperaturile vor fi și ele peste norma climatologică multianuală, de 19,7°C. Astfel, cel mai cald va fi în Muntenia, Oltenia, Banat, Dobrogea și Moldova, cu temperaturi medii de până la 23°C, în vreme ce regiunile Transilvaniei și Maramureșului vor înregistra valori mai mici, de până la 20°C.

Vremea va intra în normal în luna septembrie, când atât temperaturile, cât și precipitațiile vor fi apropiate de normele multianuale. Pentru nordul și centrul țării, meteorologii estimează medii între 11-17°C, în vreme ce Dobrogea va avea medii mai ridicate, de până la 19°C.

Precipitațiile vor fi și ele apropiate de normal în zonele de nord și centru, dar deficitare în restul regiunilor. Cele mai mari cantități de precipitații vor cădea în Banat, Oltenia, Maramureș și Crișana, cu medii de peste 70 l/ m2. În schimb, în Moldova și Dobrogea, precipitațiile se vor încadra în intervalul 23-59 l/ m2.

Mergi sus