Ministerul Agriculturii a aprobat formularul cererii unice de plată. Care sunt modificările
25.02.2016
Fermierii pot depune cererea unică de plată la APIA de la 1 martie.
Ministrul Achim Irimescu a semnat ordinal MADR prin care aprobă cererea unică de plată care trebuie depusă de fermieri la APIA în perioada 1 martie – 15 mai 2016. Modificările aduse formularului sunt în principal de simplificare. Fermierii care vor depune cererile unice la APIA după data de 15 mai, au la dispoziție încă 25 de zile, dar se va aplica o reducere a sumei de 1% pentru fiecare zi lucrătoare cu care s-a depășit termenul de 15 mai.
Astfel, APIA va cere doar cartea de identitate, dovada unui cont bancar, actele care atestă forma de organizare și adeverința emisă de primărie pentru dovada utilizării terenului, conform registrului agricol și, după caz, contractele încheiate între fermieri și ADS/UAT. Toate actele trebuie aduse la APIA în original și trebuie să fie valabile cel puțin până la data de 1 decembrie a anului în care se depune cererea.
Funcționarii APIA vor verifica acum dacă suprafețele menționate în adeverința emisă de primărie corespund cu cele declarate în cererea unică de plată. Dacă fermierii nu depun documente pentru anumite suprafețe, doar acestea vor fi neeligibile la plată, nu întreaga cerere. Totodată, fermierii pot alege să nu declare parcelele agricole mai mici de 1 hectar.
Cererea unică se simplifică
APIA va face și controale încrucișate preliminare, în urma cărora fermierii vor putea să modifice cererile unice de plată, fără penalizări. Noua măsură va permite un număr mai mare de erori corectate, precum și creșterea calității cererilor depuse. Totodată, APIA va pune la dispoziția fermierilor suprafețele eligibile si categoriile de folosință, alături de date sau grafice declarate și controlate în anul anterior.
Agenția de Plăți în Agricultură a introdus prevederi noi și pentru modul în care se pot desființa culturile secundare. Încorporarea în sol a fost înlocuită cu distrugerea mecanică. Termenul permite și alte lucrări în afara celor de mobilizare a solului. Distrugerea mecanică a culturilor secundare se poate face până la 31 martie, cu posibilitatea de prelungire până la 31 aprilie, în cazul în care vremea nu permite asta, dar cu condiția ca fermierul să notifice înainte centrul local sau județean al APIA.
Irimescu: ”În ceea ce privește APIA, ne propunem să facem plăți de 2,7 miliarde de euro în acest an”
Ministrul Agriculturii spune că plata subvențiilor nu e întârziată, având în vedere termenul limită, 30 iunie 2016. Achim Irimescu speră ca primele plăți să înceapă pe 8 aprilie. ”Am toate asigurările, inclusiv de la furnizorul de soft, că plățile pentru subvenții vor fi făcute la 8 aprilie. APIA lucrează acum inclusiv în week-end și sperăm acum să câștigăm chiar și câteva zile”, a declarat ministrul la o conferință realizată de revista Capital.
Din totalul de 2,7 miliarde de euro, 1,7 miliarde vor fi alocați plăților directe. ”Sigur că avem de făcut plăți pentru 2015 în valoare de 1, 3 miliarde de euro, dar e mult spus că avem restanțe, pentru că plățile normale se termină la 30 iunie. Între 16 octombrie și 30 noiembrie am plătit avansuri în valoare de 255 de milioane euro”, a declarat Irimescu, potrivit Agerpres.
Banii pentru motorină întârzie
Ministrul a expus și problema banilor europeni necheltuiți, în condițiile în care România a pierdut 940 de milioane de euro, la care se adaugă reduceri sau corecții de încă 344 de milioane de euro. ”În total, nu am reușit să cheltuim 1,24 miliarde de euro. Sigur, corecțiile totale au fost și pe partea din Fondul European de Garantare Agricolă pentru plăți directe și măsuri de piață, deci penalizările totale aplicate României se ridică la 628 de milioane de euro“, a mai spus ministrul.
Și banii pentru motorină întârzie, spre nemulțumirea agricultorilor. Chiar dacă hotărârea de guvern a fost adoptată pe 10 februarie, banii nu au ajuns încă în conturile fermierilor. Directorul APIA, Ioan Merca, justifică întârzierea prin faptul că Hotărârea nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial. ”Noi avem banii și cererile finalizate. Nu aș putea să înaintez un termen pentru că încă nu se știe. Nu știu cât durează aprobarea de la Ministerul Finanțelor astfel încât noi să punem în aplicare decizia Guvernului. Vestea bună este că banii se vor cumula. Pentru trimestrul IV avem de plată undeva la 101 milioane de lei care vor ajunge la fermieri”, explică directorul APIA, citat de north_east AgroIntel .
Vestea bună pentru fermieri vine însă de la Ministerul Finanțelor. Potrivit ministrului Anca Dragu, fermierii români ar putea primi sprijin dacă vor să cumpere utilaje agricole, cu condiția să se asocieze. ”Suntem în faza în care creionăm un program de sprijin. Nu vorbim numai despre tractoare. Ca tare, ne-am gândit să punem pe hârtie un program cu garanți de stat între 40-60% pentru fermierii persoane fizice sau juridice care se asociază pentru îmbunătățirea performanțelor agricole”, a spus ministrul finanțelor, conform north_east AgroTV .